Op hol geslagen toekomstdromen Geplaatst op 13 maart 2018 Door Mirthe Fierloos

Je kent het wel: plannen maken. Een land van bestemming uitzoeken voor een vakantie, leuke dingen verzinnen met vrienden, bedenken welke studie je gaat doen en noem maar op. Plannen helpen je om je leven in te richten en enigszins voorbereid te zijn op wat komen gaat. Een gestructureerd leven leiden is fijn, maar kan je ook teveel plannen hebben? Vast en zeker!

Plannen

Het begon voor mij tijdens de basisschool al, dat maken van plannen. Ik keek naar de meester. Zijn werk in onze klas fascineerde me en toen (groep 6) had ik al het plan om de pabo te gaan doen. Ik wilde ook voor de klas staan en leerlingen onder mijn hoede hebben. Ik dacht nergens anders meer aan dan aan die studie. Oriënteren op andere studies? Nee, niet echt, want ja, het werd toch pabo. En in augustus 2016 was het zover: de pabo, en daarmee het studentenleven, was begonnen. 

Nog meer plannen

Toen ik eenmaal bezig was, bleven mijn gedachten niet stilstaan. Ik dacht na over de toekomst. Wat komt er na mijn afstuderen allemaal op mij af? Ga ik nog iets na de pabo doen? Wat ga ik allemaal doen met mijn eigen klas(lokaal)? En ook: is dit eigenlijk wel iets voor mij? Al deze dingen kunnen je bezig houden tijdens de studie. Tijdens je stage zit je daar dan, achterin de klas, met je hoofd vol plannen voor wat komen gaat. Zelf lessen geven, maar ook zeker kijken naar je mentor hoe hij of zij het allemaal vormgeeft. Misschien spiegel je jezelf wel aan diegene: zou ik het ook zo doen? 

Te veel plannen?

Na een door mij gegeven les, bespraken mijn mentor en ik de les. Toen we klaar waren, kwam het onderwerp op toekomstdromen. Ik vertelde mijn mentor over alle dingen waar ik mee bezig was en de plannen die ik maakte.
 
Aan het einde van dit gesprek keek ze me aan en zei: ‘Let wel op dat je niet met één been al in je eigen klas staat, hè. Er kan nog zoveel gebeuren en je moet nog zoveel leren…’ Nu zou je dit negatief kunnen opvatten, maar het zette mij juist aan het denken. Ik ben een Zeeuw en die nuchterheid van Zeeuwen zou hier eigenlijk wel op zijn plek zijn, bedacht ik me. Eerst moet ik nog zoveel leren, voordat ik écht voor de klas kan en al die plannen kan uitvoeren.
 
Vooruit kijken is goed, zeker. Blijf alleen wel nuchter en houd je hoofd vooral bij de dingen die op dit moment zo belangrijk zijn! Te veel aan je hoofd is ook niet goed.