Iets teruggeven aan het boek 9 april 2019

De beste docent Nederlands van vorig jaar krijgt zijn klas aan het lezen, tegen de dalende trend in. 'Het gaat erom dat de leraar de leerling zíét. En dat de leerling weet dat hij gezien wórdt.'

Matijs Lips haakte als leerkracht basisonderwijs al snel af vanwege de administratieve rompslomp. Hij viel in voor een leraar Nederlands, haalde zijn lerarenbevoegdheid, gooide vervolgens het curriculum en de vaste leeslijst uit het raam en maakte een eigen lesprogramma waarin lezen, literatuur en schrijven centraal staan.

Voor en met iedere leerling zoekt hij een passend boek uit. Hij laat leerlingen met z'n tweeën hetzelfde boek lezen om hen na afloop in een socratisch gesprek te laten twisten over wat er mooi of lelijk aan was. Hij laat ze zelf gedichten schrijven en boekverslagen tekenen. En zo brengt hij literatuur tot leven.

Na lezing van een boek moet de leerling ook iets teruggeven aan het boek. Lips: 'Het boek heeft de leerling nieuwe woorden gegeven, een vers inzicht of een fijne tijd, en nu doet de leerling iets terug.' Sommigen schrijven een gedicht over het boek, anderen maken een videoverslag, rap of fotoserie.

Literatuur troost. En daarom heeft hij diverse exemplaren van het boek Lampje van Annet Schaap in zijn boekenkast staan en slingert het boek over de tafels - voor scholieren die wel wat troost kunnen gebruiken.
 

lampje.jpg als-ik-jou-zie.jpg schrijvers-kwartet.jpg
veertien.jpg literair-kwartet.jpg verlichte-gedichten.jpg

Welkom om onze mediatheek en/of catalogus te bezoeken voor inspiratie, boeken en materialen!
 

Meer nieuws

  • Reis mee!

   Allemaal instappen! Reis mee met de fietstaxi, de huifkar, de hogesnelheidstrein of het ruimteschip. De Kinderboekenweek 2019 gaat over voertuigen. Niet de bestemming, maar het vervoer erheen staat centraal.

  • Lzeen en shicrejvn is niet voor iereeden vezlafneksprend

   Wist je dat 1 op de 10 kinderen in Nederland het risico loopt op laaggeletterdheid? Deze week zet de Stichting Lezen en Schrijven zich in voor een geletterd Nederland.

  • Buiten schilderen

   Wist je dat verftubes hebben gezorgd voor een kentering in de kunstgeschiedenis? Niet alleen die tubes uiteraard, maar de uitvinding daarvan heeft wel een belangrijke rol gespeeld.

  • Buitengewoon belangrijk!

   Een gat in de lucht spring(touw)en, hutten bouwen, rennen, klauteren, verstoppen - buitenspelen maakt kinderen vrolijk en blij. Nog belangrijker: buitenspelen is een must voor ieder kind. Het prikkelt de fantasie en is goed voor de sociale vaardigheden, gezondheid en motoriek.

  • De ideale wereld

   Hoe zou de ideale wereld eruit zien, als je alles zou mogen bepalen? Met het burgerschapsspel Terra Nova Minimaatschappij sta je aan het roer van een nieuwe samenleving. Jouw team bestuurt een eiland waar niets vaststaat en alles wordt bevraagd. Het lot van de eilandbewoners ligt in jullie handen.