Observeren van kinderen van 0 tot 2 jaar met de ontwikkelingslijnen in ParnasSys 9 februari 2017

Werk je als pedagogisch medewerker in een kindcentrum waar ook baby’s zijn, dan vraag je je misschien af: hoe zit het met hun ontwikkeling? Of je hebt een peuter die nog niet op het niveau van een tweejarige is. Wat kun je dan doen? Daarvoor zijn er nu de Ontwikkelingslijnen voor 0-2-jarigen.

Sinds januari 2017 zijn de leer- en ontwikkelingslijnen uitgebreid. Naast lijnen voor het jonge kind (4-7 jaar) en lijnen voor peuters (2-4 jaar) zijn er nu ook ontwikkelingslijnen voor 0-2 jarigen in Parnassys beschikbaar. Deze omvatten grotendeels dezelfde ontwikkelingsgebieden als de al bestaande leer- en ontwikkelingslijnen. Zo kun je kinderen volgen in een doorgaande lijn van 0-7 jaar. Het pakket voor baby’s en peuters is beschikbaar voor kindcentra’s en peuterspeelzalen die in een ParnasSys-omgeving van een school kunnen werken.

Beter begrijpen

De ontwikkelingslijnen 0-2 jaar helpen je baby’s beter te begrijpen en te ondersteunen in hun ontwikkeling.  Het instrument is vooral bedoeld als hulpmiddel om te zien welke begeleiding en activiteiten bij (de zone van naaste ontwikkeling) van een kind passen.

Handboek

Er is bij de ontwikkelingslijnen 0-2 jaar een handzaam en leesbaar handboek ontwikkeld. Daarmee kun je de lijnen voor 0-2 jarigen goed interpreteren. Daarnaast worden er in het handboek voor elk ontwikkelingsgebied bij elke fase in de ontwikkeling een aantal handelingssuggesties gegeven. Deze handelingssuggesties richten zich met name op de interactie tussen jou en het kind en de inrichting van de (speel)omgeving van het kind. In het handboek staat ook informatie over belangrijke thema’s op deze leeftijd, zodat een veilige hechting, omgaan met huilgedrag en voeding.

Begeleiding

Om goed te kunnen werken met de ontwikkelingslijnen, is begeleiding door een adviseur belangrijk. Tijdens de scholing leer je meer over de ontwikkeling van zeer jonge kinderen op de verschillende gebieden, hoe je gaat observeren, hoe je de ontwikkeling kunt stimuleren en dergelijke. Bij de invoering van de Ontwikkelingslijnen voor 0-2 jaar hoort een implementatietraject. Wil je gebruik gaan maken van de ontwikkelingslijnen, dan kun je hiervoor contact opnemen met onderwijsadviseur I.N. (Ineke) Voorthuijzen, per e-mail of telefonisch: (0182) 76 05 85.

Meer nieuws