Kinderboeken gescreend 26 oktober 2016

Wie kent het niet: een kinderboek ziet er aantrekkelijk uit, maar je schaft het toch niet meteen aan voor de schoolbibliotheek of de boekenkast in het lokaal. Eerst lees je het zelf en dan besluit je of het geschikt is voor de kinderen van jouw school.

Woordgebruik

Christelijke scholen zijn beducht voor grove woorden; ze willen die in de klas en op het plein niet horen en in (kinder)boeken ook niet tegenkomen. Zij kunnen hun voordeel doen met het werk van de Bond tegen vloeken, want er is weer een juryrapport over taalgebruik in kinderboeken gepresenteerd.

In het Reformatorisch Dagblad was te lezen dat het taalgebruik redelijk goed te noemen was. Wie het naadje van de kous wil weten, kan op de website van de bond het hele juryrapport downloaden. Handig om te raadplegen voor de aanschaf van nieuwe boeken!

Leescoördinator

Naast het woordgebruik zijn er nog veel meer aspecten waar je als leerkracht op kunt letten bij het kiezen van jeugdboeken. Want een boek met verantwoorde taal hoeft nog niet een boeiend of voor kinderen interessant boek te zijn. Wie daarover meer wil leren, kan de post-hbo-opleiding Leescoördinator volgen die Driestar educatief aanbiedt.
 

Meer nieuws