Stefan Paas: nieuwe Theoloog des Vaderlands 13 november 2018

Tijdens de Nacht van de Theologie die 27 oktober gehouden werd, is Stefan Paas benoemd tot de nieuwe Theoloog des Vaderlands. Paas ziet de benoeming als ‘een vehikel om theologie naar de samenleving te brengen’.

‘Er wordt ontzettend veel gekletst over God, geloof en spiritualiteit. De theologie kan helpen het maatschappelijke gesprek te voeden met intelligente verhalen, met mooie beelden, met ervaringen van vroeger en wereldwijd.’
 
Geloofscrisis
Paas (hoogleraar aan de VUA en de TU Kampen) heeft een Christelijke Gereformeerde kerk in Amsterdam gesticht. Het gaan wonen in een grote stad heeft hem naar eigen zeggen rijker gemaakt. Hij ging zelf door een geloofscrisis en werd gedwongen in de huid te kruipen van iemand die echt anders tegen de wereld aankijkt. Hij vroeg zichzelf af: ‘Wat geloof ik nou echt? Hoe kan het dat wat mij dierbaar is, jou niet raakt? Heb ik het wel goed?’
 
Vragen
Prikkelende vragen stellen – daar is Paas goed in. Vragen waar waarschijnlijk heel wat christenen mee lopen. Paas is (mede)auteur van verschillende boeken waarin gezocht wordt naar antwoorden op vragen als: Wat geeft het leven zin? Wat houdt ons land bij elkaar? Past het evangelie bij de Nederlandse cultuur? Hoe redelijk of onredelijk is het geloof in God?
Voor ouders, docenten, jongerenwerkers en allen die zelf met deze vragen rondlopen of ermee in aanraking komen, kunnen deze boeken een inspiratiebron zijn voor goede gesprekken en meer begrip voor elkaar. De toon van Paas is niet perse optimistisch, maar wel hoopvol: je bent gedragen, valt niet door de bodem. De toekomst wordt niet door ons gemaakt.
 
Welkom
In onze mediatheek hebben we verschillende boeken van Paas in de collectie.
 

geloven-in-de-marge.jpg god-bewijzen.jpg jezus-als-heer.jpg vrede-stichten.jpg zinvol-leven.jpg
 
De mediatheek heeft ze!
 

Meer nieuws

  • De ideale wereld

   Hoe zou de ideale wereld eruit zien, als je alles zou mogen bepalen? Met het burgerschapsspel Terra Nova Minimaatschappij sta je aan het roer van een nieuwe samenleving. Jouw team bestuurt een eiland waar niets vaststaat en alles wordt bevraagd. Het lot van de eilandbewoners ligt in jullie handen.

  • Robinson Crusoe: avontuurlijk én puriteins

   Robinson Crusoe, de wereldberoemde held die overleefde op een onbewoond eiland, is driehonderd jaar geleden geboren. Althans, de roman waarin hij de hoofdrol heeft. Dat het boek niet slechts gaat over een heldhaftige en vernuftige schipbreukeling, maar ook over ellende, verlossing en dankbaarheid, is bij veel minder mensen bekend.

  • Rembrandt & de Gouden Eeuw

   De 350ste sterfdag van Rembrandt dit jaar is aanleiding om aandacht te vragen voor Rembrandt als kunstenaar, persoon en inspirator.

  • Aan wie geef jij 'Kikker is kikker'?

   Wie kent hem niet: Kikker van Max Velthuijs. Tijdens de leesbevorderingscampagne Geef een prentenboek cadeau is de klassieker Kikker is kikker te koop voor maar €2 en kun je het boek ook doneren voor een goed doel.

  • Iets teruggeven aan het boek

   De beste docent Nederlands van vorig jaar krijgt zijn klas aan het lezen, tegen de dalende trend in. 'Het gaat erom dat de leraar de leerling zíét. En dat de leerling weet dat hij gezien wórdt.'