Chris wil zijn vaardigheden blijven verbeteren


“Ik wist niet dat bepaalde vaardigheden zo belangrijk zouden zijn tijdens de gymles”, vertelt Chris van der Velden. Na de pabo heeft hij de post-hbo-opleiding Bewegingsonderwijs gedaan. Hij werkt op de GBS Jacobus Koelmanschool in Krimpen aan den IJssel. Hij staat wekelijks drie dagen voor de klas en geeft daarnaast anderhalve dag gymles.” 
 
“Tijdens mijn opleiding werden mijn eigen vaardigheden getraind en getoetst. Ik moest bijvoorbeeld oefenen en ik werd tijdens stagelessen gefilmd. Ik leerde veel van het terugkijken van die beelden.”
 
Chris legt uit hoe hij de geleerde vaardigheden in de praktijk toepast. Hij maakt daarbij een onderscheid tussen pedagogische vaardigheden, didactische vaardigheden en sociale vaardigheden. “Tijdens de gymlessen gebruik ik continu vaardigheden om de gymles voor iedereen leuk en leerzaam te maken. Het begint al met het indelen van de groep, maar ook met het motiveren van kinderen, het stimuleren en uitdagen. Ook ben ik veel bezig met sociale vaardigheden waarbij de omgang met elkaar centraal staat. Ik zeg bijvoorbeeld tegen een leerling dat een klasgenoot nog niet zo ver is en vraag of hij de ander wil helpen. Dat heeft al voor mooie momenten gezorgd van de kleuters tot aan groep 8 toe.
Ook zorg ik voor sociale veiligheid tijdens mijn lessen. Bij mij hoeft niemand in zijn eentje iets voor te doen terwijl de rest van de groep toekijkt.”
 
“Ook al heb ik mijn post-hbo-opleiding afgerond, ik wil mijn vaardigheden blijven verbeteren”, zegt Chris ten slotte. “Ik ben nu bezig met het verbeteren van het kleuteronderwijs. Ik wil graag creatiever zijn met materialen en in de lesopbouw. Daar kan ik wat ik geleerd heb tijdens de opleiding goed bij gebruiken.”