Ben je benieuwd naar de studiemogelijkheden binnen onze lerarenopleidingen? In onderstaande uitklapmenu's informeren we je uitgebreid over de verschillende studieroutes.
Deeltijd studeren
Heb je werkervaring in een andere sector, maar wil je graag overstappen naar het onderwijs of Heb je een havo-diploma of een opleiding op (minimaal) mbo niveau 4? Dan is de deeltijdopleiding Leraar Engels iets voor jou!
Hoe is deeltijd studeren vormgegeven?
Deeltijdopleidingen leiden op voor hetzelfde diploma als voltijdopleidingen. De studielast is ook hetzelfde als bij een voltijdopleiding, maar er zijn minder contactmomenten. De colleges vinden ’s avonds plaats, van 17.00 uur tot 22.00 uur. Op deze manier is het mogelijk om de studie naast het werk te doen.
Het vakinhoudelijke deel
Dit programma geven we op dertig donderdagavonden per jaar. Het telt 36 studiepunten in de eerste drie jaar en 18 studiepunten in het vierde jaar.
Het pedagogisch-didactisch deel
Dit programma geven op 12 dinsdagavonden per jaar. Het telt 24 studiepunten in de eerste drie jaar en 42 studiepunten in het vierde jaar.
Studiebelasting
De totale studiebelasting is dus 60 studiepunten, dat wil zeggen 1680 studie-uren per jaar. Dit is voor (vrijwel) alle bacheloropleidingen in Nederland de wettelijke standaard. Naast de college-uren moet je rekenen op een behoorlijk aantal zelfstudie-uren per week. Dat geldt zowel voor de modules uit het vakdeel, als voor de modules uit het pedagogisch-didactisch programma. Bij ieder leerjaar hoort een stage. Als je al voldoende uren werkt in het werkveld waarvoor je wordt opgeleid, kun je je stageopdrachten, in overleg, in werktijd doen.
Opleiden in de School (duaal studeren)
Ben jij schoolverlater met mbo (niveau 4), havo of vwo? Heb je een of twee jaar geleden niet de juiste keus gemaakt? Heb je hart voor jongeren en je vak? Dan is deze duale route iets voor jou!
Je bent enthousiast om praktisch aan de slag te gaan en kunt zelfstandig werken. Daarnaast bezit je een noodzakelijke hoeveelheid discipline.
Wat is Opleiden in de School (OidS)?
OidS betekent dat je leren en werken combineert. Je leert bij Driestar hogeschool en je werkt op jouw schoollocatie. Je schoollocatie is een school voor voortgezet onderwijs of middelbaar beroepsonderwijs, waarmee Driestar hogeschool een samenwerkingsverband heeft. Op je schoollocatie leer je in de praktijk, via stages en later ook in parttime functies. Zo doe je al tijdens je studie veel ervaring op en leer je praktijkgericht. Je doet hierbij ook steeds praktijkgericht onderzoek.
Je wordt daarbij goed begeleid door een schoolopleider, een werkplekbegeleider en een onderzoeksbegeleider. Voor deze studieroute kun je een lening aanvragen en ontvang je een OV-jaarkaart. Je ontvangt een salaris voor je werk tijdens de laatste twee jaar van je opleiding.
Wat biedt OidS jou?
Vakken
Je wordt opgeleid tot een christelijke leraar en je verdiept je in een vak dat je leuk vindt. Je kunt bij ons een van de volgende vakken volgen: Nederlands, Engels, Duits, Wiskunde, economie of geschiedenis. Ook kun je godsdienst (in samenwerking met CGO) volgen (zie onder). Daarnaast kun je (in samenwerking met de hogeschool Rotterdam) andere vakken volgen zoals aardrijkskunde, biologie, Frans, schei-/natuurkunde, beeldende kunst, gezondheidszorg en welzijn en techniek.
De scholen waarmee we samenwerken zijn:
Samenwerkingsverbanden
Voor OidS heeft Driestar hogeschool drie samenwerkingsverbanden, die onderling kennis delen:
- Met een zevental christelijke en reformatorische vo-scholen. Dat samenwerkingsverband heet Reformatorische Academische Opleidingsschool (RAOS). Zie ook www.raos-nederland.nl.
- Met alle scholen voor vo en mbo in Zeeland. Deze scholen vormen bij elkaar de Zeeuwse Academische Opleidingsschool (ZAOS). Zie ook www.zaos.nl.
- Met (alle mbo) locaties van het Hoornbeeck college. Dit samenwerkingsverband heet Hoornbeeck Driestar Opleidingsschool (HODOS). Zie ook www.hodos-nederland.nl.
- Daarnaast bestaat er een samenwerking met de Cursus Godsdienst Onderwijs (CGO), waar je een bachelor voor godsdienst kunt behalen. Bij CGO volg je (op woensdagavond) het vakdeel en bij Driestar hogeschool en op een vo- of mbo-school volg je het pedagogisch-didactisch deel. Zie ook http://www.cgo.nu
Hoe zit de studieroute in elkaar?
Vakdeel
Voor deze bachelor opleiding volg je lessen op donderdagavonden in Gouda van 17.00 uur tot 22.00 uur. Het vakinhoudelijke deel en de verdeling van vakstudiepunten zijn gelijk aan de deeltijdopleiding.
Een pedagogisch-didactisch deel
Je leert hoe je als een goede en christelijke docent lesgeeft. Hiervoor ben je twee dagen per week op je schoollocatie: op dinsdag (in Zeeland woensdag) en één in overleg te bepalen andere dag. Ook ben je tien keer per jaar een (dins)dagdeel in Gouda, waar elke module wordt ingeleid. Je krijgt je opdrachten vanuit de praktijk. Je bent zelf ‘eigenaar’ van je leerproces en studeert zelfstandig (onder begeleiding). Je ontwikkeling staat centraal. Via het opbouwen van een portfolio bewijs je dat je bepaalde vaardigheden beheerst. Het betekent dus dat je de hele week bezig bent met de opleiding en in die zin is OidS volledig vergelijkbaar met een voltijdopleiding.
Duur opleiding
De opleiding duurt vier jaar.
De eerste twee studiejaren
Deze bereiden je voor op het zelfstandig voor de klas staan. In de eerste twee jaar geef je minimaal 75 lessen op je schoollocatie. Ook loop je stage in het buitenland. Daarnaast doe je één dag per week maatschappelijke ervaring op in een (soms betaalde) baan buiten het onderwijs.
Het derde en vierde studiejaar
Je loopt stages in het basisonderwijs en/of in vormen van voortgezet onderwijs die je normaliter nog niet goed kent. Je leert zo het leraarschap van meer kanten kennen en doet veel ervaring op. Daarnaast werk je voor een beperkt aantal uren als leraar in opleiding (Lio) of als onbevoegd docent op je schoollocatie. Daar geef je les aan je ‘eigen’ klassen en word je ook betaald voor je werk door de school waar je werkt.
Maatschappelijke stage
In verband met de maatschappelijke stage die je als OidS-student moet doen in het kader van je studie en eventuele andere baantjes of inkomstenbronnen die je hebt, is het belangrijk om te weten dat je een vrij fors, maar wel gelimiteerd bedrag mag bijverdienen.
Meer informatie en aanmelden
Voor meer informatie en aanmelding kun je terecht bij de instituutscoördinator OidS, de heer J.M. Strijbis. Bij aanmelding stuur je hem een e-mail met in elk geval:
1. je motivatie;
2. het vak waarvoor je opgeleid wilt worden;
3. je curriculum vitae (cv);
4. drie referenten (huidige mentor + vakdocent + decaan);
5. voorkeur schoollocatie;
6. huidige school/locatie;
7. Een recente pasfoto;
Hoe eerder je je aanmeldt (graag uiterlijk 1 maart), hoe beter we een passende schoollocatie voor jou kunnen zoeken en alles daar omheen goed kunnen regelen. Aanmelding voor 1 mei is voor een gerichte plaatsing sterk aan te bevelen.
Intakeprocedure
Na ontvangst van je e-mail volgt - na enige tijd - een intakeprocedure. We vragen dan inlichtingen op bij je huidige school. Ook doe je een geschiktheidstest en voer je een gesprek met de instituutscoördinator van onze hogeschool en een leidinggevende van een schoollocatie. Bij toelating heb je ook een gesprek met de studieleider van het vak waarvoor je opgeleid wilt worden. Als je toegelaten wordt tot de OidS-route, schrijf je een brief naar de locatie waar je geplaatst bent. Ook daar heb je een gesprek. Nádat je met goed gevolg de intakeprocedure hebt afgesloten, kun je je via Studielink aanmelden. Onder het tabblad aanmelden is hier meer informatie over te vinden.
Aanvullende eisen
Voor het vak waarin je opgeleid wilt worden, dien je op je cijferlijst minstens een 7 te staan (voor wiskunde geldt wiskunde-b). Heb je een havo of vwo-diploma zonder wiskunde B, of wiskunde B met het cijfer 6, dan dien je naast de intake een toelatingstoets voor het vak te doen. Dat geldt ook voor je als je vóór 2015 examen deed en voor wiskunde minstens een 7 had. Heb je geen havo- of vwo-diploma behaald, en zal je dat ook niet binnenkort behalen? Dan dien je naast bovengenoemde intakeprocedure ook te voldoen aan de eisen die worden gesteld aan de studiekeuzecheck voor het vak waarvoor je opgeleid wilt worden. Informatie over deze eisen, wordt in mei op de website gepubliceerd. Pas nadat je ook aan deze aanvullende eisen hebt voldaan, kun je worden toegelaten tot de opleiding.
Route als zij-instromer
Volwassenen die een voltooide hbo- of wo-opleiding hebben, maar niet in het bezit zijn van een onderwijsbevoegdheid, kunnen via de zij-instroomregeling leraar worden.
Je hebt een benoeming als leraar op een school voor voortgezet onderwijs. Tegelijk studeer je. Je eigen les- en schoolpraktijk zijn dus belangrijke leermiddelen. Je kunt als zij-instromer in maximaal twee jaar je onderwijsbevoegdheid halen, door een op maat gesneden traject te volgen!
Voor deze route kom je in aanmerking als:
- je een relevante vooropleiding op hbo- of wo-niveau hebt afgerond;
- je werkervaring hebt in een andere sector, maar graag wilt overstappen naar het onderwijs;
- je een benoeming hebt als leraar in het voortgezet onderwijs;
- er een reële mogelijkheid is dat je binnen twee jaar je eerder verworven competenties (evc) kunt aanvullen tot een volledige startbekwaamheid.
Hoe zit de route in elkaar?
1. Geschiktheidsonderzoek
Je volgt een normale sollicitatieprocedure bij de school. Nadat je benoemd bent, meldt de school je aan voor een geschiktheidsonderzoek (zij-instroomassessment). Dit is een vrij uitgebreid onderzoek, waarin duidelijk wordt welke competenties je hebt en wat je nog verder dient te ontwikkelen.
2. Portfolio
Als startpunt voor het geschiktheidsonderzoek stel je een omvangrijk en goed onderbouwd portfolio op. Daarin zitten een aantal verschillende onderdelen, zoals: een uitgebreid CV (overzicht van opleidingen, (werk)ervaring, gevolgde cursussen en trainingen, eerder verworven competenties), een beschrijving waarin je zichtbaar maakt waar je staat op de beroepscompetenties van de docent. Dit alles onderbouw je met verwijzing naar bewijsmateriaal. Meer informatie hierover ontvang je bij de start van het traject.
3. Docentenontwikkelingsprogramma
Onderdeel hiervan is een docentenontwikkelingsprogramma (DOP-test). Dit is een multimediatest, waarbij het vooral om jouw inzicht in sociaal complexe situaties gaat. Wat is bijvoorbeeld jouw inzicht in de omgang en communicatie met leerlingen. Ook worden jouw cognitieve capaciteiten, werkstijlen en motivatie/interesse onderzocht.
4. Praktijkonderzoek
Het praktijkonderzoek bestaat uit drie onderdelen.
Na een voorbereiding geef je les aan een groep leerlingen op een school. Dit mag niet de school zijn waar je hebt gesolliciteerd. Twee assessoren beoordelen jouw lesgeven.
- Een interview naar aanleiding van een portfolio
Op basis van het door jou ingevulde portfolio nemen we een persoonlijk interview met je af.
Tijdens enkele simulaties/rollenspellen kijken we aan de hand van een praktijkvoorbeeld hoe je reageert op de (toekomstige) praktijk van het leraar-zijn.
5. Werken en leren tegelijk
Als uit het onderzoek blijkt dat je inderdaad geschikt bent om twee jaar (in combinatie met het werken voor de klas) een onderwijsbevoegdheid te behalen, ontvang je een geschiktheidsverklaring. Met deze verklaring kan de school je benoemen. Je mag er twee jaar over doen om volledig bevoegde leraar te worden. Je legt dan aan het einde van deze periode een bekwaamheidonderzoek af.
Ondertussen sta je voor de klas. Je sluit een overeenkomst met de school waar je gaat werken en onze lerarenopleiding over het scholings- en begeleidingstraject, dat we speciaal voor je samenstellen. Je bent verplicht dit te volgen en de school is op haar beurt verplicht je daartoe in staat te stellen. Je staat dus nooit de hele week voor de klas.
Basisvaardigheden van lesgeven
Omdat je geen ervaring met lesgeven hebt, zullen de eerste lessen best moeilijk zijn. Om je zo goed mogelijk toe te rusten om deze lessen te geven en tegelijk de opleiding te volgen, maakt de zomercursus Basisvaardigheden lesgeven deel uit van het scholings- en begeleidingstraject. Deze cursus bestaat uit een instructiemiddag/avond, een cursusweek en een terugkomdag.
Financiering
De kosten van de opleiding voor een zij-instromer zijn normaliter voor rekening van de werkgever. Hiervoor bestaat een subsidieregeling van DUO van € 20.000,- die de werkgever kan aanvragen per zij-instromer. Meer informatie hierover is te vinden op de website van DUO.
Meer informatie en aanmelden
Voor meer informatie kun je contact opnemen met J.M. (Johan) Strijbis.