Teamwork makes the dream work 30 oktober 2018

Leerlingen doelgericht laten samenwerken heeft veel voordelen. Samenwerkend – of coöperatief – leren werkt net als een hefboom. Als je een hefboom goed gebruikt, kun je met weinig moeite een zware last tillen. Zo is het ook met coöperatieve leerstrategieën: als je ze goed gebruikt, kun je met weinig moeite de onderwijsresultaten radicaal verbeteren.

Zowel zwakke als sterke kinderen hebben baat bij samenwerkend leren. Het samenwerken gebeurt in kleine heterogene groepjes. Zwakke en middelmatige leerlingen profiteren van de samenwerking met sterkere leerlingen en de sterke leerlingen leren nieuwe leerstrategieën door de leerstof te onderwijzen aan anderen.
 
Coöperatief leren levert een positieve bijdrage aan de cognitieve en sociale ontwikkeling. Het stimuleert de betrokkenheid en actieve deelname van de leerlingen. Er is veel variatie in werkvormen. De effectieve leertijd wordt vergroot en het heeft een positieve invloed op de groepssfeer en het zelfvertrouwen van de leerlingen.
 
In onze mediatheek hebben we veel boeken over coöperatief leren en ook spellen waarbij het niet draait om individuele prestaties, maar om goede samenwerking. Coöperatief leren kun je samenvatten met de twee woorden ‘wij samen’. Hier vorm aan geven is toch de droom van iedere leerkracht?
 
Wij helpen je graag!

Een greep uit onze collectie:

samenwerkend-leren.png Cooperatief-leren-binnen-passend-onderwijs.png tridio.jpg
5-minuten-cooperatief.png regenboog.jpg teamtekenen-(1).jpg
     

Meer nieuws

  • Boeken en verhalen voor alle thuisblijvertjes

   Nu kinderen niet naar school kunnen, schieten initiatieven om thuis zinvol bezig te zijn als paddenstoelen uit de grond.

  • Gratis wetenschappelijke artikelen met Ebsco!

   Studenten en collega’s van Driestar educatief hebben via de catalogus van de mediatheek al jaren toegang tot de wetenschappelijke databank Ebsco. In 'EBSCO Education Source' kun je meer dan een miljoen Engelstalige wetenschappelijke artikelen vinden, gerelateerd aan onderwijs.

  • Reis mee!

   Allemaal instappen! Reis mee met de fietstaxi, de huifkar, de hogesnelheidstrein of het ruimteschip. De Kinderboekenweek 2019 gaat over voertuigen. Niet de bestemming, maar het vervoer erheen staat centraal.

  • Lzeen en shicrejvn is niet voor iereeden vezlafneksprend

   Wist je dat 1 op de 10 kinderen in Nederland het risico loopt op laaggeletterdheid? Deze week zet de Stichting Lezen en Schrijven zich in voor een geletterd Nederland.

  • Buitengewoon belangrijk!

   Een gat in de lucht spring(touw)en, hutten bouwen, rennen, klauteren, verstoppen - buitenspelen maakt kinderen vrolijk en blij. Nog belangrijker: buitenspelen is een must voor ieder kind. Het prikkelt de fantasie en is goed voor de sociale vaardigheden, gezondheid en motoriek.