Drie praktische tips voor nascholing in het onderwijs 25 juni 2015

Als docent sta je dagelijks aan de basis van de ontwikkeling van je leerlingen. Een behoorlijke verantwoordelijkheid! Nascholing helpt jou om je kennis en vaardigheden op peil te houden, zodat je die verantwoordelijkheid ook goed kunt nemen.

Goed onderwijs staat of valt met de professionaliteit van de mensen die het uitoefenen. Dat vindt ook Driestar onderwijsadvies. Graag ondersteunen we jouw professionele ontwikkeling als onderwijsprofessional, zodat jij kunt ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen en deze optimaal kunt inzetten. Lees daarom onze drie praktische tips.  

1. Maak gebruik van de Lerarenbeurs

De Lerarenbeurs is dit jaar verruimd om meer docenten in staat te stellen een masteropleiding te volgen. Elke docent kan maximaal € 7000 per jaar ontvangen om collegegeld te betalen en maximaal € 700 voor studie en reiskosten. De werkgever kan subsidie ontvangen om de docent studieverlof te verlenen en een vervanger aan te stellen. Je kunt je nog tot 30 juni aanmelden voor de Lerarenbeurs om bijvoorbeeld één van de masteropleidingen van Driestar hogeschool te volgen, zoals de master Leren en innoveren. Lees hier meer over de Lerarenbeurs. 

2. Zet je persoonlijk nascholingsbudget in

Wist jij dat je recht hebt op een persoonlijk nascholingsbudget? Als basisschoolleerkracht schrijft de cao een persoonlijk budget van 500 euro per jaar en twee scholingsuren per week voor. In het voortgezet onderwijs krijgen docenten een vrij te besteden jaarlijks basisbudget van 600 euro voor professionalisering.  

3. Leg je nascholing vast in het Lerarenregister

Recentelijk deed de Onderwijsraad een wetsvoorstel om de professionalisering van docenten in zowel het primair als het voortgezet onderwijs openbaar vast te leggen: het lerarenregister (www.registerleraar.nl). Met je registratie geef je aan dat jij je blijft ontwikkelen. Zo draag je bij aan een sterke beroepsgroep.  

Professionele academie

Speciaal voor de nascholing en professionalisering van onderwijsprofessionals ontwikkelde Driestar onderwijsadvies de Professionele academie. Met Driestar hogeschool, Driestar onderwijsadvies en Driestar managementadvies onder één dak zijn we een professionele leergemeenschap.

De Professionele academie biedt jou als startende of ervaren docent, ib'er of leidinggevende de mogelijkheid om je goed en gedegen verder te ontwikkelen binnen de onderwijsbranche. Daarbij hoef je niet direct te denken aan een uitgebreide masteropleiding. Met onze overzichtelijke post-hbo-opleidingen specialiseer je je in een korte termijn in bijvoorbeeld het jonge kind, schoolleiderschap of het reken- of taalonderwijs in jouw school.

Of wat dacht je van een praktische cursus voor ib’ers van tien bijeenkomsten? Ook deelname aan een Werkplaats is mogelijk, waarin leraren in samenwerking met andere onderwijsprofessionals kennis delen en zo hun ontwikkeling doorzetten. Bekijk hier ons complete professionaliseringsaanbod.

Meer nieuws