Dieet voor docenten om te groeien 9 januari 2018 Door Piet Murre

Een gezond(er) dieet nuttigen, prijkt op veel lijstjes met voornemens voor het nieuwe jaar. En waarom eigenlijk niet op die van onderwijzers? Als docent geef je immers voortdurend, en heb je dus ook nieuwe vitaminen nodig. Drie soorten bronnen zetten jou als docent op dieet en laten je groeien.

Al krijg je als docent veel terug van je leerlingen, daarmee vergroot je meestal niet de kennis van je vak. Je krijgt niet daardoor een meer effectieve didactiek. Je leert hier ook niet van hoe je beter een christelijk gezichtspunt naar voren kunt halen. Daarvoor heb je andere bronnen nodig. Hier drie soorten toegankelijke bronnen om in 2018 wat gezonds uit te putten. Zeker als je niet zo graag in je eentje studeert kan het een idee zijn om samen met collega’s een stukje lezen en er over door te praten.

Drie bronnen voor een gezond 2018

Een prettig leesbaar soort bronnen zijn biografieën van onderwijzers. Tussen aanhalingstekens, want het kunnen ook romans zijn. Ik denk aan De gelukkige klas van Theo Thijssen, To sir, with love van E.R. Braithwaite en aan een autobiografie als The passionate teacher van Robert Fried. Niet direct christelijk maar wel zeer boeiend en leerzaam. Ook als je ze leest met een gereformeerde bril.
 
De tweede soort bronnen zijn pedagogen uit het verleden. Dat woord pedagoog kan stoffig klinken, maar de ervaring van veel studenten van de lerarenopleiding voortgezet onderwijs is inmiddels dat een meesterlijk moment rond zo iemand hen kan raken. De vraagstukken waarvoor een onderwijzer komt te staan, zijn immers vaak helemaal niet zo 21e-eeuws. Ga bijvoorbeeld eens te rade bij Augustinus’ Goed onderwijs. Christendom voor beginners. De eerste twee woorden zeggen genoeg. Of neem een recent boekje als Kinderkunstenaars van mijn collega Janneke de Jong, waarin vier pedagogen aan het woord komen. De hoofdstukken uit Vitale idealen, voorbeeldige praktijken verschaffen ook het nodige denkvoer.
 
En dan de derde bron, namelijk onderwijsonderzoek. Dat klinkt soms ook als moeilijk. Maar met enig zoeken is er genoeg te vinden dat de blik opent voor situaties die zich in elke klas (kunnen) voordoen en over punten waar je zelf tegen aanloopt. Je kunt de verwijzingen in studieboeken en regelmatig ook in artikelen in populaire onderwijsbladen nazoeken. Verder wil ik over onderzoek een tweetal websites noemen. Als start, niet zozeer om te zeggen dat ik per definitie met alles gelukkig ben: Onderzoekonderwijs en 3 Star learning experiences.

Neem met mate

Een gezond dieet bestaat uit verschillende ingrediënten. Neem van alles wat, met mate maar wel regelmatig. En samen tafelen maak het nuttigen in 2018 niet alleen gezelliger maar wellicht ook voedzamer.