De werkplaats is een aanrader voor elke startende leerkracht. Echt!

Als net afgestudeerde leraar valt er nog veel te leren, zo ontdekte Jenine Kolk. “Stiekem gluurde ik weleens bij collega’s door de ramen om te kijken hoe zij lesgaven. Ik voelde me best onzeker over mijn eigen kennen en kunnen. Juist daarom was de werkplaats voor startende leraren zo fijn: je leert veel van anderen die in hetzelfde schuitje zitten.”



“Startbekwaam was ik wel”, vertelt Jenine, leerkracht op de Ds. C. de Ridderschool in Nunspeet. “Ik ging werken op de school waar ik mijn liostage had gedaan. Handig, want ik kende de school al en had genoeg bagage meegekregen van de pabo. Toch bleken veel dingen nieuw te zijn, dat eerste jaar. En mijn collega’s waren allemaal zo ervaren; ik zag hen nog steeds een beetje als mijn begeleiders. Soms ving ik op wat zij in hun klas deden en dan probeerde ik dat vervolgens uit in mijn eigen groep. Eerlijk gezegd was ik dat eerste jaar nog erg zoekende en onzeker. Ik moest nog veel leren. Toen ik de kans kreeg deel te nemen aan werkplaats, was ik dan ook meteen enthousiast.”

Ruimte voor eigen inbreng

Een werkplaats is een professionele leergemeenschap waarin onderwijsprofessionals aan de slag gaan met persoonlijke ontwikkeling. “De werkplaats begint altijd met een Bijbelstudie, die door een van de deelnemers wordt verzorgd”, vertelt Jenine. “Daarna is het programma elke keer anders. We behandelden diverse hoofdstukken uit het boek Teach like a champion. Er was ook altijd ruimte voor een boekbespreking over een onderwijsboek dat jou persoonlijk aansprak. Soms gingen we in intervisiegroepjes uit elkaar, een andere keer kwam er een expert iets vertellen. Het fijne was dat we met elkaar konden aangeven waar we behoefte aan hadden. De meeste deelnemers struggelden bijvoorbeeld met timemanagement. Een deskundige op dat vlak heeft ons hierbij geholpen. Ook hebben we een bijeenkomst gehad over autisme.”

Inzicht in drijfveren

Jenine heeft de werkplaats bijna afgerond. Ze heeft niet alleen veel geleerd over allerlei problematieken, maar heeft ook veel kennis over zichzelf opgedaan. “We hebben nagedacht over vragen als: wie ben ik, hoe gedraag ik me in mijn klas, waar ben ik goed in en wat zijn mijn valkuilen? We hebben daarbij de methode Management Drives gebruikt. Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat mijn werk makkelijker gaat als ik relatie ervaar. Daar krijg ik energie van! Als de kinderen niet mijn bedoelingen oppikken, dan ben ik geneigd een gestructureerde aanpak te hanteren, en dat kost me dan veel energie. Dankzij Management Drives en coaching door de werkplaatsbegeleider heb ik geleerd om mijn doel aan te passen. Wat ik bedacht heb, lukt gewoonweg even niet, en dat mag. Ik bespreek met de kinderen dat het even niet helemaal lukt. Na een pas op de plaats kan ik weer verder.”

Zekerder richting ouders

“Ik ben nogal geneigd om dingen negatief te duiden”, zegt Jenine. “Een leerdoel van me was om het negatieve wat vaker om te zetten naar het positieve. Dat lukt me steeds beter. Ook bij de kinderen probeer ik dat vaker. Zo kon ik onlangs ook een moeder in de periode van thuisonderwijs goed adviseren. Zij liep ertegenaan dat haar perfectionistische dochter snel gaat huilen of boos wordt als iets niet lukt. Ik adviseerde: ‘Reageer positief op alles wat lukt, en laat wat niet lukt even niet belangrijk zijn. Dat helpt bij haar.’ Dankzij de werkplaats voel ik me tegenwoordig ook richting ouders zekerder.”

Kwetsbaarheid brengt je verder

De werkplaats kan ook spannend zijn. “Het is een zoektocht naar jezelf. Het is best kwetsbaar om met anderen te delen wat je zwakke kanten zijn en waar je mee worstelt in je werk. Ook coaching-on-the-job is voor sommige deelnemers eng, maar het brengt je echt verder als iemand in je klas komt kijken hoe jij je werk doet en daarover met je in gesprek gaat. Het helpt dat alle deelnemers aan het begin van hun loopbaan staan. Je leert zoveel van elkaar. Ik vind de werkplaats een aanrader voor elke startende leraar. Écht!”

Wil jij net als Jenine de werkplaats voor startende leraren volgen? Klik hier voor meer informatie en meld je aan! Op www.driestar-educatief.nl/werkplaatsen vind je ook onze andere werkplaatsen.