Ons aanbod

Lees hier meer over ons aanbod rond mediaopvoeding. 

 • Ouder-kindavonden groep 7 en 8

  Mediawijsheid is niet alleen voor ouders of alleen voor kinderen bestemd. Mediawijsheid gaat juist over jullie samen. Over hoe jullie als gezin omgaan met media, over de keuzes die jullie daarbij maken en over de gesprekken die daarover gaan. Daarom is het goed om daar eens een avond bij stil te staan. Samen.

  Tijdens de ouder-kindavond op een basisschool is er een gezamenlijk begindeel. Vanuit een Bijbelse basis worden lijnen getrokken naar mediaontwikkelingen en media-invloeden die we in ons eigen leven merken of om ons heen kunnen zien. Daarin krijgen de kinderen genoeg ruimte om te vertellen over hun eigen ervaringen online. Ouders en kinderen gaan daarna in groepjes uiteen om (gespreks-) opdrachten te doen. Ten slotte gaan ouders en kinderen als gezin met elkaar in gesprek. Bij de avonden over games en films gebeurt dit ook al in het eerste deel van de avond. Hoe doen wij het thuis? En waarom kiezen we daarvoor? Waar zijn we blij mee of wat willen we juist anders? Zo kunnen gezinnen de opbrengst van de avond letterlijk mee naar huis nemen.

  De ouder-kindavond bieden we aan in drie varianten:

  • Toegespitst op sociale media
  • Toegespitst op games
  • Toegespitst op films en vlogs

  ​Heb je nog vragen of wil je meer informatie over deze avonden? Neem dan contact op met Henrieke Hoogendijk.
  Een avond aanvragen kan via onderstaand aanmeld formulier. 

 • Ouderavonden op school of in de kerkelijke gemeente

  Wat kan het gezellig zijn: de familie-app om wel en wee te delen met jong en oud. Wat kan het leuk zijn: de Hay Day-hype in huis, de game waardoor de kinderen ineens alle aandacht hebben voor het boerenleven. Maar wat kan het ook vermoeiend zijn: die schermtijd die zo vaak ontaard in schermstrijd. Hoe werk je aan een positieve gezinscultuur waarin regels ruimte scheppen en waarin vrijheid vertrouwen wordt? Voor welke keuzes plaatsen media ons en hoe kunnen we die keuzes op grond van de Bijbel maken? Tijdens ouderavonden worden ouders ‘bijgepraat’ over mediaontwikkelingen maar ook aan het denken gezet over de huidige praktijken in hun gezin. In overleg wordt besloten hoe interactief de avond kan worden opgezet.

  Er zijn drie insteken te kiezen:

  • Films en beeldcultuur; invloeden op het gezin
  • Sociale media in het gezin: beïnvloeden en beïnvloed worden
  • Games en ontspanning; gezinstijd in een media-eeuw

  Heb je nog vragen of wil je meer informatie over deze avonden? Neem dan contact op met Henrieke Hoogendijk.
  Een avond aanvragen kan via onderstaand aanmeldformulier. 

 • Handreikingen mediaopvoedingen voor verschillende leeftijden

  Hoe leer je je kinderen om te gaan met media? Het lectoraat Nieuwe media publiceert vier handreikingen voor mediaopvoeding. De opvoedhandreikingen bieden bezinning en praktische tips voor opvoeders van kinderen. De opvoedhandreikingen geven advies en inzicht in de ontwikkeling aan de hand van vier leeftijdscategorieën: 0-5 jaar, 5-9 jaar, 9-11 jaar en 12-16 jaar. De opvoedhandreikingen bieden adviezen voor ouders en jeugdwerkers. Ze kunnen ook gebruikt worden voor o.a. ouderavonden of opvoedkringen.

  Praktische tips
  In de opvoedhandreikingen worden praktische tips over mediaopvoeding gegeven, bezien vanuit de specifieke ontwikkeling die kinderen doormaken. Daarnaast benadrukken de handreikingen het belang om vanaf jonge leeftijd in de opvoeding in alles te werken aan het meegeven van een christelijke levenshouding aan onze kinderen. Want deze levenshou­ding is bepalend voor de manier waarop het kind (later) zal handelen en nieuwe media zal gebruiken. Kinderen ontwikkelen deze levenshouding door steeds te kijken naar de manier waarop ouders, verzorgers, andere opvoeders en andere kinderen media gebruiken. Omdat het media­gebruik van deze personen kan verschillen is het gesprek over Bijbels mediagebruik een belangrijk onderdeel van de mediaopvoeding. Elke handreiking beschrijft de ontwikkeling van het kind of de jongere in de specifieke leeftijdscategorie en het effect van mediagebruik. Daarnaast staan er praktische tips in.
   

  Bestellen
  De opvoedhandreikingen zijn voor €2,75 per stuk te koop via de webwinkel van Driestar educatief.

Aanmeldformulier voor ouder-kindavond of ouderavond

 
Persoonlijke gegevens    
Aanhef:
     
School of organisatie    
     
Adresgegevens (voor facturering)  
     
Media-avond    
     
Bevestiging    
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden
     
   
   
Na je aanmelding ontvang je een e-mail ter bevestiging. Heb je deze niet ontvangen? Stuur dan een e-mail naar onze webmaster.