Kinderen leren wat mooi is Geplaatst op 8 oktober 2018

Hoe kun je zorgen voor een sfeer waarin ruimte is voor kunst en cultuur en waarin kinderen hun creatieve talenten kunnen ontwikkelen? Dat begint eenvoudiger dan veel mensen denken.

Het boek ‘Een mier op je bord’ van Ineke de Jong-den Hartog geeft handvatten om kinderen en kunst bij elkaar te brengen. De meeste kinderen houden van knutselen, zingen of van voorlezen en verhalen vertellen. Maar ouders en leerkrachten moeten hen wel begeleiden bij de vorming van hun creativiteit.

Met behulp van herkenbare situaties (een dagje uit verzinnen op een regenachtige vakantiedag), prikkelende vragen (hoe kun je op het niveau van een kind laten zien en horen waar jij blij van wordt?) en concrete tips (schrijf samen met je kind een ondeugend gedicht) kunnen ze al snel aan de slag. Daarnaast biedt het boek bezinning op de vraag hoe christenen met creativiteit, kunst en cultuur om kunnen gaan.
 
Leuk om te weten: oud-pabodocenten Tijs Huisman en Jan van den Berge zijn mede-inspirators geweest van dit boek.

mier.jpg
De mediatheek heeft 'm! 

Meer nieuws

  • Projectkoffers met korting

   Van 10 tot en met 14 december is het de 'week van de mediatheek'. Doe je als abonnee in deze week een aanvraag voor een projectkoffer, dan vinden wij dat heel leuk, maar het kan voor jou ook extra voordelig zijn.

  • Eenvoudig experimenteren met elektronica

   Elektriciteit is niet weg te denken uit ons dagelijks leven. Toch ervaren veel leerkrachten een drempel om met elektriciteit aan de slag te gaan in de klas. Ze denken misschien dat ze daar zelf niet technisch genoeg voor zijn.

  • Mediatheek geeft gratis abonnementen weg tijdens #weekvandemediatheek

   Heb je weleens nagedacht over het lenen van onze projectkoffers of wil je zelfs meer lenen en een abonnement afsluiten? Dat kan nu wel heel voordelig uitpakken!

  • Gewoon lesgeven

   Als leraar ervaar je veel werkdruk. Dagelijks komen er allerlei zaken op je af die veel tijd en aandacht vragen. Dit kunnen problemen zijn die zich maar niet lijken op te lossen, of collega’s die regels en afspraken zijn vergeten. En terwijl je de plooien van de dag glad strijkt, schiet je te binnen dat je bij een vergadering of overleg wordt verwacht. ’s Avonds plof je op de bank en verzucht je: ‘Kon ik maar weer eens gewoon lekker lesgeven.’

  • Stefan Paas: nieuwe Theoloog des Vaderlands

   Tijdens de Nacht van de Theologie die 27 oktober gehouden werd, is Stefan Paas benoemd tot de nieuwe Theoloog des Vaderlands. Paas ziet de benoeming als ‘een vehikel om theologie naar de samenleving te brengen’.