Klaar met de pabo: hoe stap jij de maatschappij in? 29 juni 2017 Door Marieke Schalk

‘Daar ga je dan. De dag dat je wist dat zou komen is eindelijk hier.’ Tussen het student-zijn en het echte leven in de maatschappij zit een drempel waar we, als het goed is, allemaal overheen moeten stappen. Hoe stap jij de maatschappij in?

Als een groentje 

Er zijn mensen die de maatschappij instappen met het gevoel 'ik kan niets, ik weet niets en ik durf niets'. Wat kun je daaraan doen? Vooral niet stil blijven zitten. Het is van groot belang dat je in ieder geval één keer dit gevoel opzij zet en de stoute schoenen aantrekt om een plek te zoeken waar je ervaring op kunt gaan doen. Dan zal je gevoel veranderen: 'ik kan iets, ik weet iets en ik durf iets'.

Als een big boss

Tegenovergesteld aan het groentje is de ‘big boss’. Deze stapt de maatschappij heel anders in. Namelijk met het gevoel – nee laat ik zeggen met de zekerheid – dat hij of zij de hele wereld aan kan. Wat moet je daaraan doen? Als jij jezelf hierin herkent, dan is het slim om te gaan solliciteren op een hele moeilijke baan (of om Spreuken 29 vers 23 nog eens te lezen). 

Leergierig

Sommige studenten stappen de maatschappij in met in hun achterhoofd 'wat is de wereld groot, wat weet ik nog weinig en wat zou ik alles graag willen weten'. Deze studenten worden graag gezien. Ze zijn flexibel, blijven nadenken en staan open voor kritiek of advies. Ben jij zo iemand? Neem dan wel mee dat je de dingen die je leert wel onthoudt. Anders versloft die leergierige houding en kun je gedemotiveerd raken.

Bang voor een burgerlijk leven

Misschien voel je paniek opkomen als je denkt aan het burgerlijke leven, waarin je moet gaan werken. Studenten die dit hebben, lopen vaak rond met het idee 'ik kan het nog niet, ik wil het nog niet en ik doe het nog niet'. Daarom besluiten ze om een tussenjaar te doen of toch nog maar door te studeren. Maar uiteindelijk zullen zij er toch aan moeten geloven. Hopelijk ben je na het tussenjaar of de volgende studie bereid om met beide benen in de Nederlandse maatschappij te staan.

Herkenbaar?

Misschien herken jij je in één van de bovenstaande types studenten, misschien niet. Blijf in ieder geval beseffen dat je leven als werkende burger toch een beetje anders zal zijn als je studentenleventje van nu. Dit zeg ik niet om je bang te maken, maar gewoon om je de waarheid onder je neus te wrijven.