AD-PEP, twee maanden verder 25 maart 2019

Twee maanden geleden, op 18 januari ging onze nieuwe opleiding Associate Degree: Pedagogisch Educatief Professional van start. 86 nieuwe studenten kwamen naar Gouda om feestelijk welkom geheten te worden.Nu zijn we twee maanden verder en benieuwd hoe het de studenten vergaat. Marjolein en Agnieta blikken terug op de start van hun opleiding:

Jullie zijn onlangs gestart met de AD-PEP. Wat is jullie eerste indruk van de opleiding?
Marjolein: Mijn eerste indruk is dat het een opleiding is die aansluit op het werkveld. Ik krijg meer verdieping in de ontwikkeling van de kinderen 0 tot 18 jaar en merk dat ik de theorie goed kan toepassen in mijn werk.

Agnieta: Mijn eerste indruk is positief. Ik vind de stof die we moeten lezen en bestuderen heel leerzaam en ik leer op school de theorie te verbinden aan de praktijk. ​

Mooi om te horen. Wat is de reden dat jullie voor deze opleiding hebben gekozen?
Marjolein: Ik ben een enthousiaste pedagogisch medewerker met twintig jaar ervaring in de kinderopvang die meer verdieping zocht in het werkveld. In de afgelopen jaren heb ik gezien dat er steeds meer aandacht is voor kinderen met opvallend gedrag. Ik wil graag meer kennis hebben om kinderen op de groep beter te kunnen begeleiden door middel van deze opleiding. Hiermee zou ik de expertise op dit vlak binnen de organisatie kunnen brengen.

Agnieta: De reden dat ik deze opleiding gekozen heb, is omdat ik op zoek was naar een stukje verdieping. Ik heb hiervoor de opleiding Onderwijsassistent gedaan en was aan het twijfelen tussen de studie pedagogiek of de pabo, dit was voor mij de ideale middenweg.

Zou je iets meer kunnen vertellen over waarom deze opleiding passend is bij jou en bij je loopbaan in de kinderopvang?
Agnieta: Deze opleiding past denk ik bij mij omdat ik het fijn vind om me te verdiepen in de theorie, maar tegelijk ook graag in de praktijk bezig ben. De opleiding is goed te combineren met mijn werk in de kinderopvang, omdat er met name op de peuteropvang steeds meer van een pedagogisch medewerker verwacht wordt en er ook meer vraag is naar hbo-ers.

Marjolein: De opleiding is een niveau 5-opleiding en dat sluit mooi aan op mijn vorige mbo-niveau 4-opleiding. Daarbij is het een tweejarige opleiding en aangezien ik al heel wat jaren uit de schoolbanken ben en het weer erg wennen zal zijn is twee jaar goed te overzien. De opleiding sluit mooi aan bij mijn loopbaan in de kinderopvang doordat ik in de lessen meer inzicht krijg in ontwikkelingsproblemen en handvatten heb om de kinderen hierbij te helpen. Zo krijg ik nog meer uitdaging in mijn werk.
 
Wat zijn jullie verwachtingen voor de komende periode?
Marjolein: Mijn verwachtingen zijn met name dat ik de theorie die ik op school krijg kan herkennen en toepassen op de groep. Daarnaast dat ik meer kennis krijg over de verschillende leeftijden (van 0-18 Jaar).

Agnieta: Ik denk dat ik erg veel ga leren op deze opleiding, maar ik vind het lastig om mijn verwachtingen onder woorden te brengen. We zijn natuurlijk echt de eerste lichting, dus ik laat me graag verrassen!

Bedankt en voor jullie antwoorden en veel succes gewenst verder!
 
Naast Marjolein en Agnieta zijn er nog 84 studenten. Allemaal met een ander verhaal, maar allemaal met dezelfde doelstelling: nog beter zorg kunnen dragen voor kinderen en jeugdigen. Wij zijn trots op deze nieuwe opleiding en op alle studenten die wij verder mogen helpen in hun professionele ontwikkeling.
 
Wil jij je ook verder ontwikkelen op het gebied van pedagogiek in het onderwijs of jeugdzorg? Kijk hier voor meer informatie of neem contact op met studieleider Evert de Bruin. Inschrijvingen voor het cursusjaar 2019/2020 zijn al open!

Meer nieuws

  • Buiten schilderen

   Wist je dat verftubes hebben gezorgd voor een kentering in de kunstgeschiedenis? Niet alleen die tubes uiteraard, maar de uitvinding daarvan heeft wel een belangrijke rol gespeeld.

  • Uitslag Studiekeuze123 - 81% (zeer) tevreden!

   Ruim de helft van de eerstejaars studenten krijgt spijt van zijn studiekeuze. Met Studiekeuze123.nl neemt het hoger onderwijs actie om te zorgen voor betrouwbare en objectieve informatie. De uitslagen voor dit jaar zijn weer bekend.

  • Cadeautip voor leerlingen 10-14 jaar en ouder

   Op zoek naar een boekje om aan de leerlingen van jouw school mee te geven, bijvoorbeeld als cadeau voor het examen of voor het afscheid van groep 8? Denk eens aan het boek "Waarom ben jij gereformeerd? De geloofsbelijdenis voor tieners." Het boek legt in eenvoudige taal belangrijke delen van de Nederlandse Geloofdsbelijdenis uit.

  • Voorwaarden inzet BOUW! ONL, op zorgniveau 3

   BOUW! is een uniek computergestuurd interventieprogramma waarmee leesproblemen bij risicoleerlingen in groep 2 t/m 4 kunnen worden voorkomen.

  • NIEUW - Prentenboek Stijn blust de brand

   Stijn wil graag filmpjes kijken op de tablet, maar mama vindt dat nu niet goed. Boos gaat hij naar buiten: saai! Dan is daar Isa, die een leuk plan heeft…