Hoe help je zwakke lezers in het Engels?

Heel wat kinderen leren als vanzelf lezen in het Engels, maar niet allemaal. Kinderen die in het Nederlands moeite hebben om vlot te leren lezen, hebben meestal ook problemen met Engels. Herken je deze problematiek? Wil je suggesties en tips krijgen hoe je ermee om kunt gaan? Dan is deze studiemiddag iets voor jou!
 

Kosten: €99
Uren (sbu): 2 uur
Locatie: n.t.b.

Route
S.P. (Sjoerd) van den Berg

Projectmanager INCE, onderwijsadviseur Engels

Telefoon:
0182-760380 0182-760380
LinkedIn:


Zwakke lezers

Engels lezen vergeleken met Nederlands is eigenlijk veel lastiger. Er zijn meer klanken in het Engels en de meeste klanken kunnen op meer dan één manier geschreven worden. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer een kwart van de kinderen moeite heeft om in het Engels te leren lezen.

Extra zorg

In het Nederlands hebben de zwakste 25 procent van de lezers extra zorg nodig om alsnog te leren lezen. Zulke kinderen kunnen ook geholpen worden met extra, op lezen (en spellen) gerichte zorg bij Engels. Maar om dat te realiseren heb je wel geschikt materiaal nodig. Zulk materiaal zijn wij aan het maken.
 
Materiaal
Ans en Rinie hebben gekozen voor een stapsgewijze aanpak. Eerst komen woorden met korte klinkers en nieuwe medeklinkers aan bod, vervolgens woorden met tweeklanken en tenslotte woorden met lange klinkers. Het materiaal biedt naast speelse oefeningen een ruime hoeveelheid tekstjes waarin de aangeboden woorden terugkomen. Zo bereiken we dat de woordbeelden ingeslepen worden.

Studiemiddag

Als je de problematiek herkent en suggesties zou willen krijgen hoe je ermee om kunt gaan, is deze studiemiddag iets voor jou. De twee experts bespreken de inhoud en opbouw van het materiaal, geven niet alleen tips voor hulp aan zwakke lezers maar ook suggesties die je voor de hele klas kunt gebruiken.

Programma

 
Achtergrondinformatie: leren lezen in het Engels
Bespreking van het materiaal (inhoud, opbouw, tips)
Presentatie 1: leren lezen van woorden (Ans van Berkel)
Reacties en vragen n.a.v. presentatie 1
Pauze
Presentatie 2: lezen van teksten (Rinie Hoeks)
Reacties en vragen n.a.v. presentatie 2
Afsluiting
 

Cursusleiders

De cursus staat onder leiding van Ans van Berkel (specialist taalleerpoblemen) en Rinie Verhoeks (specialist dyslexie en Engels).

‘Wij zouden graag een keer samen met leerkrachten aan de slag willen gaan. Wij zijn benieuwd naar jullie reacties!’ 

Doelgroep

Deze cursus is bedoeld voor leerkrachten die Engels geven, intern begeleiders en dyslexiebegeleiders, bij voorkeur van groep 4, 5 en/of 6.

Kosten

De cursusmiddag kost €99. De middag gaat door als er tenminste 8 deelnemers zijn. Het maximaal aantal deelnemers is 20.

Meer informatie en aanmelden

Voor meer informatie en aanmelden kun je terecht bij Sjoerd van den Berg.