De les van een jongetje uit Liverpool 9 januari 2019 Door Nathilde Groenendijk

Een aantal weken geleden bevond ik mij aan de andere kant van de Noordzee. Ik was op werkweek in Liverpool, samen met een aantal andere pabostudenten en twee docenten. Op zondag bezochten we een lokale gemeente. Eén moment blijft me in het bijzonder bij: de ontroerende reactie van een jongetje van een jaar of zeven.

Als je aan de pabo studeert, krijg je vast weleens de vraag: Waarom wil je zo graag het onderwijs in? Veel studenten zullen zeggen dat ze graag met kinderen willen werken, of dat ze het belangrijk vinden kinderen iets mee te geven waar ze in de toekomst wat aan hebben. Zo zijn er nog veel meer antwoorden te bedenken. In Liverpool hoorde ik een motivatie die ik nog niet eerder had gehoord …
 
Halverwege de dienst werden alle kinderen uit de kerk naar voren geroepen. Een gemeentelid vertelde hun het Bijbelverhaal over de rijke man en de arme Lazarus. Hij begon zijn verhaal met een vraag aan de kinderen: Wat wil je later worden? Er was een jongetje dat graag profvoetballer wilde worden. Een ander jongetje, ik denk dat hij een jaar of zeven was, wilde graag leraar worden. Toen de man hem vervolgens vroeg waaróm hij leraar wilde worden gaf hij een bijzonder antwoord: “Because Jesus was teaching’’ – omdat Jezus ook onderwees.
 
Ik werd door dit antwoord even stilgezet bij mijn eigen motivatie om leerkracht te worden. Waarom ben ik eigenlijk aan de pabo gaan studeren? Omdat ik met kinderen wil werken? Omdat ik hen wil voorbereiden op hun toekomst in de samenleving? En hoe mooi deze redenen ook zijn, ik vind het beschamend als ik bij mezelf ontdek dat de reden die dit jongetje noemde nog niet in me opgekomen is. Is het niet ontzettend mooi om jezelf in de voetsporen van Jezus te zien gaan als je, net als Hij, kinderen lesgeeft? Hen dingen leert over het leven, maar hen vooral ook dicht bij God brengt? Door te vertellen over Zijn Woord, te laten zien hoe jij als christen leeft …  Als je met deze motivatie het onderwijs ingaat, zullen de kinderen dat ongetwijfeld merken!

IMG_2902.jpg