Masterclass Ontdekkend leren en spel

De masterclass ‘Ontdekkend leren en spel’ biedt pedagogisch medewerkers en onderbouwleerkrachten praktische handvatten om het probleemoplossend vermogen en creativiteit bij kinderen te stimuleren. Deze masterclass wordt op aanvraag gegeven. 

Kosten: Op aanvraag
Uren (sbu): 16
Locatie: Op aanvraag

Route
M. (Martine) Blonk

Onderwijsadviseur

Telefoon:
0182-760763 0182-760763
LinkedIn:


In de huidige maatschappij zijn probleemoplossend vermogen en creativiteit cruciale vaardigheden waar we kinderen op moeten voorbereiden. Maar hoe stimuleer je creativiteit bij kinderen? Worden kinderen voldoende uitgedaagd tot nadenken?

Met de masterclass ‘Ontdekkend leren en spel’ leren pedagogisch medewerkers en onderbouwleerkrachten hoe zij, samen met de kinderen door middel van spel op ontdekking kunnen. Door jonge kinderen te prikkelen met activiteiten en spel, wordt het ontdekkend leren van kinderen bevorderd, leren ze ‘ontdek’ vragen te stellen en worden kinderen uitgedaagd tot nadenken. De creativiteit bij kinderen wordt hierdoor gestimuleerd en ze leren problemen op te lossen. Dit zijn kwaliteiten en vaardigheden die ze nodig hebben in de toekomst. Daarnaast is dit uitdagen tot nadenken een mooie aanvulling op aanbod voor kinderen met een onwikkelingsvoorsprong.

De masterclass gaat onder andere uit van het gedachtengoed van ‘Sustained Shared Thinking’, een methodiek over brein en taalontwikkeling die in de VS veel wordt toegepast. Daarnaast is de masterclass gebaseerd op ‘Speel Goed’. De masterclass is opgesplitst in twee bijeenkomsten. Beide bijeenkomsten kunnen zowel op twee dagen als op vier losse dagdelen worden georganiseerd.
 

Programma bijeenkomst 1

Thema’s tijdens deze eerste bijeenkomst zijn:
  • Associaties en hersenopbouw;
  • Creativiteit en nieuwsgierigheid;
  • Academische taal en interactievaardigheden.
Naast informatie over deze thema’s van ontdekkend leren, oefenen deelnemers met diverse opdrachten hoe zij in de praktijk aan de slag kunnen.
 

Programma bijeenkomst 2

Dag twee start met een terugkoppeling van de praktijkopdracht. Reflectie en verdieping staan centraal. Vervolgens is er een keuze uit de volgende modules:
  • ontdekken met absolute beginners;
  • ontdekken en natuur;
  • ontdekken met baby’s;
  • ontdekken en ouderbetrokkenheid. 
 

Aanmelding

De masterclass ‘Ontdekkend leren en spel’ is ontwikkeld door Sardes en wordt uitgevoerd door partners die door Sardes zijn opgeleid, waaronder Driestar onderwijsadvies. Deze masterclass wordt op aanvraag gegeven. 

Wil je meer informatie of voor jouw school of samenwerkingsverband een masterclass aanvragen? Neem dan contact op met Martine Blonk.