Zes breinprincipes tijdens minisymposium Hoogbegaafdheid 24 maart 2022

Op vrijdagmiddag naar Gouda rijden om elkaar te ontmoeten en te leren over het onderwijs aan de (hoog)begaafde leerling doe je niet zomaar. Deelnemers kwamen dan ook gericht om te leren over 'Breinprincipes: alle zes in de les'. En hoe dat werkt hebben we zelf ervaren tijdens het minisymposium hoogbegaafdheid op 18 maart. Lees en leer mee!

Emotie

Met het breinprincipe 'emotie' maken we gelijk bij binnenkomst kennis. Want waarom rammelt die leuke goodiebag toch? Bij nieuwsgierigheid komt dopamine vrij en dat is 'Pokon' voor het brein. Daarmee staat ons brein open om te leren over de andere breinprincipes!

Focus en creatie

Jacquelien Willems van het BCL-instituut vertelt ons alles over de zes breinprincipes. De 'hersenpan' staat klaar en langzaamaan wordt duidelijk wat er in de goodiebag zit: een rammelend breinspelletje. Maar ook kaartjes met de zes breinprincipes; focus, herhaal, emotie, zintuiglijk rijk, voortbouwen en creatie. Handig voor later!

Met een quiz (daarbij komt ook weer dopamine vrij) deelt Jacquelien kennis over de werking van het brein en de inzet van de zes breinprincipes in de les. Door deze dynamische presentatie worden er nieuwe verbindingen in het brein gemaakt, we zijn dus aan het leren. 

Zintuigelijk rijk

Na de presentatie van Jacquelien is het tijd om het zintuigelijk rijk aan het werk te zetten. We ruiken en proeven van een heerlijke high tea en praten met elkaar door over de lezing.

Voortbouwen

Onze kennis delen we en bouwen we voort tijdens het breinspel. Door te draaien aan een schrijf kom je op één van de breinprincipes. Met elkaar bespreken we de vraag op het kaartje en delen tips met elkaar. 


Herhaal

Aan het eind van de middag evalueren we wat er geleerd is. Daarmee hebben we ook het laatste breinprincipe 'herhaal' te pakken! Enkele reacties van deelnemers:

'Het was een mooie en leerzame middag, we leerden op een actieve manier over het brein. Mede dankzij een bevlogen spreekster leerden we wat de 6 breinprincipes inhouden en hoe we deze in kunnen zetten in onze les. Mooi om ook met collega’s van andere scholen te brainstormen.'

'Wat goed dat jullie rond (hoog)begaafdheid het vanaf deze kant belichten. Dit is een basis voor het begrijpen van het leren!'

Wil jij ook aan de slag met hoogbegaafdheid? Hier vind je al ons aanbod. Wist je dat we ook een post-hbo opleiding Hoogbegaafdheid en differentiatie hebben? Klik hier voor meer informatie of neem contact op met Martine Blonk (onderwijsadviseur hoogbegaafdheid). 

Meer nieuws

  • Met elkaar in gesprek over kindermishandeling

   Praten over kindermishandeling is moeilijk. Omdat je twijfelt of je het wel goed ziet, omdat je niet weet hoe je het gesprek moet aangaan, omdat je de relatie met ouder(s) en kind goed wilt houden, omdat je je afvraagt of dit het juiste moment is. Maandag begint de Week tegen Kindermishandeling, met dit jaar als thema ‘Praat met elkaar’. Lees de tips in dit artikel.

  • De christelijke vakles: een masterclass die je les van kleur laat veranderen

   In de afgelopen periode hebben op SG Pieter Zandt verschillende docenten onder de bezielende leiding van Piet Murre (lector Schoolvakken en didactiek vanuit christelijk perspectief bij Driestar educatief) een masterclass over ‘de christelijke vakles’ gevolgd. Hoe ziet zo’n masterclass eruit en wat vinden docenten ervan?

  • Methode Wonderlijk gemaakt voorziet in behoefte

   Bijna 200 scholen zijn binnen één jaar tijd overgegaan op de nieuwste versie van Wonderlijk gemaakt. Deze methode over seksuele vorming vanuit een christelijke levensvisie voorziet daarmee duidelijk in behoefte. We zijn blij dat veel scholen aan het werk gaan met de belangrijkste boodschap van Wonderlijk gemaakt: dat elk kind er mag zijn, ongeacht wat hij of zij voelt, meemaakt of doet, vanuit het geloof dat elk kind is geschapen door God de Schepper.

  • Terugblik schoolleidersdag 2022: ontwikkel je visie, begin bij jezelf

   Op 7 oktober organiseerden de VGS, VBSO/KOC en Driestar onderwijsadvies de jaarlijkse schoolleidersdag. De opkomst en de betrokkenheid waren groot. De dag stond in het teken van visiegericht leiderschap. Er was door de dag heen veel gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Lees het verslag en bekijk de foto's als een korte terugblik.

  • Kinderboekenweek: gi-ga-groen

   Van 5 tot 16 oktober is het weer Kinderboekenweek. Dit jaar gaat het over gi-ga-groen, en dat houdt in dat alle boeken waarin natuur en/of milieu aandacht krijgen speciale belangstelling krijgen.