Vernieuwde cockpit in Zien!vo 13 oktober 2020

Zien!vo blijft in ontwikkeling. Recent is de cockpit volledig vernieuwd. Er is nu veel meer informatie beschikbaar, waardoor je een beter inzicht krijgt op het sociaal-emotioneel functioneren van de leerlingen. In dit artikel vertellen we je er meer over.


Scores in de cockpit

Op de cockpit wordt per dimensie een gemiddelde weergegeven. Deze wordt berekend op basis van wat ingevuld is bij de stellingen. Kies je voor de meest negatieve stelling (>>) dan scoor je een 1, kies je voor de meest positieve stelling (<<) dan scoor je een 4. Per dimensie wordt het gemiddelde van de stellingen berekend. De waardes worden afgerond op één decimaal.

zienvo1.pngKies je voor ‘klopt helemaal’, dan worden de onderliggende stellingen ingeklapt. Op de cockpit verschijnt er een blauw vakje met een 4*.

 

Kleuren in de cockpit

De scores op de cockpit krijgen een kleur. In het schema hieronder zie je welke kleur bij welke scores hoort.
zienvo-3.PNG
Onderaan de cockpit kun je het vakje ‘Toon gemiddelde scores per afname’ selecteren. Dit bepaalt of de gemiddeldes wel of niet in de gekleurde vakjes komen te staan.
zienvo2.png
De scores en de vier kleuren komen in plaats van de rode signaleringsvakjes. Wanneer een score nu oranje of paars wordt, zou je in de oude versie van de cockpit een rood vakje gekregen hebben. Met de scores en meerdere kleuren heb je nu meer informatie om te bepalen of interventie nodig is én hoe groot verschillen zijn tussen diverse vragenlijsten: hoe laag is de score? Scoort de leerling net in oranje (bijvoorbeeld 2.8), of scoort deze leerling heel laag (heel dicht bij 1)?

Groepsgemiddelden in de cockpit

In de cockpit zitten drie extra regels met samenvattende info over de scores. Je ziet telkens de informatie die hoort bij de lijsten die op dat moment getoond worden in de cockpit. Wanneer je andere lijsten selecteert (bijvoorbeeld die van de leerling of de ouders), dan wordt het gemiddelde daarop aangepast. De regels met samenvattende informatie vind je direct onder de ondersteuningsitems.
 • De eerste regel geeft de gemiddelde score weer van alle vragenlijsten die je op dat moment in de cockpit ziet.
 • De tweede regel geeft het percentage afnames in paars weer. Dit zijn de leerlingen die op dat ondersteuningsitem een waarde tussen de 1 en 2 hebben.
 • De derde regel geeft het percentage afnames in oranje weer. Dit zijn de leerlingen die op dat ondersteuningsitem een waarde tussen de 2 en 3 hebben.
zienvo4-(1).png

Handelingsplannen

Voor de handelingsplannen zijn er geen inhoudelijke wijzigingen. Wel is door de nieuwe cockpit de lay-out iets veranderd.

Op de cockpit zijn verschillende manieren om een handelingsplan te maken. De eerste is om met je muis op een vakje te gaan staan en hier op te klikken. Je maakt nu een plan voor een individuele leerling.
 
Wil je voor meerdere leerlingen tegelijk een handelingsplan maken, dan kun je deze leerlingen aanvinken met het hokje vóór hun naam, en vervolgens bij de regel ‘klik om een plan voor de geselecteerde leerlingen te maken’ onder de categorie te klikken waarvoor je een plan wilt maken (door te klikken op ‘alles selecteren’, komt er een vinkje bij álle leerlingen te staan).
zienvo5.png
Wanneer je het plan gemaakt hebt en terugkomt op de cockpit, zie je dat er bij een leerling een nieuwe regel is toegevoegd, namelijk: groep. Dit is een witte regel, waarin alleen de handelingsplannen komen te staan die voor meerdere leerlingen gelden. Je kunt deze regel aan- of uitzetten door te kiezen voor ‘plan groepje’.

zienvo6.pngDe weergave van de handelingsplannen op de cockpit is veranderd. Wanneer er een handelingsplan actief is, komt er een zwart driehoekje rechts onderaan het gekleurde vakje te staan. Ga je er met je muis overheen, dan zie je dat er een handelingsplan actief of afgerond is.
Wanneer het handelingsplan de einddatum bereikt heeft, verandert het zwarte driehoekje naar een rode kleur.

N.B. Dit is ter vervanging van de icoontjes die voorheen in het vakje stonden:
zienvo7.png

Hoofdcategorieën in hoofdletters

Tot slot is de schrijfwijze aangepast van drie categorieën die een gemiddelde zijn van andere categorieën. Deze categorieën hebben geen nummer meer en worden met hoofdletters geschreven. Het gaat om:
 • Welbevinden
 • Ruimtenemend gedrag
 • Ruimtegevend gedrag
Voor deze drie categorieën worden er namelijk geen stellingen ingevuld, maar zij geven een samenvattend beeld van de dimensies die er rechts naast staan.
zienvo8.png
Welbevinden is een gemiddelde van:
 • 03 Zelfvertrouwen
 • 04 Relatie docent
 • 05 Relatie leerlingen.
Ruimtenemend gedrag is een gemiddelde van:
 • 06 Sociaal initiatief
 • 07 Sociale autonomie
Ruimtegevend gedrag is een gemiddelde van:
 • 08 Impulsbeheersing
 • 09 Sociale flexibiliteit
 • 10 Inlevingsvermogen

Toekomst

Deze mooie doorontwikkelingen helpen je bij de analyse, wanneer je deze herfst de vragenlijsten weer in gaat vullen. En er staan nog een aantal mooie doorontwikkelingen op de planning, zoals bijvoorbeeld het tonen van een selectie groepen tegelijk op de cockpit. Heb je vragen, of wil je jouw wensen voor doorontwikkeling met ons delen? Laat het ons weten!
 

Meer nieuws

  • Post-hbo-opleiding hoogbegaafdheid: Kinderen echt zien en begeleiden in hun ontwikkeling

   Wil je meer weten over de (hoog)begaafde leerling? Wil je de begeleiding van (hoog)begaafde leerlingen in je school naar een hoger plan trekken? Dan is onze post-hbo-opleiding hoogbegaafdheid iets voor jou!

  • VACATURE: Opleidingsdocent/projectleider (1,0 fte)

   Vind jij het een uitdaging om een nieuw terrein van onderwijs te verkennen en te ontwikkelen? Binnen Driestar educatief starten wij een pilot rondom het thema oudere kind. Wij zoeken iemand die als projectleider betrokken wil zijn bij het ontwikkelen en uitvoeren van deze pilot. Deze pilot wordt uitgevoerd met studenten van de pabo en de lerarenopleiding voortgezet onderwijs in samenwerking met het werkveld.

  • Burgerschapswet: uitstel, maar geen afstel

   Kort geleden stond het nieuwe wetsvoorstel burgerschapsonderwijs op de agenda van de Tweede Kamer. Omdat de coronacrisis de aandacht van de kamer opeiste, is de geplande bespreking uitgesteld. Voor de scholen is het belangrijk te beseffen dat uitstel geen afstel betekent. Invoering van de uitgebreide verplichting tot het geven van burgerschapsonderwijs staat nog steeds gepland voor augustus 2021. Hoe bereidt jouw school zich daarop voor?

  • Geloven in lesgeven

   Binnenkort verschijnt 'Geloven in lesgeven, didactiek als christelijke praktijk'. Dit boek is een belangrijke impuls voor het gesprek over christelijk onderwijs. Het helpt leraren op een andere manier naar hun didactische praktijk te kijken, zodat de christelijke identiteit het onderwijs nog sterker doortrekt.

  • Update: coronabeleid Driestar educatief

   De omstandigheden rond het coronavirus wisselen voortdurend. Op deze plek lees je een overzicht van de meest recente maatregelen van Driestar educatief, die erop gericht zijn verspreiding van het virus tegen te gaan en gezondheid van collega’s, studenten en bezoekers maximaal te waarborgen.