Stefan Paas: nieuwe Theoloog des Vaderlands Geplaatst op 13 november 2018

Tijdens de Nacht van de Theologie die 27 oktober gehouden werd, is Stefan Paas benoemd tot de nieuwe Theoloog des Vaderlands. Paas ziet de benoeming als ‘een vehikel om theologie naar de samenleving te brengen’.

‘Er wordt ontzettend veel gekletst over God, geloof en spiritualiteit. De theologie kan helpen het maatschappelijke gesprek te voeden met intelligente verhalen, met mooie beelden, met ervaringen van vroeger en wereldwijd.’
 
Geloofscrisis
Paas (hoogleraar aan de VUA en de TU Kampen) heeft een Christelijke Gereformeerde kerk in Amsterdam gesticht. Het gaan wonen in een grote stad heeft hem naar eigen zeggen rijker gemaakt. Hij ging zelf door een geloofscrisis en werd gedwongen in de huid te kruipen van iemand die echt anders tegen de wereld aankijkt. Hij vroeg zichzelf af: ‘Wat geloof ik nou echt? Hoe kan het dat wat mij dierbaar is, jou niet raakt? Heb ik het wel goed?’
 
Vragen
Prikkelende vragen stellen – daar is Paas goed in. Vragen waar waarschijnlijk heel wat christenen mee lopen. Paas is (mede)auteur van verschillende boeken waarin gezocht wordt naar antwoorden op vragen als: Wat geeft het leven zin? Wat houdt ons land bij elkaar? Past het evangelie bij de Nederlandse cultuur? Hoe redelijk of onredelijk is het geloof in God?
Voor ouders, docenten, jongerenwerkers en allen die zelf met deze vragen rondlopen of ermee in aanraking komen, kunnen deze boeken een inspiratiebron zijn voor goede gesprekken en meer begrip voor elkaar. De toon van Paas is niet perse optimistisch, maar wel hoopvol: je bent gedragen, valt niet door de bodem. De toekomst wordt niet door ons gemaakt.
 
Welkom
In onze mediatheek hebben we verschillende boeken van Paas in de collectie.
 

geloven-in-de-marge.jpg god-bewijzen.jpg jezus-als-heer.jpg vrede-stichten.jpg zinvol-leven.jpg
 
De mediatheek heeft ze!
 

Meer nieuws

  • Gedichtendag

   Hoe zwaar is taal, wat weegt een woord? ‘Wilt u het halfom of mager?’ ‘Mag ’t ietsjes meer zijn?’ vraagt de slager. ‘Aan een stukje, of in plakjes?’

  • Week van de mediatheek: 'De tabernakel is schitterend illustratiemateriaal'

   De mediatheek van Driestar hogeschool is er voor studenten, maar ook voor leerkrachten in het werkveld. Marieke Nieuwenhuis, leerkracht op de Graaf Jan van Nassauschool: “De materialen uit de mediatheek zijn ondersteunend voor mijn lessen. De kinderen tonen hierdoor meer interesse in het verhaal!”

  • Projectkoffers met korting

   Van 10 tot en met 14 december is het de 'week van de mediatheek'. Doe je als abonnee in deze week een aanvraag voor een projectkoffer, dan vinden wij dat heel leuk, maar het kan voor jou ook extra voordelig zijn.

  • Eenvoudig experimenteren met elektronica

   Elektriciteit is niet weg te denken uit ons dagelijks leven. Toch ervaren veel leerkrachten een drempel om met elektriciteit aan de slag te gaan in de klas. Ze denken misschien dat ze daar zelf niet technisch genoeg voor zijn.

  • Mediatheek geeft gratis abonnementen weg tijdens #weekvandemediatheek

   Heb je weleens nagedacht over het lenen van onze projectkoffers of wil je zelfs meer lenen en een abonnement afsluiten? Dat kan nu wel heel voordelig uitpakken!