Cursus Basisvaardigheden van lesgeven (wintercursus)

Deze cursus is bedoeld voor startende docenten die nog geen pedagogisch-didactische scholing hebben ontvangen en wordt twee keer per jaar gegeven.

Kosten: € 1.695,-
Uren (sbu): 5 dagen
Locatie: Driestar educatief, Gouda
Tijd: 09.00u-16.30 uur
Route
G.J. (Gerrit) Beunk

Studieleider Pedagogisch didactisch programma

Telefoon:
0182-760431 0182-760431
LinkedIn:


Ook voor docenten die bijvoorbeeld vanuit het basisonderwijs overstappen naar het voortgezet onderwijs is de cursus erg nuttig. Het is belangrijk dat zij voldoende worden toegerust om hun onderwijsloopbaan te beginnen.

Tijdens de cursus krijgen de startende docenten belangrijke handvatten. Hiermee kunnen zij hun eerste lessen zo goed mogelijk voorbereid geven. We denken met elkaar na over het beroep van docent en de huidige onderwijspraktijk.

Naast leerzame theorie voeren de cursisten praktijkgerichte opdrachten uit. Op basis van de eigen lesmethode oefenen zij met het voorbereiden en geven van lessen. Door middel van video-opnames geven de cursisten elkaar feedback.

Onderwerpen uit de cursus

Een greep uit de vele onderwerpen die aan bod komen:
 • dagopening
 • lesvoorbereiding, leerstofanalyse en leerdoelen
 • kiezen en organiseren van leeractiviteiten
 • uitleggen
 • vragen stellen
 • omgaan met orde en regels
 • bord- en mediagebruik

Ervaring cursisten

De cursisten ervaren de cursus over het algemeen als erg positief. Elzinga van de Gereformeerde Scholengemeenschap Guido de Brès in Arnhem vertelt over haar ervaring met de cursus:

“Na 15 jaar als onderzoeksassistent op verschillende labs te hebben gewerkt, heb ik afgelopen jaar het roer omgegooid. Sinds de herfstvakantie ben ik werkzaam als docent wiskunde in het voortgezet onderwijs. Omdat er veel op je af komt als startende leraar, is het heel prettig om ervaringen te delen en onder begeleiding van ervaren docenten zowel theoretisch als praktisch kennis op te doen. De cursus ‘Basisvaardigheden van lesgeven’ besteedt veel aandacht aan het christelijk docentschap. Dit maakt de sfeer extra vertrouwd en geeft een veilige leeromgeving. Kortom, ik ben superblij dat ik deze cursus gevolgd heb: een echte aanrader!”

Data en tijden

De cursus bestaat uit 5 dagen en wordt gegeven op de volgende dagen:

 • 4 december 2020
 • 11 december 2020
 • 15 januari 2021
 • 22 januari 2021
 • 29 januari 2021
Alle cursusdagen zijn van 9.00 - 16.30 uur. 


De terugkomdagen staan voorlopig gepland op 28 en 29 mei 2021. Op 28 mei starten we om ongeveer 14.00 uur, we sluiten de bijeenkomst af op 29 mei om 12.00 uur.

Ook kunnen wij in overleg voor een school of een groep scholen een in-company-training aanbieden.
De terugkombijeenkomst houden we in het voorjaar op een externe locatie en is inclusief overnachting.

Zij-instromers

Ook zij-instromers die hun opleiding (gaan) volgen bij Driestar hogeschool zijn van harte welkom. De cursus maakt voor hen deel uit van de verkorte opleiding. Ook veel andere lerarenopleidingen geven vrijstellingen op basis van het volgen van deze cursus. Graag leveren wij een bijdrage aan de professionalisering van startende docenten!

Schoolgegevens    
     
Deelnemer gegevens    
Aanhef:

     
Bevestiging    
Neem kennis van onze Algemene voorwaarden (i.v.m. betaling):