Veiligheid op school: afvinklijst of ambitie? 9 juni 2016

De afgelopen weken is 'veiligheid op school' meermalen in het nieuws geweest. Wat blijkt: er moet nog veel gebeuren! Hoe geeft jouw school vorm aan het veiligheidsbeleid? Leeft het al of is het slechts een afvinklijst van protocollen?

Er valt gelukkig veel goeds te melden over 'veiligheid op school', maar de diverse nieuwsberichten geven ook aan dat er nog veel moet gebeuren:

  • Het aantal meldingen over seksueel misbruik van leerlingen op school is gestegen. In 1 op de 3 gevallen was hier een leerkracht of ander personeelslid bij betrokken.
  • 1 op de 10 leerlingen in het vo voelt zich niet veilig op school. Op het mbo zegt 1 op de 4 leerlingen zich niet veilig te voelen.
  • Ongeveer 10% van de scholen beschikt niet over veiligheidsbeleid gericht op het voorkomen en afhandelen van incidenten.
  • Een docent wordt verdacht van het downloaden en bezitten van kinderporno.
De nieuwe wet Veiligheid op school schrijft verregaande verplichtingen voor om zo de veiligheid op school te waarborgen, maar ook andere wetten en regels doen een duit in de zak. Vanaf volgend schooljaar gaat de onderwijsinspectie extra aandacht besteden aan (sociale) veiligheid op school.

Verplichting vs. ambitie

Het is een hele uitdaging om hier als school goed mee om te gaan: enerzijds moet je alle wetten en regels naleven, anderzijds wil je invulling geven aan de ambitie om een echt veilige school te zijn voor leerlingen en personeel.

Hoe doe je dat? Laat je je leiden door opgelegde verplichtingen en creëer je daarmee een steeds grotere papieren tijger in de dossierkast met protocollen? Of durf jij het aan om, vanuit je eigen professie en ambitie, een gedegen en samenhangend schoolveiligheidsplan op te stellen dat recht doet aan alle betrokkenen? Met andere woorden: is veiligheidsbeleid voor jouw school een afvinklijst van aanwezige protocollen of een 'levend' iets waar de school, vanuit identiteit en overtuiging, voor kiest?

Totaalpakket

Driestar onderwijsadvies en Restment werken binnen V&I Educatie samen om zo een totaalpakket van diensten aan scholen aan te bieden op het gebied van 'Veiligheid op school'. V&I Educatie wil graag helpen bij het opstellen van een gedegen en samenhangend schoolveiligheidsbeleid. Ook kan V&I Educatie de jaarlijkse audit (met verbetervoorstellen) op het schoolveiligheidsbeleid verzorgen.

Heb je een vraag over veiligheid op jouw school of wil je meer weten over V&I Educatie? Neem contact op met Wico Verbaan, 06-83645095.

Meer nieuws