Projectkoffer Scheepvaart in de Gouden Eeuw

In dit project staat een bij Lelystad gevonden wrak van een beurtschip centraal. Voor deze kist zijn de laatste reis van dit schip en het verhaal van de opvarenden gereconstrueerd.

Dit lesmateriaal is een onderwijsproject voor het Cultureel Erfgoed voor de groepen 7 en 8.

Inhoud houten kist:

Een houten kist; tinnen kan; leren plunjezak met inhoud (een stuk worst, een brood en een geschreven briefje); vijf touwen; vier eieren; luister-cd; cd-rom; logboek van de kapitein; 2 A3-vellen scheepsjournaal met opdrachten voor de leerlingen; A4-vel stappenplan plunjezak; oude kaart van de Zuiderzee; schilderij van de haven van Amsterdam van Hendrik Cornelisz. Vroom uit begin 17de eeuw; docentenhandleiding.

De houten kist is een replica van de kist die in het wrak van het beurtschip is gevonden. De leren plunjezak is een exacte replica van een dergelijke rugtas, die ook werd aangetroffen.

In het logboek vertelt de kapitein van het schip over zijn ervaringen en zijn passagiers. Zijn verhaal is de rode draad door de lessen heen.

Het opdrachtenblad voor de leerlingen is in de vorm van een krant, het zogenaamde scheepsjournaal. Hierin staan alle vragen en opdrachten en tevens extra informatie. Het dient op school gekopieerd te worden.

Op de cd staan drie korte hoorspelen van gesprekken van de kapitein met zijn passagiers en een zeventiende-eeuws muziekstuk.

Het schilderij kan in de klas opgehangen worden als sfeermateriaal en wordt tevens in de lessen gebruikt.

Op de cd-rom vindt u de digitale versie van het scheepsjournaal en de docentenhandleiding.

>> Uitleenvoorwaarden

***overzicht projeckoffers bovenbouw***


Verzendwijze:
  

Ik ga akkoord met de leenvoorwaarden