Iets teruggeven aan het boek Geplaatst op 9 april 2019

De beste docent Nederlands van vorig jaar krijgt zijn klas aan het lezen, tegen de dalende trend in. 'Het gaat erom dat de leraar de leerling zíét. En dat de leerling weet dat hij gezien wórdt.'

Matijs Lips haakte als leerkracht basisonderwijs al snel af vanwege de administratieve rompslomp. Hij viel in voor een leraar Nederlands, haalde zijn lerarenbevoegdheid, gooide vervolgens het curriculum en de vaste leeslijst uit het raam en maakte een eigen lesprogramma waarin lezen, literatuur en schrijven centraal staan.

Voor en met iedere leerling zoekt hij een passend boek uit. Hij laat leerlingen met z'n tweeën hetzelfde boek lezen om hen na afloop in een socratisch gesprek te laten twisten over wat er mooi of lelijk aan was. Hij laat ze zelf gedichten schrijven en boekverslagen tekenen. En zo brengt hij literatuur tot leven.

Na lezing van een boek moet de leerling ook iets teruggeven aan het boek. Lips: 'Het boek heeft de leerling nieuwe woorden gegeven, een vers inzicht of een fijne tijd, en nu doet de leerling iets terug.' Sommigen schrijven een gedicht over het boek, anderen maken een videoverslag, rap of fotoserie.

Literatuur troost. En daarom heeft hij diverse exemplaren van het boek Lampje van Annet Schaap in zijn boekenkast staan en slingert het boek over de tafels - voor scholieren die wel wat troost kunnen gebruiken.
 

lampje.jpg als-ik-jou-zie.jpg schrijvers-kwartet.jpg
veertien.jpg literair-kwartet.jpg verlichte-gedichten.jpg

Welkom om onze mediatheek en/of catalogus te bezoeken voor inspiratie, boeken en materialen!
 

Meer nieuws

  • De koning moet nog 26 nachtjes slapen...

   ... en dan is het feest! Op 27 april viert koning Willem-Alexander zijn verjaardag en heel ons land is die dag in feeststemming. Een mooi thema om deze maand met je groep over te werken!

  • Beleef en bewonder de sterrenhemel

   Kom sterrenkijken! Van 15 tot en met 17 maart vinden de Landelijke Sterrenkijkdagen plaats.

  • Biddag

   De Heere Jezus roept ons op om 'altijd te bidden en niet te vertragen'. Toch nemen we er 13 maart een dag speciaal de tijd voor.

  • Biddag

   Wat zou jij gevraagd hebben als je Salomo was?

  • Week van de Hoogbegaafdheid

   Hoogbegaafde kinderen zouden op school een luilekkerleven leiden en hun ouders mogen zich gelukkig prijzen met een 'succesgarantie' in huis. Deze en nog veel meer misverstanden over hoogbegaafdheid doen de ronde.