Vandaag gepubliceerd: Routekaart burgerschapsonderwijs 2021 UPDATE 17 juni 2021

In december 2020 publiceerden we de routekaart burgerschapsonderwijs 2021. Dat deden we vooruitlopend op de herziening van de burgerschapsopdracht in de wet. Met deze routekaart laten we scholen zien wat er moet gebeuren en wat hen daarbij kan ondersteunen. In dit bericht lees je meer over het vervolg van dit traject en vind je een geüpdatete routekaart.

Update Routekaart burgeschapsonderwijs

Inmiddels is er in de Eerste Kamer ook gedebatteerd over de wetswijziging, en rekenen we erop dat de Eerste Kamer voor eind juni instemt met de wijzigingen. De wetswijziging wordt dan op 1 augustus 2021 van kracht. Daarnaast is er in de afgelopen maanden een aantal stappen gezet door verschillende betrokkenen, en daarom is het tijd voor een update van de Routekaart Burgerschapsonderwijs 2021. Vandaag is een aanvulling op de routekaart gepubliceerd. Driestar educatief heeft de routekaart samen met VGS, KOC Diensten en VBSO ontwikkeld.

>> klik hier om de routekaart te downloaden.

Burgerschapsonderwijs bij Driestar educatief

Binnen Driestar educatief zijn we op verschillende manieren bij de ontwikkelingen rond burgerschapsonderwijs betrokken, onder meer vanuit Driestar onderwijsadvies en het ons onderzoekscentrum. Op dit moment werken we hard aan de ontwikkellijnen voor burgerschapsonderwijs en de burgerschapscompetenties in Zien! (zie Routekaart). Daarnaast zijn we actief om ook breder te laten zien wat burgerschapsonderwijs op een christelijke school kan betekenen, bijvoorbeeld door onze bijdrage te leveren aan de Talkshow: Burgerschap in Beweging.

Webinars volgend cursusjaar

We hebben gemerkt dat onze webinars over burgerschap(sonderwijs) aansluiten bij de vragen die in het werkveld leven. Daarom zullen er in het nieuwe cursusjaar opnieuw verschillende webinars worden aangeboden. Houd onze nieuwsbrief in de gaten!

Meer informatie

Wil je meer informatie over wat deze nieuwe wet voor jouw school betekent? Kijk dan eens op www.driestar-educatief.nl/burgerschapsonderwijs. Voor vragen kun je contact opnemen met H.(Henk) Vermeulen, regisseur Identiteit & vorming.

Meer nieuws

  • Gratis webinar 'Met Kohnstamm op zoek naar innerlijke vrede binnen opvoeding en onderwijs'

   Het bereiken van innerlijke vrede als opvoedingsdoel is nu niet bepaald het eerste waar je als opvoeder of leraar aan denkt. Toch stelde de beroemde Nederlandse pedagoog Philipp Abraham Kohnstamm (1875-1951) zo’n 100 jaar geleden al dat opvoeding hier op gericht zou moeten zijn: innerlijke vrede bereiken door het luisteren naar de stem van het geweten en het worden van een ongeëvenaarde persoonlijkheid. Wat bedoelde hij hier mee? En waar is het op gebaseerd?

  • Benedictijnse stuurmanskunst: Unieke masterclass met Wil Derkse

   Op 11 november 2021 organiseert het team Leiderschap en coaching een unieke masterclass met filosoof Wil Derkse waar we met lessen uit de Benedictijnse spiritualiteit aan de slag gaan doen en het toepassen op (ons) leiderschap.

  • Belangrijk: laatste subsidieronde Wonderlijk gemaakt geopend!

   Via gezondeschool.nl kunnen scholen sinds 4 oktober 2021 meedoen aan een nieuwe ronde 'Stimuleringsregeling Gezonde relaties en seksualiteit'. Omdat Wonderlijk gemaakt Basis een 'Erkende interventie' is, komt de aanschaf ervan in aanmerking voor subsidie via deze regeling.

  • Kinderboeken en grove taal

   Het boek dat bekroond is met de Gouden Griffel kan van de Bond tegen vloeken ook goud krijgen voor het taalgebruik: Gozert van Pieter Koolwijk bevat volgens het recent gepubliceerde juryrapport geen grove taal.

  • Boekentips van onze mediatheek

   De Kinderboekenweek is hét moment om inspiratie op te doen voor nieuwe, actuele voorleesboeken. Misschien weet je niet waar je moet beginnen. Daarom geeft onze mediatheek een aantal boekentips die je bij ons kunt lenen.