Van werkdruk naar werkplezier 5 april 2019

Sinds dit schooljaar is er geld beschikbaar om werkdruk op scholen aan te pakken. Heb je er wel eens goed over nagedacht wat werkdruk voor jou of voor jullie als team inhoudt? Weet jij waarvan je geniet, waar je energie van krijgt en waar dit weglekt? En kun je nog iets doen aan de manier waarop je werkt? Driestar managementadvies denkt graag met je mee. Want gezonde werkdruk – daar word je beter van!

Het is de laatste tijd veel in het nieuws: leraren staan onder druk. Regeldruk, administratiedruk, veranderdruk. Je agenda is altijd vol, je dag altijd te kort. Herken je dit bij jezelf of je team? Het gevaar kan zomaar zijn dat het je écht opbreekt, met als gevolg dalend welbevinden en stijgend ziekteverzuim. Binnen Driestar managementadvies zijn we ervan overtuigd dat het zinvol is om je bewust te worden van hoe je je werk doet. Een van de thema’s binnen ons aanbod is daarom een cursus ‘Timemanagement’.

Drijfveren

Behalve aandacht voor timemanagement zijn teams ook gebaat bij nadenken over wat hen drijft in hun werk. Om je team een stap verder te hebben zetten we het instrument Management Drives in. Met behulp van deze methode word je je bewust van je eigen handelen als persoon én in je team. Je krijgt zicht op ieders kwaliteiten en motivatie en handvatten hoe je dat positief in kunt zetten voor een gezamenlijk eindresultaat.

Een voorbeeld: Als de samenwerking minder goed loopt, heeft dit vaak te maken met het feit dat collega’s heel verschillend zijn maar dat niet goed inzien van elkaar. Als zij zich bewust worden van hun eigen handelen en begrip kunnen opbrengen voor hun collega, leren ze om alle kwaliteiten die er in een MT/team zijn optimaal in te zetten. De afstemming en samenwerking gaat veel beter en het onderling vertrouwen neemt toe. En dat is de beste basis voor een vruchtbare samenwerking en levert voor alle collega’s meer werkplezier op.

Schoolleiders

Driestar managementadvies verzorgt voor scholen een traject Management Drives op maat. Voor schoolleiders/ MT’s is vanuit Driestar managementadvies een speciaal traject ontworpen waarin we meer ingaan op thema’s als waarderend leiderschap, je stijl van leidinggeven en hoe je relaties in je team verstevigt. In deze tijd draait leiderschap om het creëren van verbindingen om samenwerking te bevorderen; samen met je team onderzoeken en experimenteren om zo wendbaar vooruit te kunnen.

Wat zijn jouw kwaliteiten en valkuilen, jouw wensen en klachten en hoeveel oog heb je als waarderend leider voor de drijfveren van je teamleden? Dit traject helpt jou als schoolleider om samen met je team van werkdruk naar werkplezier te gaan en een gezonde werkdruk in je school te bewaken.

Meer informatie

Interesse? Over doorpraten? Neem contact op met Thea de Mots.

Meer nieuws

  • Buiten schilderen

   Wist je dat verftubes hebben gezorgd voor een kentering in de kunstgeschiedenis? Niet alleen die tubes uiteraard, maar de uitvinding daarvan heeft wel een belangrijke rol gespeeld.

  • Uitslag Studiekeuze123 - 81% (zeer) tevreden!

   Ruim de helft van de eerstejaars studenten krijgt spijt van zijn studiekeuze. Met Studiekeuze123.nl neemt het hoger onderwijs actie om te zorgen voor betrouwbare en objectieve informatie. De uitslagen voor dit jaar zijn weer bekend.

  • Cadeautip voor leerlingen 10-14 jaar en ouder

   Op zoek naar een boekje om aan de leerlingen van jouw school mee te geven, bijvoorbeeld als cadeau voor het examen of voor het afscheid van groep 8? Denk eens aan het boek "Waarom ben jij gereformeerd? De geloofsbelijdenis voor tieners." Het boek legt in eenvoudige taal belangrijke delen van de Nederlandse Geloofdsbelijdenis uit.

  • Voorwaarden inzet BOUW! ONL, op zorgniveau 3

   BOUW! is een uniek computergestuurd interventieprogramma waarmee leesproblemen bij risicoleerlingen in groep 2 t/m 4 kunnen worden voorkomen.

  • NIEUW - Prentenboek Stijn blust de brand

   Stijn wil graag filmpjes kijken op de tablet, maar mama vindt dat nu niet goed. Boos gaat hij naar buiten: saai! Dan is daar Isa, die een leuk plan heeft…