Zing mee in de cantatedienst Geplaatst op 28 mei 2018

Op D.V. zaterdag 29 september 2018 wordt de Cantate ‘Der Herr denket an uns’ BWV 196 en het ‘Gloria’ uit Dixit Dominus HV 232 van G.F. Händel uitgevoerd in een Cantatedienst in de St. Janskerk te Gouda. Wil je meezingen? Meld je dan aan.

Volgens Bachs negentiende eeuwse biograaf Spitta, beschouwt men BWV 196 als een huwelijkscantate. Het zou geen gewone huwelijksdienst zijn geweest, want dan spreek je niet zomaar over ‘und eure Kinder’ (vers 4), maar het ziet meer op een tweede huwelijk van een weduwe c.q. weduwnaar met kinderen. De verwijzing naar Aäron, de eerste hogepriester en daarmee symbool voor het priesterschap, zou erop wijzen dat de bruidegom een pastor was. Die gegevens passen precies op het huwelijk (5 juni 1708) van Johann Lorenz Stauber (1660-1723) met Regina Wedemann (1660 - 1730).

Dat betekent dat het een huwelijk is uit Bachs Mühlhausener periode waarin de compositie op stilistische gronden ongeveer te dateren is. Het gaat hier waarschijnlijk om het huwelijk tussen de dan sinds enkele maanden weduwnaar geworden pastor te Dornheim met een tante (moeders zus) van Maria Barbara. Deze pastor heeft in het kleine (en thans wereldberoemde) kerkje aldaar acht maanden eerder Bachs huwelijk met Maria Barbara voltrokken. Het is goed voorstelbaar dat Bach Staubers toetreden tot de Bach-clan vanaf het kleine orgelbalcon te Dornheim, samen met wat familieleden, heeft willen opluisteren met een bijna huiselijke cantate, van veel bescheidener schaal dan gebruikelijke, in opdracht vervaardigde huwelijkscantates.

Uitvoering van BWV 196 vergt slechts vier zangers, strijkers en continuo, en tien à twaalf minuten. Maar wat we tekortkomen aan lengte en diepgang wordt gecompenseerd door toegankelijkheid, eenvoud en jeugdige frisheid. Als de eerste uitvoering dus op 5 juni 1708 plaatsvond horen we hier een jonge Johann Sebastian Bach op 23 jarige leeftijd.

Data repetities en uitvoering

 • Cantatedienst: ‘Der Herr denket an uns’ BWV 196 en het ‘Gloria’ uit Dixit Dominus HV 232 van G.F. Händel
 • Datum: 29 september 2018, 12-17u.
 • Repetities: 15/9 en 22/9, 10-13u, Driestar hogeschool Gouda
 • Generale repetitie: 29 september, voor cantatedienst

Op twee zaterdagmorgens van 10.00-13.00 uur (15 en 22 september) vinden de repetities plaats in onze hogeschool in Gouda. Op 29 september is de generale repetitie en de cantatedienst tussen 12.00 uur en 17.00 uur.

Zangers gezocht

Lijkt het je leuk om mee te zingen in dit cantateproject? Van harte welkom!

Deelname kost €25,- per persoon; voor kinderen t/m 16 jaar is het €12,50. Muziek, koffie en/of thee zijn bij de prijs inbegrepen. Daarnaast ontvangt u/jij ook een dvd/cd na afloop van het project.

Meld je aan via het onderstaande formulier.

Let op: Voor de stemverhoudingen en het totaal aantal koorzangers is het aantal plaatsen beperkt, maar je krijgt daarvan nog vóór de zomervakantie bericht.

 
Persoonlijke gegevens    
Aanhef:
Student aan Driestar hogeschool:

Ik ben oud-student en wil gebruikmaken van mijn waardebon:

     
Adresgegevens (voor facturering)  
     
Bijeenkomst    
Zangpartij (aanmelding is geen garantie voor plaatsing in deze partij).:     
Bevestiging    
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden
     
   
   
Na je aanmelding ontvang je een e-mail ter bevestiging. Heb je deze niet ontvangen? Stuur dan een e-mail naar onze webmaster.  

Meer nieuws

  • Gratis dyslexiebelevingsavond: ervaar hoe het is om dyslexie hebben

   Op de gratis dyslexiebelevingsavond van Driestar onderwijsadvies ervaren ouders, leerkrachten en intern begeleiders hoe ingewikkeld lezen en spellen kan zijn voor een kind met dyslexie. Hoe voelt het wanneer lezen niet vanzelf gaat en hoe blijf je gemotiveerd? Ervaar het zelf!

  • Tips bij sociaal-emotionele ontwikkeling van jonge kinderen

   Een baby huilt om aan te geven dat hij honger, een vieze broek of slaap heeft. Het is een vorm van uiten van emoties. De prilste vorm van sociaal-emotionele ontwikkeling. De peuter kan een fase hebben dat hij overal ‘nee’ op zegt. Ook dit is een vorm van sociaal-emotionele ontwikkeling. In dit artikel zoomen we in op de sociaal-emotionele ontwikkeling van jonge kinderen en krijg je per leeftijdsfase tips.

  • Hoe begeleid jij kinderen met dyslexie?

   In groep 4 zijn diverse leerlingen waarbij dyslexie een rol speelt in de familie. Juf Marloes is erg enthousiast, maar als startende leerkracht lijkt ze niet goed grip te krijgen op de signalering en begeleiding van deze kinderen.

  • Opleiding Taalcoördinator start in januari 2019

   Ben jij leerkracht, heb je affiniteit met taal en wil je taalonderwijs binnen jouw school naar een hoger plan brengen? Dan is de opleiding Taalcoördinator iets voor jou! In anderhalf jaar wordt jij opgeleid tot taalcoördinator van jouw school.

  • Inschrijving AD-opleiding Pedagogisch Educatief Professional geopend!

   Vanaf 11 oktober kun je inschrijven voor de nieuwe AD-opleiding Pedagogisch Educatief Professional. Bij inschrijving in oktober ontvang je het eerste boek van de literatuurlijst gratis!