Expertcursus Ontwikkelingsperspectief

Je hebt als intern begeleider de basis- en/of verdiepingscursus Ontwikkelingsperspectief gevolgd. Tijdens deze expertcursus ga je nog dieper in op de materie.

Kosten: € 599,-
Uren (sbu): 18
Locatie: Gouda
Tijd: 9.00u-16.00u
Route
P.J.A. (Petra) van Nederpelt

NVO Orthopedagoog-generalist
Teamleider Dyslexie

Telefoon:
0182-760743 0182-760743
LinkedIn:


De expertcursus bestaat uit twee dagen. Tijdens de eerste dag gaat het over kinderen die taalzwak zijn, dat kan zijn op het gebied van technisch lezen, spelling of begrijpend lezen. Soms hebben deze leerlingen een ontwikkelingsperspectief, soms ook niet, maar ze hebben wel speciale begeleiding nodig. Hoe doe je dat? En wat kun je ze bieden wat bij deze leerlingen past?

Centraal staan de volgende onderwerpen:

  • Theorie over lezen en spelling
  • Het invullen van een ontwikkelingsperspectief voor lezen en spelling.
  • De methodieken en leermiddelen
  • De problemen die kinderen kunnen hebben met begrijpend lezen.
Er is zeker ook gelegenheid om eigen casuïstiek te bespreken.

De tweede dag gaat over rekenen. Hoe geef je goed rekenonderwijs? En hoe voorkom je daarmee zo veel mogelijk uitval? Hoe kun je het rekenprogramma aanpassen voor rekenzwakke leerlingen? We maken gebruik van het protocol ERWD.

Centraal staan de volgende onderwerpen:
  • We inventariseren de vragen die er zijn op het gebied van rekenproblemen: Is er sprake van dyscalculie? Of is het kind rekenzwak? Wat is het verschil?
  • De begeleiding kun jij als ib’er geven aan een collega die een rekenzwakke leerling in de klas heeft. Wanneer start onderzoek? Welke vaardigheden heeft de leerkracht nodig om deze leerling te begeleiden?
  • We kijken naar de opbouw van leerlijnen, behandelen het hoofdlijnenmodel en bespreken de rol van rekengesprekken. Dit passen we praktisch toe op de leerling van de eigen school.
  • Jouw rol in je team. Wie zijn er allemaal betrokken bij zwakke rekenaars? Welke acties tot verbetering zou je in kunnen zetten?

Aan het einde van de cursus ontvangt elke deelnemer een certificaat.


Persoonlijke gegevens    
Aanhef:
     
Adresgegevens (voor facturering aan school/organisatie, geen privé-adres)  
     
Schoolsoort en functie    
     
Bevestiging    
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden
     
   
   
Na je aanmelding ontvang je een e-mail ter bevestiging. Heb je deze niet ontvangen? Stuur dan een e-mail naar onze webmaster.