Terugblik symposium Mediawijsheid Geplaatst op 16 mei 2018

Hoe worden de kinderen in je klas mediawijs en welke rol heb je hierin als leerkracht?  Twee vragen die leerkrachten uit het basis- en voortgezet onderwijs op 25 april naar Gouda brengen. Daarnaast wordt deze middag ook nieuwe leerlijn Mediawijsheid gepresenteerd.

Don Zuiderman, docent ICT & Onderwijs aan de Hogeschool Utrecht, geeft in zijn hoofdlezing een kijkje in zijn keuken. Hoe zet hij ICT in in zijn onderwijs en wat voor meerwaarde biedt dit volgens hem? Allereerst is het goed om te bedenken dat media geen synoniem zijn voor ICT. Alle informatiebronnen: van tijdschrift en reclameposter tot games en apps zijn voorbeelden van media. Als je dit een plaats in je onderwijs wilt geven, roept dit allerlei onderwerpen op waar je een visie over moet hebben moet hebben: gepersonaliseerd leren, schrijven versus typen, 3D-printen, immersive learning. Don legt veel nadruk op het hebben en vormen van een visie op mediagebruik in het onderwijs.

Onderwijsadviseur Wim van den Bosch sluit hier in zijn verhaal goed op aan en bouwt voort op de term mediawijsheid. Met behulp van het Media Attitude Model wijst hij op het belang van waarden in het (media)onderwijs. De binnen Driestar ontwikkelde leerlijn biedt hier heel praktische handvatten voor de leerkracht en prachtige lessen voor de leerlingen: Stapp voor stap. Lees hier meer over Stapp en om proeflessen aan te vragen.

Tijdens twee workshops kunnen deelnemers meer kennis nemen van de inhoud van de lessen. De leerkrachten uit het VO bekijken een aantal lessen voor hun doelgroep. Leerkrachten uit het PO bekijken en analyseren twee lessen van groep 5 en 6.

De andere deelnemers nemen deel aan de workshops over media-educatie binnen de school of (a)sociale media en het omgaan met groepsdruk.

Verder oriënteren

Wij kijken terug op een mooie middag, met mooie eerste reacties op Stapp. Wil je verder verdiepen of oriënteren op media-educatie binnen jouw school? Vraag hier de gratis whitepaper aan of ga naar de pagina Mediawijsheid.    

Symposium-mediawijsheid-1.png
Symposium-mediawijsheid-2.png
SYMPosium-mediawijsheid-3.png
SYMposium-mediawijsheid-4.png
SYmposium-mediawijsheid-5.png
SYMPosium-mediawijsheid-6.png
 

Meer nieuws

  • Alle cursussen van de ParnasSys Academie in een handig overzicht

   Wil jouw school stappen maken in het gebruik van ParnasSys in 2018? Meld je aan voor een van onze cursussen! Vraag een brochure aan met al onze cursussen tot de zomer of kijk op de website!

  • Nieuwe Gynzy Academie begeleidt scholen bij digitaal adaptief en gepersonaliseerd leren

   Driestar onderwijsadvies, Gynzy en O21 gaan intensief samenwerken in de recent opgerichte Gynzy Academie. De drie organisaties slaan de handen ineen om scholen te begeleiden op het gebied van digitaal adaptief en gepersonaliseerd leren.

  • Overname CPS door Driestar educatief een feit

   Uiterlijk 31 december 2018 neemt Driestar educatief CPS Onderwijsontwikkeling en advies over. De afgelopen maanden hebben de organisaties intensief gesprekken gevoerd met als resultaat dat de beide vertrouwde namen en merken intact blijven.

  • Zomerse digibordboeken

   Speciaal voor de laatste schoolweek: gratis zomerse digibordboeken

  • Wat zijn jouw drijfveren in je werk?

   Als het goed is, heeft iedereen momenten waarop je denkt: ‘Wat is dit toch geweldig om te doen.’ Het zijn werkzaamheden waar je blij van wordt en energie van krijgt om door te gaan. Dit worden ook wel drijfveren genoemd. Maar wat drijft jou nu eigenlijk in je werk?