Zes breinprincipes tijdens minisymposium Hoogbegaafdheid 24 maart 2022

Op vrijdagmiddag naar Gouda rijden om elkaar te ontmoeten en te leren over het onderwijs aan de (hoog)begaafde leerling doe je niet zomaar. Deelnemers kwamen dan ook gericht om te leren over 'Breinprincipes: alle zes in de les'. En hoe dat werkt hebben we zelf ervaren tijdens het minisymposium hoogbegaafdheid op 18 maart. Lees en leer mee!

Emotie

Met het breinprincipe 'emotie' maken we gelijk bij binnenkomst kennis. Want waarom rammelt die leuke goodiebag toch? Bij nieuwsgierigheid komt dopamine vrij en dat is 'Pokon' voor het brein. Daarmee staat ons brein open om te leren over de andere breinprincipes!

Focus en creatie

Jacquelien Willems van het BCL-instituut vertelt ons alles over de zes breinprincipes. De 'hersenpan' staat klaar en langzaamaan wordt duidelijk wat er in de goodiebag zit: een rammelend breinspelletje. Maar ook kaartjes met de zes breinprincipes; focus, herhaal, emotie, zintuiglijk rijk, voortbouwen en creatie. Handig voor later!

Met een quiz (daarbij komt ook weer dopamine vrij) deelt Jacquelien kennis over de werking van het brein en de inzet van de zes breinprincipes in de les. Door deze dynamische presentatie worden er nieuwe verbindingen in het brein gemaakt, we zijn dus aan het leren.



 

Zintuigelijk rijk

Na de presentatie van Jacquelien is het tijd om het zintuigelijk rijk aan het werk te zetten. We ruiken en proeven van een heerlijke high tea en praten met elkaar door over de lezing.

Voortbouwen

Onze kennis delen we en bouwen we voort tijdens het breinspel. Door te draaien aan een schrijf kom je op één van de breinprincipes. Met elkaar bespreken we de vraag op het kaartje en delen tips met elkaar. 


Herhaal

Aan het eind van de middag evalueren we wat er geleerd is. Daarmee hebben we ook het laatste breinprincipe 'herhaal' te pakken! Enkele reacties van deelnemers:

'Het was een mooie en leerzame middag, we leerden op een actieve manier over het brein. Mede dankzij een bevlogen spreekster leerden we wat de 6 breinprincipes inhouden en hoe we deze in kunnen zetten in onze les. Mooi om ook met collega’s van andere scholen te brainstormen.'

'Wat goed dat jullie rond (hoog)begaafdheid het vanaf deze kant belichten. Dit is een basis voor het begrijpen van het leren!'

Wil jij ook aan de slag met hoogbegaafdheid? Hier vind je al ons aanbod. Wist je dat we ook een post-hbo opleiding Hoogbegaafdheid en differentiatie hebben? Klik hier voor meer informatie of neem contact op met Martine Blonk (onderwijsadviseur hoogbegaafdheid). 

Meer nieuws

    • Doorlopende leerlijn werkwoordspelling PO naar VO

      Vanaf schooljaar 2021-2022 is in het voortgezet onderwijs de methode Kapitaal Nederlands in gebruik genomen. Hierin is een doorlopende leerlijn werkwoordspelling van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs opgenomen. Dit geactualiseerde schema is nu digitaal (gratis) ter beschikking!

    • Bijwerkhulp begrijpend lezen of spelling door opgeleide studenten helpt scholen

      Als de resultaten bij bepaalde leerlingen in groep 4 t/m 8 op het gebied van spelling of begrijpend lezen achterblijven, bestaat de mogelijkheid om deze leerlingen bijwerkhulp te laten geven door hiervoor opgeleide studenten uit PABO-4.

    • Nieuwe versie methode Taal actief vanaf volgend schooljaar beschikbaar

      Van de veel gebruikte taalmethode Taal actief komt er een nieuwe versie; namelijk versie 5. De seculiere versie van Taal actief 5 van uitgeverij Malmberg is nu al beschikbaar voor de groepen 4 en 5 en in cursusjaar 2023-2024 komt deze beschikbaar voor groep 6 t/m 8.

    • Katern ‘Werken met professionele leergemeenschappen’

      Een professionele leergemeenschap (PLG) kan docenten helpen om samen te leren. Dan moet zo’n PLG wel voldoen aan de goede kenmerken. En daar valt aan te werken, zo blijkt uit een onderzoek van het onderzoekscentrum van Driestar educatief.

    • Nadenken over prikkelverwerking met symposium Het jonge kind

      220 onderbouwleerkrachten, ib’ers, teamleiders en directeuren bezochten op 1 februari het symposium Het jonge kind. Na twee jaar een online symposium konden zij dit jaar gezellig in Gouda met elkaar nadenken over prikkelverwerking. Lees hier een terugblik op deze mooie dag!