Kinderen leren wat mooi is Geplaatst op 8 oktober 2018

Hoe kun je zorgen voor een sfeer waarin ruimte is voor kunst en cultuur en waarin kinderen hun creatieve talenten kunnen ontwikkelen? Dat begint eenvoudiger dan veel mensen denken.

Het boek ‘Een mier op je bord’ van Ineke de Jong-den Hartog geeft handvatten om kinderen en kunst bij elkaar te brengen. De meeste kinderen houden van knutselen, zingen of van voorlezen en verhalen vertellen. Maar ouders en leerkrachten moeten hen wel begeleiden bij de vorming van hun creativiteit.

Met behulp van herkenbare situaties (een dagje uit verzinnen op een regenachtige vakantiedag), prikkelende vragen (hoe kun je op het niveau van een kind laten zien en horen waar jij blij van wordt?) en concrete tips (schrijf samen met je kind een ondeugend gedicht) kunnen ze al snel aan de slag. Daarnaast biedt het boek bezinning op de vraag hoe christenen met creativiteit, kunst en cultuur om kunnen gaan.
 
Leuk om te weten: oud-pabodocenten Tijs Huisman en Jan van den Berge zijn mede-inspirators geweest van dit boek.

mier.jpg
De mediatheek heeft 'm! 

Meer nieuws

  • Gedichtendag

   Hoe zwaar is taal, wat weegt een woord? ‘Wilt u het halfom of mager?’ ‘Mag ’t ietsjes meer zijn?’ vraagt de slager. ‘Aan een stukje, of in plakjes?’

  • Week van de mediatheek: 'De tabernakel is schitterend illustratiemateriaal'

   De mediatheek van Driestar hogeschool is er voor studenten, maar ook voor leerkrachten in het werkveld. Marieke Nieuwenhuis, leerkracht op de Graaf Jan van Nassauschool: “De materialen uit de mediatheek zijn ondersteunend voor mijn lessen. De kinderen tonen hierdoor meer interesse in het verhaal!”

  • Projectkoffers met korting

   Van 10 tot en met 14 december is het de 'week van de mediatheek'. Doe je als abonnee in deze week een aanvraag voor een projectkoffer, dan vinden wij dat heel leuk, maar het kan voor jou ook extra voordelig zijn.

  • Eenvoudig experimenteren met elektronica

   Elektriciteit is niet weg te denken uit ons dagelijks leven. Toch ervaren veel leerkrachten een drempel om met elektriciteit aan de slag te gaan in de klas. Ze denken misschien dat ze daar zelf niet technisch genoeg voor zijn.

  • Mediatheek geeft gratis abonnementen weg tijdens #weekvandemediatheek

   Heb je weleens nagedacht over het lenen van onze projectkoffers of wil je zelfs meer lenen en een abonnement afsluiten? Dat kan nu wel heel voordelig uitpakken!