Workshop: schurend contact tussen school en ouders 18 februari 2020

School en ouders willen het liefst goed samenwerken in het belang van leerlingen. Of je nou schoolleider bent, docent of ouder, het is nooit fijn als er ruzie is. Toch schuurt het soms en ontstaan er conflicten. Hoe ga je daarmee om? Dat leer je in deze workshop.

Klinkt dit bekend?

Je bent betrokken bij de school en je merkt dat het soms schuurt in het onderling contact tussen school en ouders, de goede intenties ten spijt. De (onderhuidse) spanningen zitten een goede samenwerking in de weg en je wilt de dingen graag bespreekbaar maken, maar dat zit niet in de cultuur of je weet niet goed hoe je het aan moet pakken en de anderen ook niet.
Veel blijft onuitgesproken, onderwerpen worden onbespreekbaar en er kan zelfs polarisatie ontstaan. En hoewel we meestal niet van conflicten houden, reageren we niet zelden vanuit onze verdedigingsmechanismen, met kans op een escalatie.

Signalen dat er iets mis is

Onderstaande punten kunnen aangeven dat er sprake is van schurend contact:
 • Mensen geven dubbele boodschappen.
 • Er worden wrange grapjes gemaakt, er is cynisme of er wordt geroddeld.
 • De communicatie stokt.
 • De communicatie wordt steeds indirecter (denk aan: groepsmails, communicatie via derden).
 • Er worden veel excuses en smoesjes gebruikt.
 • Dingen worden onnodig vertraagd.
 • Je neemt opzettelijke tegenwerking gewaar.
 • Je merkt dat je blijft malen over interacties met anderen.

De workshop

De twee uur durende workshop is een initiatief van Driestar educatief, CPS en Verus en wordt gehouden in Gouda. We staan stil bij conflicten tussen school en ouders en wat die met ons doen. Wat zijn de fases van conflicten en hoe reageren we? We verkennen keuzes die we hebben om anders in het conflict te staan of om anderen beter bij te staan in een conflictsituatie. Zo ga je patronen sneller herkennen en leer je er beter mee om te gaan.
Inschrijven kan op de website van Verus. Daar vind je ook meer informatie over het programma.

Samen zijn wij school

Let op! Leden van de ‘Samen zijn wij school’-community op LinkedIn krijgen 20 euro korting! Als lid van de community betaal je slechts 45 euro. Niet-leden betalen 65 euro. Snel lid worden? Klik hier.

Meer nieuws

  • Bereikbaarheid tijdens de zomervakantie

   Tijdens de zomervakantie is Driestar educatief vier weken volledig gesloten, van week 30 tot en met 33. Als je in die periode contact zoekt met Driestar educatief geldt het volgende:

  • PLG helpt bij vormgeven les

   Een professionele leergemeenschap (PLG) van docenten kan hen helpen om hun lessen meer expliciet vorm te geven vanuit christelijk perspectief, zo blijkt uit een pilotonderzoek van het onderzoekscentrum van Driestar educatief.

  • Studiemiddag jeugdliteratuur 25 september

   Op 20 maart zou de studiedag gehouden worden over het thema ‘Lezen is kiezen’. Door de coronacrisis moesten we de bijeenkomst annuleren.

  • Lesvoorbeelden vanuit christelijk perspectief

   Het kan een behoorlijke opgave zijn om een gewone vakles te geven vanuit een christelijk perspectief, zonder dat het gekunsteld wordt.

  • Taalpunt NL wordt Kapitaal

   De vo-methode Nederlands Taalpunt NL wordt volledig herzien en verdient daarom een nieuwe naam. Om tot een goede naam te komen, zetten we een prijsvraag uit onder alle leerlingen van de reformatorische vo-scholen. Dat leverde maar liefst 248 inzendingen op!