Workshop: schurend contact tussen school en ouders 18 februari 2020

School en ouders willen het liefst goed samenwerken in het belang van leerlingen. Of je nou schoolleider bent, docent of ouder, het is nooit fijn als er ruzie is. Toch schuurt het soms en ontstaan er conflicten. Hoe ga je daarmee om? Dat leer je in deze workshop.

Klinkt dit bekend?

Je bent betrokken bij de school en je merkt dat het soms schuurt in het onderling contact tussen school en ouders, de goede intenties ten spijt. De (onderhuidse) spanningen zitten een goede samenwerking in de weg en je wilt de dingen graag bespreekbaar maken, maar dat zit niet in de cultuur of je weet niet goed hoe je het aan moet pakken en de anderen ook niet.
Veel blijft onuitgesproken, onderwerpen worden onbespreekbaar en er kan zelfs polarisatie ontstaan. En hoewel we meestal niet van conflicten houden, reageren we niet zelden vanuit onze verdedigingsmechanismen, met kans op een escalatie.

Signalen dat er iets mis is

Onderstaande punten kunnen aangeven dat er sprake is van schurend contact:
  • Mensen geven dubbele boodschappen.
  • Er worden wrange grapjes gemaakt, er is cynisme of er wordt geroddeld.
  • De communicatie stokt.
  • De communicatie wordt steeds indirecter (denk aan: groepsmails, communicatie via derden).
  • Er worden veel excuses en smoesjes gebruikt.
  • Dingen worden onnodig vertraagd.
  • Je neemt opzettelijke tegenwerking gewaar.
  • Je merkt dat je blijft malen over interacties met anderen.

De workshop

De twee uur durende workshop is een initiatief van Driestar educatief, CPS en Verus en wordt gehouden in Gouda. We staan stil bij conflicten tussen school en ouders en wat die met ons doen. Wat zijn de fases van conflicten en hoe reageren we? We verkennen keuzes die we hebben om anders in het conflict te staan of om anderen beter bij te staan in een conflictsituatie. Zo ga je patronen sneller herkennen en leer je er beter mee om te gaan.
Inschrijven kan op de website van Verus. Daar vind je ook meer informatie over het programma.

Samen zijn wij school

Let op! Leden van de ‘Samen zijn wij school’-community op LinkedIn krijgen 20 euro korting! Als lid van de community betaal je slechts 45 euro. Niet-leden betalen 65 euro. Snel lid worden? Klik hier.

Meer nieuws

    • Cursus of post-hbo-opleiding: wat wordt jouw volgende stap?

      Als onderwijsprofessional ben je je leven lang gericht op leren, ook voor jezelf. Je wilt groeien als professional en dat gaat het beste als jouw persoonlijke groei, vaardigheden en kennis gecombineerd worden.

    • Online informatiebijeenkomst Taal actief 5 voor de christelijke school

      Van de veel gebruikte taalmethode Taal actief komt er een nieuwe versie; namelijk versie 5. Net zoals bij de huidige versie van Taal actief 4 is Taal actief 5 aangepast voor de christelijke en reformatorische scholen.

    • Driestar educatief gaat webwinkel volledig vernieuwen

      We hebben goed nieuws! Driestar educatief gaat haar webwinkel volledig vernieuwen.

    • Mooie scores Keuzegids voor de master Leren en Innoveren

      Studenten geven in de Nationale Studenten Enquête aan tevreden te zijn over de masteropleiding Leren en innoveren bij Driestar hogeschool die samen met de hogescholen CHE en Viaa gegeven wordt. Op vier van de vijf onderdelen scoort de master bovengemiddeld, en op één onderdeel gemiddeld. Dat is te lezen in de Keuzegids masters 2024.

    • Janneke de Jong-Slagman benoemd als lector Geletterdheid bij Driestar educatief

      Binnen het onderzoekscentrum van Driestar educatief start per 1 augustus 2024 het lectoraat Geletterdheid. Dit nieuwe lectoraat heeft als doel een bijdrage te leveren aan een positieve, inhoudsgerichte leescultuur bij zowel leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs als bij studenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Dr. Janneke de Jong-Slagman is benoemd als lector en zal leidinggeven aan dit lectoraat.