Kinderen leren wat mooi is 8 oktober 2018

Hoe kun je zorgen voor een sfeer waarin ruimte is voor kunst en cultuur en waarin kinderen hun creatieve talenten kunnen ontwikkelen? Dat begint eenvoudiger dan veel mensen denken.

Het boek ‘Een mier op je bord’ van Ineke de Jong-den Hartog geeft handvatten om kinderen en kunst bij elkaar te brengen. De meeste kinderen houden van knutselen, zingen of van voorlezen en verhalen vertellen. Maar ouders en leerkrachten moeten hen wel begeleiden bij de vorming van hun creativiteit.

Met behulp van herkenbare situaties (een dagje uit verzinnen op een regenachtige vakantiedag), prikkelende vragen (hoe kun je op het niveau van een kind laten zien en horen waar jij blij van wordt?) en concrete tips (schrijf samen met je kind een ondeugend gedicht) kunnen ze al snel aan de slag. Daarnaast biedt het boek bezinning op de vraag hoe christenen met creativiteit, kunst en cultuur om kunnen gaan.
 
Leuk om te weten: oud-pabodocenten Tijs Huisman en Jan van den Berge zijn mede-inspirators geweest van dit boek.

mier.jpg
De mediatheek heeft 'm! 

Meer nieuws

  • De ideale wereld

   Hoe zou de ideale wereld eruit zien, als je alles zou mogen bepalen? Met het burgerschapsspel Terra Nova Minimaatschappij sta je aan het roer van een nieuwe samenleving. Jouw team bestuurt een eiland waar niets vaststaat en alles wordt bevraagd. Het lot van de eilandbewoners ligt in jullie handen.

  • Robinson Crusoe: avontuurlijk én puriteins

   Robinson Crusoe, de wereldberoemde held die overleefde op een onbewoond eiland, is driehonderd jaar geleden geboren. Althans, de roman waarin hij de hoofdrol heeft. Dat het boek niet slechts gaat over een heldhaftige en vernuftige schipbreukeling, maar ook over ellende, verlossing en dankbaarheid, is bij veel minder mensen bekend.

  • Rembrandt & de Gouden Eeuw

   De 350ste sterfdag van Rembrandt dit jaar is aanleiding om aandacht te vragen voor Rembrandt als kunstenaar, persoon en inspirator.

  • Aan wie geef jij 'Kikker is kikker'?

   Wie kent hem niet: Kikker van Max Velthuijs. Tijdens de leesbevorderingscampagne Geef een prentenboek cadeau is de klassieker Kikker is kikker te koop voor maar €2 en kun je het boek ook doneren voor een goed doel.

  • Iets teruggeven aan het boek

   De beste docent Nederlands van vorig jaar krijgt zijn klas aan het lezen, tegen de dalende trend in. 'Het gaat erom dat de leraar de leerling zíét. En dat de leerling weet dat hij gezien wórdt.'