Terugblik Tweedaagse voor Schoolleiders 21 maart 2018

Koersen op de toekomst. Daar dachten de schoolleiders over na tijdens de afgelopen Tweedaagse. Op donderdag 8 maart en vrijdag 9 maart organiseerde Driestar educatief en VGS de Tweedaagse voor schoolleiders.

Tijdens deze Tweedaagse zijn door de verschillende lezingen bouwstenen aangereikt voor het nieuw op te stellen schoolplan. Zo ging professor Micha de Winter in op de door hem ontwikkelde pedagogiek van de hoop. Allerlei prikkels komen op leerlingen af. Denk aan negatief nieuws of nepnieuws, maar ook de impact van sociale media op het leven van een leerling. Hoop en optimisme is, volgens Micha de Winter, de manier om het kind perspectief te geven in de huidige maatschappij. Piet Murre, lector didactiek bij Driestar educatief, ging in op de vraag van wie het kind is. Ten diepste is het kind niet van de staat of van de maatschappij, maar behoort het God toe. Dat stempelt vervolgens ook de christelijke visie op de vorming van het kind. Een samenvatting van zijn lezing is hier terug te lezen.

Deelnemers gaven de Tweedaagse een 8,8

Op een Tweedaagse voor schoolleiders kan het thema leiderschap niet ontbreken. Jan Kloosterman ging, naar aanleiding van zijn boek, in op de vraag hoe dienend leiderschap vorm krijgt en hoe relationeel contact bijdraagt aan de rol van een schoolleider in de hedendaagse context. Een schoolleider moet in goed contact staan met zijn team, de ouders, de kerkelijke achterban, de overheid en nog veel meer stakeholders. Dit vraagt een goede luisterhouding, maar ook durf om keuzes te maken.

Tijdens de avondsessie dacht professor Kater met de schoolleiders na over de vorming van identiteit in de nieuwe schoolplanperiode. Hij werkt daarbij de identiteit uit als relationeel en dynamisch begrip. De schoolleiders bespraken hoe identiteit in de school kan worden vorm gegeven en hoe het gesprek hierover gevoerd kan worden. Een samenvatting van deze lezing is hier te vinden.

Samen in alle rust bezinnen is goed voor ons reformatorisch onderwijs voor nu en de toekomst

Vrijdagochtend zijn de schoolleiders aan de slag gegaan met het thema strategie. Op flipovers werden verschillende plannen voor de toekomst van een school uitgewerkt. Termen als slow reading, identificatiefiguur en gepersonaliseerd leren werden op papier gezet. Plannen voor de koers voor de toekomst kregen zo vorm. Voor de schoolleider een mooi startpunt voor de ontwikkeling van het nieuwe schoolplan.

Dominee Van Zetten verzorgde de meditatieve afsluiting vanuit 1 Korinthe 13, waarin de liefde centraal staat. De schoolleiders kijken terug op een inspirerende conferentie, waarbij men even uit de dagelijkse schoolpraktijk stapte en nadacht over het christelijk-reformatorisch onderwijs op de lange termijn.

Deze twee dagen heb ik als zeer waardevol ervaren, juist ook als directie van een eenpitter

Meer nieuws

    • Driestar educatief gaat webwinkel volledig vernieuwen

      We hebben goed nieuws! Driestar educatief gaat haar webwinkel volledig vernieuwen.

    • Mooie scores Keuzegids voor de master Leren en Innoveren

      Studenten geven in de Nationale Studenten Enquête aan tevreden te zijn over de masteropleiding Leren en innoveren bij Driestar hogeschool die samen met de hogescholen CHE en Viaa gegeven wordt. Op vier van de vijf onderdelen scoort de master bovengemiddeld, en op één onderdeel gemiddeld. Dat is te lezen in de Keuzegids masters 2024.

    • Janneke de Jong-Slagman benoemd als lector Geletterdheid bij Driestar educatief

      Binnen het onderzoekscentrum van Driestar educatief start per 1 augustus 2024 het lectoraat Geletterdheid. Dit nieuwe lectoraat heeft als doel een bijdrage te leveren aan een positieve, inhoudsgerichte leescultuur bij zowel leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs als bij studenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Dr. Janneke de Jong-Slagman is benoemd als lector en zal leidinggeven aan dit lectoraat.

    • Vijf jaar associate degree Pedagogisch Educatief Professional

      Hoera! De associate degree Pedagogisch Educatief Professional (ad-pep) bestaat vijf jaar. Studieleider Evert de Bruin: ‘De afgelopen vijf jaar laten zien dat de opleiding voorziet in een behoefte. Onderwijs en zorg raken steeds meer vervlochten en daarbinnen kan de ad-pepper een mooie rol vervullen.’

    • Save the date: lectorale rede en installatie dr. Bram Kunz

      Op Deo Volente 13 juni 2024 hoopt dr. Bram Kunz zijn lectorale rede uit te spreken in de Sint Janskerk te Gouda. Het College van Bestuur van Driestar educatief nodigt u van harte uit aanwezig te zijn bij de installatie van dr. Bram Kunz tot lector van het lectoraat "Vorming van christelijke onderwijsprofessionals in de 21ste eeuw".