Tussen de middag een dutje doen op school Geplaatst op 12 november 2018 Door Floor Petersen en Laura Aardenberg

Op werkweek in Hongarije! Samengevat: lange dagen, veel verschillen met het Nederlandse onderwijs en gezellige contacten met de Hongaarse medestudenten. Pabostudenten Laura Aardenburg en Floor Petersen nemen je mee op hun internationale werkweek.

Na een vermoeiende reis kwamen we aan in Hongarije. De volgende dag werd iedereen rond acht uur verwacht in de eetzaal. De deuren van de slaapkamers gingen open en er was meteen een hoop kabaal te horen. Slaperige hoofden kwamen tevoorschijn: ‘Heb jij ook zo’n vreselijk bed? Het lijkt wel een plank!’ ‘Nee, mijn bed was juist heel zacht, ik heb fantastisch geslapen!’
 
Er stond ons een lange dag te wachten. Na het ontbijt liepen we samen met de Hongaarse studenten naar de universiteit om daar een hele dag naar verschillende presentaties te luisteren. De presentaties gingen voornamelijk over het onderwijs in Hongarije en in Nederland. Opvallend vonden wij dat de pabo daar in de eerste twee jaar bestaat uit observeren. Stagiairs geven nog helemaal geen lessen, dit gaan ze pas in hun derde jaar doen. Ze krijgen daar als juf/meester in opleiding niet alle vakken, maar ze richten zich op een aantal vakken en alleen die vakken mogen ze geven. De andere vakken worden dan dus door andere leraren gegeven. Bijzonder!

Slapen

Donderdagochtend zijn wij naar verschillende scholen geweest om het onderwijs in de praktijk te bekijken: Kindergarten, primary school en secondary school. Kindergarten is een soort combinatie van onze peuterspeelzaal en de kleuterklassen. Er zitten kinderen op van drie tot zes jaar en er wordt vooral gespeeld en gezongen. Wij kregen het gevoel dat we op een peuterschool waren beland. Alle kinderen moesten namelijk tussen de middag slapen! Om een uur of twaalf kwam de warme lunch en werden er allemaal bedjes in de lokalen klaargezet. Na het eten werden de pyjama’s aangetrokken, tanden gepoetst en was het tijd om te gaan slapen.
 
Een andere groep studenten ging naar de primary school, de basisschool. In Hongarije ben je pas vanaf je zevende levensjaar leerplichtig, waar dit bij ons al vanaf je vijfde levensjaar is. De opbouw van de lessen kwam grotendeels overeen met de opbouw die wij in ons onderwijs kennen, maar er waren ook opvallende verschillen. Bij het bidden staan de kinderen bijvoorbeeld achter de stoel. Ook heeft de leraar hier veel meer gezag dan wij in Nederland hebben. Ze krijgen van iemand anders les in het Engels (bijvoorbeeld gym) en – niet verkeerd – ze hadden een zwembad op school!

Budapest

Op vrijdagochtend gingen wij eerst weer naar de universiteit om samen met de Hongaarse studenten te presenteren wat wij hadden geleerd. Daarna hebben wij helaas afscheid moeten nemen van veel leuke mensen en zijn we met de trein naar Budapest gegaan.
 
Zaterdagmiddag en -avond kregen we vrije tijd en hadden we de kans om Budapest op eigen gelegenheid verder te verkennen. Een aantal studenten zijn op pad gegaan om de kettingbrug ‘by night’ te zien en zaten op de terugweg op de tram te wachten. Tijdens het wachten begonnen we het lied ‘Mary, did you know?’ te zingen. Op een gegeven moment kwam er een grote groep mensen aan die ons hoorde zingen en ze begonnen mee te zingen. Wauw! Heel bijzonder dat muziek mensen zo met elkaar kan verbinden! Uiteindelijk hebben we hiermee de avond op een mooie en bijzondere manier afgesloten. We hadden weer een aantal dagen vol met mooie ervaringen achter ons liggen …