Wat zie jij als je naar je leerlingen kijkt? 23 januari 2018 Door Nathilde Groenendijk (pabo 3)

Misschien ben jij afgelopen kerst ook wel naar een kerstconcert geweest. Gezellig! Maar wat nou als zo’n gezellig avondje verpest dreigt te worden door één van de andere concertbezoekers? In deze blog schets ik zo’n situatie. Maar we bekijken 'm wel van twee kanten.

De schreeuwerige zwerver 

Ha, fijn: we hebben een plekje vooraan. Altijd mooi, zo’n kerstconcert op de laatste avond van kerst. Ineens komt er een nogal smerig figuur de kerk binnen. Hij heeft een viezige baard en hij draagt smoezelige kleding. En het erge is, hij gaat precies achter ons zitten! Maar goed, ik laat mijn avond niet door zo’n zwerver verpesten. En tot op zekere hoogte lukt me dat, totdat het moment van ‘samenzang’ aanbreekt. De hele kerk zingt de kerstliederen en psalmen mee, ook de zwerver achter ons. Nou ja, zingen... het is meer schreeuwen! Mijn familie begint zachtjes te gniffelen en ik kijk geërgerd achterom. De man schijnt zich nergens anders op te focussen dan zijn eigen geschreeuw. Maar gelukkig, het lied is afgelopen, nu kan ik tenminste weer van het concert genieten… 

De man die vol was van God 

Ha, fijn, we hebben een plekje vooraan. Altijd mooi, zo’n kerstconcert op de laatste avond van kerst. Ineens komt er een opvallende figuur de kerk binnen. Een oude man met baard, dik aangekleed tegen de kou van buiten. Hij kiest een plekje vlak achter onze bank. Het ziet er niet naar uit dat deze man erg rijk is, ik vind het fijn voor hem dat hij toch naar het concert kan komen… Op een gegeven moment is de ‘samenzang’ aan de beurt. Achter me hoor ik een rasperige stem uit volle borst meezingen. Het is de oude man in de bank achter ons. Ik kijk achterom en zie dat hij met opengeslagen Bijbel en programmaboekje in zijn hand uit volle borst, met gesloten ogen, wiegend op de muziek aan het meezingen is. Ik glimlach, wat is deze man vol van wat hij zingt over de Heere! 

Hoe kijk jij? 

Ja maar - het was toch een beetje een viezige man..?
 
Wat zou de Bijbel ons leren over de manier we naar mensen kijken? Als we het leven van Jezus hier op aarde bestuderen, hoe leert Hij ons dan naar de mensen om ons heen te kijken? Met ogen vol oordeel? Of ogen vol liefde?
 
Hierin ligt een belangrijke taak voor ons als christelijke leerkrachten. Hoe je naar mensen kijkt. Wat je je leerlingen leert over hun omgang met andere mensen. Welke houding je hen voordoet. Ik daag je uit om met deze taak aan de slag te gaan in 2018!