Een Ichthiaan op de pabo 11 april 2017 Door Anne-Co de Kat

“Door de Rotterdamse straten klinkt al lange tijd een naam. Overal hoort men ze praten: Ichthus heeft al wereldfaam.” Deze zin, afkomstig uit één van onze dispuutsliederen zette een eerste, duidelijk stempel op mijn studententijd. Een studententijd die zich afspeelt aan beide kanten van het treinverkeer tussen station Gouda en station Rotterdam Centraal.

Toen het allereerste collegegeld door Driestar hogeschool van mijn rekening werd afgeschreven begon mijn studietijd. Dacht ik. Terugkijkend markeerde het betalen van de contributie voor mijn eerste jaar lidmaatschap bij Ichthus (dispuut der C.S.F.R. te Rotterdam) het startpunt pas écht.  

Duik in de hofvijver

In de eerste twee weken van september 2014 doorliep ik een tweetal introductieweken. Terwijl Driestar hogeschool en Gouda redelijk bekend terrein waren door de vele open dagen die ik had bezocht, waren Rotterdam en de introductieweek bij studentenvereniging Ichthus compleet nieuw voor mij.
 
Ichthus zette haar deuren open voor nieuwe leden, ik werd ontgroend en mocht aan het einde van de week als ware ‘gup’ een duik in de Hofpleinvijver nemen. Vanaf die week was Ichthus niet meer weg te denken uit mijn leven. Haar tradities en gebruiken, haar studentikoziteit, haar schatten uit het verleden en haar stille belofte voor een prachtige studententijd zorgden ervoor dat ik mijn handtekening definitief onder het lidmaatschap zette. 

Combinatie pabo-studentenvereniging

Een studentenvereniging is een geweldige aanvulling op de pabo: grensverleggend en verrijkend. Meer dan de moeite waard! Ik zou woorden tekort schieten als ik je alle mooie avonturen en waardevolle gesprekken zou moeten navertellen. Natuurlijk is het soms wat druk naast het volle studieprogramma. Maar ik ben ervan overtuigd dat je naast het zitten ín de klas en het staan vóór de klas ook de tijd moet nemen voor ontspanning en persoonlijke contacten. De agenda van de pabo sluit goed op de agenda van een studentenvereniging. Creatief als je bent, ben je vast ook goed in staat om te puzzelen en te schuiven met beide agenda’s. 

Activiteiten

Lid zijn van een studentenvereniging betekent Bijbel- en studiekringen, plenaire activiteiten op de sociëteit, jasje-dasje, gesprekken over het geloof en het (samen) zoeken van God, commissiewerk, vriendschappen, genootschappen en borrels. Zal ik nog even doorgaan? 

Ja! Ik ben een Ichtiaan

Het dispuutslied wat ik al eerder aanhaalde sluit af met de volgende woorden: “In dit teken overwin ik. Ja! Ik ben een Ichthiaan”. Deze woorden zullen nog lang na mijn studententijd in mijn hoofd nagalmen.
Als je de kans krijgt om én als pabostudent op een studentenvereniging te zitten én tevens als lid van een studentenvereniging colleges te volgen op Driestar hogeschool; grijp dan die kans met beide handen aan! Want: ‘bijzijn is meemaken’.