Wet IKK zorgt voor nieuwe maatregelen in kinderopvang 13 september 2017

De Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang is door de Eerste en Tweede Kamer aangenomen en gaat per 1 januari 2018 in. Maar wat houdt de Wet IKK precies in en welke maatregelen moeten genomen worden?

De Wet IKK bestaat uit vier pijlers. Deze pijlers gaan in op de ontwikkeling van het kind, de veiligheid en gezondheid, stabiliteit en ten slotte op het vak kinderopvang. In de pijlers zijn stuk voor stuk maatregelen opgenomen die de kwaliteit van kinderopvang kunnen verbeteren. Een voorbeeld van een maatregel is de toewijzing van een mentor aan een kind. De mentor werkt op de groep waar het kind wordt geplaatst en volgt de ontwikkelingen van het kind. 

Overzicht van de maatregelen

Niet alle maatregelen zullen per 1 januari 2018 ingaan. Een aantal maatregelen worden met een jaar verlengd en voor andere maatregelen geldt een invoeringsperiode. Brancheorganisatie Kinderopvang heeft een overzicht van de maatregelen en hun ingangsdatum gepubliceerd.

>> Download hier het overzicht

Lees ook ons eerder gepubliceerde bericht Gevolgen van naderende harmonisatie peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Ook de jaarlijkse Peuterdag op 14 november gaat over dit onderwerp!

Meer nieuws

  • Boem!

   Energizer, ijsbreker, intermezzo, uitsmijter, maar ook een volwaardig percussie-instrument.

  • Update: ZIEN! en monitoring sociale veiligheid

   Sinds afgelopen schooljaar is het mogelijk om met de leerlingvragenlijsten van ZIEN! de sociale veiligheid te monitoren. Dit naar aanleiding van de veranderde wetgeving. In dit artikel geven we je een update van de stand van zaken rondom ZIEN! en sociale veiligheid.

  • Haal meer uit het hulpprogramma ZIEN!

   Als je als leerkracht het hulpprogramma ZIEN! dagelijks gebruikt, zouden je leerlingen hier iets van moeten merken. Merken jouw leerlingen dat jij het programma ZIEN! gebruikt of stopt ZIEN! na het invullen? Lees hier hoe je nog meer uit ZIEN! kunt halen.

  • 7 tips om als ib'er om te gaan met bloktoets Rekenen

   Alleen op basis van behaalde cijfers een bloktoets beoordelen, is als het kijken naar het topje van een ijsberg. Als ib-er kan en moet je er veel meer uit halen. Met onderstaande tips haal je meer uit je rekenmethode.

  • Zo maak je een goede groepsanalyse

   Een nieuw schooljaar! Je hebt de groep via een warme overdracht uit handen van je collega gekregen. Maar weet je al hoe je groep er qua ontwikkeling voorstaat? Weet je waar de leemtes en uitdagingen zitten? Maak zelf met behulp van ParnasSys een analyse op groepsniveau. Een praktische handreiking.