Zes stereotypen stemmers - wie ben jij? 14 maart 2017 Door Marieke Schalk

Dat je woensdag gaat stemmen, staat natuurlijk vast. Maar hóe ga je naar de stembus? Pabostudent Marieke Schalk zet zes stereotypen stemmers op een rijtje. Wat voor stemmer ben jij?

1.      De Zus-en-zo-stemmer

Allereerst: de zogenaamde zus-en-zo-stemmer. De zus-en-zo-stemmer heeft zijn mening klaar, maar weet eigenlijk niet goed waar hij voor staat. Hij praat wat over de partijen, hoort het één en ander aan en maakt vervolgens met veel poeha duidelijk wat hij er nu eigenlijk zelf van vindt. 

2.      De beste stuurman

Tja, deze stemmer staat duidelijk aan wal. Een en al kritiek. Op elke partij is er wel wat aan te merken. Misschien een idee om zelf een partij op te richten? Voorbeelden genoeg. 

3.      De I-see-the-face-stemmer

Dan zijn er ook de I-see-the-face-stemmers. Allicht ben je ze tegengekomen, afgelopen periode. Sommigen geven zelfs aan dat ze stemmen voor iemand die ze er leuk uit vinden zien. Ze geven het niet snel toe. maar je ziet het in de blik van een stemmer: hij of zij gaat voor een kop in plaats van voor een partij. 

4.      De Mijn-omgeving-dat-ben-ik-stemmer

Dan is er ook nog de Mijn-omgeving-dat-ben-ik-stemmer. Deze stemmer kijkt naar zijn omgeving, en peilt daar op welke partij over het algemeen gestemd wordt. En ja, die stemmer is blij dat hij of zij net een aantal argumenten heeft gehoord van mensen uit zijn – kerkelijke, sociale of fysieke – omgeving. En op basis van die paar overtuigingen, loopt hij naar de stembus en stemt. 

5.      De Ik-sta-hier-en-kijk-niet-verder-stemmer

Er zijn ook Ik-sta-hier-en-kijk-niet-verder-stemmers. Dat zijn mensen die zich helemaal hebben gestort op één partij en daar niet meer vanaf willen wijken, ook al veranderen er dingen in het plan van de partij waar ze zelf niet eens helemaal achter staan. 

6.      De Waar-word-ik-beter-van-stemmer

Tenslotte: de Waar-word-ik-beter-van-stemmer. Tja, we willen toch allemaal het beste voor onszelf? Je kunt de autonomie die bij deze soort stemmers hoort bijna horen. We willen altijd het beste voor onszelf, maar hebben we ook weleens gedacht: waar zou een ander, de gemeenschap, de maatschappij nu beter van worden?
 
Leef jij naar de verkiezingen toe als één van de bovenstaande stemmers? Dan feliciteer ik je dat je daar nu achter komt, want dan kan je er nog iets aan doen. Verdiep je, kijk naar de standpunten van elke partij en wees ervan bewust welke keuze jij maakt!