Onderwijsadviseur, gezinspedagoog, docent Pedagogiek
E-mailadres:
Uw vraag:
Beveiligingscode:
Onderwijs op afstand: het doet iets met kinderen en hun ouders. Hoe kom je erachter hoe het nu echt met ze gaat? Hoe communiceer je met ouders die nu voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor het onderwijs? En hoe kun je toch aan een fijn groepsgevoel blijven werken? Download onze handreiking met tips, voorbeeldvragen en valkuilen.
‘Maandag komt er een nieuwe leerling in jouw klas, een pleegkind’. Het zou gaan om een meisje met hechtingsproblemen, meer informatie had meester Rob niet voordat deze leerling zou starten. Het meisje startte die maandag in zijn klas. Vanaf dag één leek het alsof ze al jaren in zijn groep hoorde: ze maakte met iedereen contact, praatte honderduit en leek zich helemaal thuis te voelen. Meester Rob begon te twijfelen; had dit meisje echt ernstige problemen? Of viel het allemaal wel mee? Wat vraagt deze leerling van meester Rob?
“De taal van de Dordtse Leerregels staat ver van onze leerlingen af en de thematiek lijkt niet meer van deze tijd. De meeste leerlingen kennen de naam van de Dordtse Leerregels niet eens, laat staan dat ze iets van de inhoud weten,” zegt drs. Henk Vermeulen.
Soms, op een heel gewone maandagavond, scroll ik door de opvoedingsapps in de App Store. Dan ga ik op zoek naar die ene app, die alle mediastrubbelingen in gezinnen voorgoed oplost. De app die alle frustraties rond het afsluiten van games stopt. De app die het antwoord heeft op bankhangende pubers met een scherm in hun hand. De app die voorkomt dat broertjes met zusjes meekijken - en andersom natuurlijk, óók andersom. Wat zou dat een perfecte app zijn! Wat zijn we daar met z’n allen aan toe.