Buiten schilderen 17 juni 2019

Wist je dat verftubes hebben gezorgd voor een kentering in de kunstgeschiedenis? Niet alleen die tubes uiteraard, maar de uitvinding daarvan heeft wel een belangrijke rol gespeeld.

In de negentiende eeuw begonnen schilders hun schilderijen voor het eerst buiten te schilderen in plaats van in hun atelier, mogelijk gemaakt door de verftube. Voor het eerst werd de steeds veranderende natuur live vastgelegd. 

Tot en met 2 februari 2020 laat Museum Gouda in de tentoonstelling Buiten Schilderen prachtige landschappen uit deze periode zien van onder andere Rousseau, Daubigny, Corot, Maris, Mauve en Gabriël. Deze schilders vormden met elkaar de School van Barbizon en hier is ook de Nederlandse Haagse School uit voortgekomen. 

Als je leerkracht of stagiair(e) in Gouda of omgeving bent, is dit natuurlijk een uitgelezen kans om deze schilderijen in het echt te gaan bekijken met je klas! Met de opgedane inspiratie en met behulp van materialen uit de mediatheek kun je daarna de kinderen nog verder inwijden in deze mooie periode uit de kunstgeschiedenis. 

De leskist Schilderen met de Haagse School bijvoorbeeld neemt je bij de hand om met de klas de kwast ter hand te nemen. Heel veel platen en zelfs schildermaterialen in deze kist maken de drempel om met je klas te schilderen zo laag mogelijk. Leuker en makkelijker kunnen we het niet maken...

Welkom om de mediatheek en/of catalogus te bezoeken!
 

Naamloos-2.jpg Naamloos-3.jpg Naamloos-4.jpg Naamloos-5.jpg

Meer nieuws

  • Reis mee!

   Allemaal instappen! Reis mee met de fietstaxi, de huifkar, de hogesnelheidstrein of het ruimteschip. De Kinderboekenweek 2019 gaat over voertuigen. Niet de bestemming, maar het vervoer erheen staat centraal.

  • Lzeen en shicrejvn is niet voor iereeden vezlafneksprend

   Wist je dat 1 op de 10 kinderen in Nederland het risico loopt op laaggeletterdheid? Deze week zet de Stichting Lezen en Schrijven zich in voor een geletterd Nederland.

  • Buitengewoon belangrijk!

   Een gat in de lucht spring(touw)en, hutten bouwen, rennen, klauteren, verstoppen - buitenspelen maakt kinderen vrolijk en blij. Nog belangrijker: buitenspelen is een must voor ieder kind. Het prikkelt de fantasie en is goed voor de sociale vaardigheden, gezondheid en motoriek.

  • De ideale wereld

   Hoe zou de ideale wereld eruit zien, als je alles zou mogen bepalen? Met het burgerschapsspel Terra Nova Minimaatschappij sta je aan het roer van een nieuwe samenleving. Jouw team bestuurt een eiland waar niets vaststaat en alles wordt bevraagd. Het lot van de eilandbewoners ligt in jullie handen.

  • Robinson Crusoe: avontuurlijk én puriteins

   Robinson Crusoe, de wereldberoemde held die overleefde op een onbewoond eiland, is driehonderd jaar geleden geboren. Althans, de roman waarin hij de hoofdrol heeft. Dat het boek niet slechts gaat over een heldhaftige en vernuftige schipbreukeling, maar ook over ellende, verlossing en dankbaarheid, is bij veel minder mensen bekend.