Kinderen leren wat mooi is Geplaatst op 8 oktober 2018

Hoe kun je zorgen voor een sfeer waarin ruimte is voor kunst en cultuur en waarin kinderen hun creatieve talenten kunnen ontwikkelen? Dat begint eenvoudiger dan veel mensen denken.

Het boek ‘Een mier op je bord’ van Ineke de Jong-den Hartog geeft handvatten om kinderen en kunst bij elkaar te brengen. De meeste kinderen houden van knutselen, zingen of van voorlezen en verhalen vertellen. Maar ouders en leerkrachten moeten hen wel begeleiden bij de vorming van hun creativiteit.

Met behulp van herkenbare situaties (een dagje uit verzinnen op een regenachtige vakantiedag), prikkelende vragen (hoe kun je op het niveau van een kind laten zien en horen waar jij blij van wordt?) en concrete tips (schrijf samen met je kind een ondeugend gedicht) kunnen ze al snel aan de slag. Daarnaast biedt het boek bezinning op de vraag hoe christenen met creativiteit, kunst en cultuur om kunnen gaan.
 
Leuk om te weten: oud-pabodocenten Tijs Huisman en Jan van den Berge zijn mede-inspirators geweest van dit boek.

mier.jpg
De mediatheek heeft 'm! 

Meer nieuws

  • Elk kind is van nature een onderzoeker, niet elk kind wordt een academicus

   Wat is dit? Hoe werkt dit? Waarom? Hoe moet dat? Peuters stellen eindeloos vragen bij elk nieuw ding dat ze ontdekken. En ze ontdekken veel! Jonge kinderen zijn van nature nieuwsgierig naar wat er om hen heen gebeurt. In hun spel zijn ze constant bezig met uitvinden hoe de wereld in elkaar zit. De kunst in ons onderwijs is om hen zo nieuwsgierig en gemotiveerd te laten blijven.

  • Rijtoer, hoedjes en troonrede

   Binnenkort is het weer zo ver: dan vergapen we ons aan militair vertoon, de prachtige Gouden… o nee, Glazen Koets, de mooie jurk van koningin Máxima en beoordelen we wie dit jaar de meest excentrieke hoed op heeft. Maar wat is Prinsjesdag nu eigenlijk echt?

  • Weekend van de Wetenschap

   Weekend van de Wetenschap is hét landelijke evenement voor wetenschap en technologie. Op 6 en 7 oktober openen bedrijven, onderzoeksinstituten, universiteiten en musea hun deuren voor kinderen.

  • De kwaliteit van de vraag wordt bepaald door het antwoord

   Goede vragen stellen is een kunst. Als we écht open vragen durven stellen, wordt het creatieve denkvermogen van kinderen geprikkeld.

  • Zomerse digibordboeken

   Speciaal voor de laatste schoolweek: gratis zomerse digibordboeken