Terugblik symposium Het jonge kind 2019 15 februari 2019

Meer dan 200 leerkrachten, ib’ers en teamleiders uit de onderbouw bezochten op 6 februari het symposium Het jonge kind. Dit jaar was Bea Pompert te gast met haar lezing ‘Spelend leren? Liever niet!’ Een korte terugblik op deze inspirerende dag die door de deelnemers werd gewaardeerd met een 8,6!

‘Vragen van kinderen ophalen.’ Met deze zin begint Bea Pompert (deskundige op het gebied van het jonge kind) haar lezing. Daarmee legt ze de link naar hoe belangrijk betrokkenheid van kinderen bij een thema is. Het daagt ze uit tot lerend spelen!

Bea zet met mooie praktijkvoorbeelden helder de spelontwikkeling uiteen. ‘Van manipulerend spel naar regisserend spel, constructief spel en rollenspel om uit te komen bij onderzoeksgerichtspel.’ Belangrijk is je thema zo in te richten dat alle fases aan bod komen.

Kijken, kijken, kijken…

Van het onderzoekgerichtspel geeft Bea een mooi voorbeeld: ‘Bij het thema ‘de camping’ hebben de kinderen een ijscokarretje gemaakt. Daar verkopen ze fruitijsjes. Maar welke soorten vruchten kun je eigenlijk gebruiken om ijsjes van de maken? De kinderen gaan aan de slag met deze onderzoeksvraag. Sinaasappels? Ja, die kun je persen en het sap daarna invriezen. Appels dan? Ook proberen te persen maar nee, dat gaat niet. Hoe dan wel?’

Bea is erg stellig over de rol van de leerkracht in al deze spelfases: ‘Kijken, kijken en nog eens kijken… En vervolgens de 6 v’s inzetten: vanzelfsprekend meedoen, volgen, verkennen, verbinden, verdiepen en vervolgen.’

Lerend spelen

Tijdens de vragenronde komt de vraag: en wat doen we met het kwetsbare kind? Het kind wat niet zo goed mee kan komen? Bea`s antwoord is duidelijk: ‘geen rt in een kamertje maar zet het spel in! Laat het kind spelen, luister naar wat het kind vertelt en laat zien in zijn spel en sluit daarbij aan’. Zo neemt ze ons in haar lezing mee hoe je als professional aansluit op het spel van het jong kind.

Contact en inspiratie

Na deze waardevolle morgen wordt de dag voortgezet in de lokalen. In twee workshoprondes werden uiteenlopende thema’s behandeld. Praktische onderwerpen rond buitenspelen, muziek en spel, maar ook onderwerpen als ouderbetrokkenheid en het bezoek van de inspectie werden besproken.
Tijdens de pauze en lunch is er tijd voor inspiratie van nieuwe materialen, prentenboeken en de leerlijnen jonge kind. Ook maken deelnemers van de tijd gebruik om een bezoekje aan de mediatheek te brengen. We kijken terug op een creatieve dag met goede ontmoetingen en waardevolle inspirtatiemomenten!

Wil jij je na deze dag nog verder verdiepen in de wereld van het jonge kind? Bekijk ons aanbod of meld je aan voor de post-hbo-opleiding Jonge kind. Houd de website in de gaten voor informatie over symposium Het jonge kind 2020!
JK-4.png
JK-3.png
JK-6.png
JK-5.png
JK-12.png
JK-7.png
JK-9.png
JK-11.png

Meer nieuws

  • Datum literatuurstudiemiddag bekend

   Jaarlijks organiseren we een literatuurstudiemiddag voor alle liefhebbers van literatuur. Volgend cursusjaar zal dit zijn op vrijdagmiddag 27 september.

  • De ideale wereld

   Hoe zou de ideale wereld eruit zien, als je alles zou mogen bepalen? Met het burgerschapsspel Terra Nova Minimaatschappij sta je aan het roer van een nieuwe samenleving. Jouw team bestuurt een eiland waar niets vaststaat en alles wordt bevraagd. Het lot van de eilandbewoners ligt in jullie handen.

  • Robinson Crusoe: avontuurlijk én puriteins

   Robinson Crusoe, de wereldberoemde held die overleefde op een onbewoond eiland, is driehonderd jaar geleden geboren. Althans, de roman waarin hij de hoofdrol heeft. Dat het boek niet slechts gaat over een heldhaftige en vernuftige schipbreukeling, maar ook over ellende, verlossing en dankbaarheid, is bij veel minder mensen bekend.

  • Winnaar dyslexiewedstrijd 2019 bekend!

   Hoe zou jij aan je klas uitleggen wat dyslexie is? Dat is de vraag die we stelden aan deelnemers van de dyslexiewedstrijd 2019 van Driestar educatief.

  • Kraak jij de code? Ontsnap uit onze escaperoom

   Heb jij jaren op de Driestar gezeten en en denk je alles te weten? Kom dan je kennis testen in onze escaperoom tijdens de reünie. Kraak jij onze code?