Workshop 1: Als taal niet vanzelfsprekend is…
Taalontwikkelingsstoornissen (TOS) komen vaker voor dan de meesten zich realiseren: ongeveer 5-7% van alle mensen heeft een TOS. Hoewel het vaker voorkomt dan ADHD of autisme is het een veel minder bekende aandoening. Het spreekt vanzelf dat een TOS een flinke belemmering kan vormen voor het volgen van onderwijs. In deze workshop krijg je meer informatie over TOS: wat is het, hoe herken je het en wat zijn risico’s voor de ontwikkeling van een kleuter met TOS? Je zult zelf ervaren hoe lastig het is als je taal niet goed begrijpt of als je moeite hebt om de juiste woorden te vinden. Ook krijg je handvatten hoe je rekening kunt houden met een leerling met TOS in je klas.
Workshopleider Esther Fontein is orthopedagoog/GZ-psycholoog en werkt als behandelcoördinator bij Kentalis
Vroegbehandeling. Ze geeft regelmatig les aan leerkrachten en bij opleidingen voor orthopedagoog-generalist en GZ-psycholoog.
Workshop 2: In oma’s keuken
In de onderbouw gaat het om het opbouwen van spelverhalen waaraan alle kinderen kunnen deelnemen en waarbij er voor iedereen een uitdagend aanbod is. Een aanbod waarbinnen brede ontwikkeling wordt gestimuleerd, zin in leren wordt bevorderd en interessante kennis en vaardigheden aan bod komen. In oma’s keuken kan dat heel goed.
De kinderen ervaren in hun spontane spel in de keuken hoe het koken met verschillende traditionele pannen gaat, hoe wassen in een teil met wasbord gaat en hoe koffiebonen worden gemalen in de koffiemolen. Hun onderzoekende, nieuwsgierige houding wordt aangeboord door die bijzondere voorwerpen in deze huishoek. Als leerkrachten mee gaan doen aan dit spel kunnen er allerlei leerprocessen tot stand komen. De kinderen gaan bronnen raadplegen, filmpjes bekijken en een oma komt vertellen. Zo ontstaat er een mooie tijdbalk die laat zien hoe er vroeger en nu room geklopt wordt en komt de ontwikkeling van de wasmachine en de mobiele telefoon aan bod. In deze workshop wordt duidelijk hoe alle kinderen profiteren van spel met onderzoeksgerichte kenmerken ook voor hun historisch besef.
Workshopleider Bea Pompert is werkzaam bij De Activiteit, Landelijk centrum voor Ontwikkelingsgericht Onderwijs. Zij is onderwijsontwikkelaar, nascholer en auteur van uitgaven bestemd voor studenten en leerkrachten die werken met Startblokken en Basisontwikkeling en OGO in de midden- en bovenbouw.
Workshop 3: Help, de helft van mijn kleuters is onhandig!
Steeds meer kinderen hebben in de onderbouw moeite gekregen met motorische vaardigheden die een paar jaar geleden nog geen probleem waren: soepel rennen, schommelen, in een klimrek klimmen, een bal vangen, ritsen, veters strikken, een knoop dichtdoen, knippen, etc. Maar ook andere leervaardigheden (cognitief en sociaal-emotioneel) staan onder druk. Krijgt de huidige generatie jonge kinderen minder bewegingservaringen mee voor ze op school komen of is ons kleuteronderwijs zo veranderd dat er te weinig tijd en aandacht voor is?
Bij de start van groep 3 wordt verwacht dat de leervoorwaarden aanwezig zijn om met succes te kunnen leren lezen, schrijven en rekenen. Uit onderzoek en eigen ervaring blijkt dat dit met name voor de fijnmotorische vaardigheden niet het geval is, met name bij de jongens. De groep waarbij de schrijfvoorwaarden niet aanwezig zijn, wordt steeds groter.
In deze workshop gaan we in op:
- hoe verloopt de motorische ontwikkeling en wat kan jij als leerkracht daaraan doen
- hoe zit de relatie tussen motorische ontwikkeling en de leervoorwaarden
- waarom is de overgang van groep 2 naar groep 3 voor steeds meer kinderen een probleem
- waarom te vroeg beginnen met schrijven, lezen en rekenen averechts werkt op de ontwikkeling van een kind
Workshopleider Hans Stroes heeft het scholings- en adviesbureau Stroes in beweging, was vakleerkracht bewegingsonderwijs, bewegingsconsulent en docent aan ALO en Pabo. Coördinator van en docent aan een 2-jarige opleiding tot MRT-er. En is medeauteur van de methode Basislessen bewegingsonderwijs, Leerlingvolgsysteem bewegen en spelen, Motorlab NL en De Schrijfladder.