Vier skills van een goede juf of meester 23 februari 2017 Door Mariëtte de Rijke

Op de pabo is er voor elk wat wils, schrijft student Mariëtte de Rijke. Ze maakte een lijstje van vier skills waarmee je zeker terecht kunt op de pabo.

Socializen

Houd je ervan om met Jan en alleman te kletsen; om sociaal bezig te zijn? Dan zit je goed op de pabo! Sociale vaardigheden komen namelijk zeker van pas als leerkracht. Je werkt bijna alleen maar met mensen. Uiteraard zet je je sociale vaardigheden volop in bij het contact met kinderen. Daarnaast in de omgang met collega’s en andere betrokken van de school, zoals de ouders. Maar ook tijdens het volgen van de pabo komt het erg van pas als je ervan houdt om sociaal bezig te zijn. Je werkt namelijk veel samen met klasgenoten, in een gezellige sfeer die ik kenmerkend vind voor Driestar hogeschool. 

Managen

Ben je goed in het organiseren van dingen? Geeft het jou energie om dingen te managen? Ook dan moet je op de pabo zijn. Als leerkracht ben je eigenlijk de hele dag door aan het organiseren. Op microniveau organiseer je elke les: hoe ga je het aanpakken, met wie precies, en wat heb je allemaal nodig? Maar ook op macroniveau ben je constant aan het organiseren. Je houdt in de gaten welke kinderen extra hulp of extra uitdaging krijgen, je kijkt hoe je de lessen gaat plannen, je regelt dat er genoeg spullen zijn enzovoorts. 

Ontwerpen

Als je ervan houdt om je creativiteit een plekje te geven, zit je ook op je plek op de pabo. Het komt namelijk goed van pas als je het leuk vindt om lessen te ontwerpen. Je kunt helemaal uitdenken hoe je een les gaat vormgeven, met welke (leuke) activiteiten en welke spullen. Of  je bedenkt bijvoorbeeld nieuwe ideeën voor een hulpplan. En wat dacht je van een nieuwe, creatieve klasopstelling? 

Administreren

Ben jij juist meer iemand van de zakelijke kant? Zelfs dan ben je bij de pabo aan het juiste adres. Op het gebied van administratie is namelijk genoeg te doen. Zo analyseer je toetsresultaten en je registreert allerlei zaken die in de klas gebeuren, van de zieke kinderen tot de uitvoering van een plan. 

Ben jij zo’n duizendpoot?

Zoals je ziet, is een leerkracht eigenlijk een soort duizendpoot. Hij draagt kennis over aan de hand van activiteiten op allerlei verschillende gebieden. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je stil moet zitten omdat je niks te doen hebt. Word jij ook enthousiast om het prachtige beroep van leerkracht uit te oefenen?