Stapstenen: Godsdienstige vorming in een nieuwe context 4 november 2021

Godsdienstige vorming voltrekt zich in een nieuwe context. Daarom hebben Bram Kunz en Jan van Doleweerd het boek Stapstenen geschreven. Een boek dat leraren wegwijs maakt in het godsdienstonderwijs en wil inspireren om werk te maken van de vorming van leerlingen in de wereld van nu.

De wereld buiten verandert

De wereld binnen en buiten de christelijke school verandert voortdurend. De samenleving is de afgelopen vijftig jaar sterk is veranderd. Christenen zijn een minderheid geworden. Voor velen in onze samenleving is in God geloven slechts een privézaak. 

De wereld binnen verandert

Maar ook binnen de school is het veranderde culturele klimaat is merkbaar in de klas. Bovendien zijn leerlingen van christelijke scholen geen kopie van eerdere generaties.  Al jong komen leerlingen in aanraking met invloeden van buitenaf. Ook is er sprake van innerlijke secularisatie. 

Opdat ze hun hoop op God stellen

Ook dagen de auteurs christelijke leraren uit zich blijvend op deze opdracht te bezinnen. Met het boek willen Kunz en Van Doleweerd helpen om in deze tijd het christelijke ideaal van de godsdienstige vorming uit te dragen: leerlingen inleiden en inwijden in het christelijk geloof, zodat ze Jezus Christus volgen. Dat is dan ook het motto van het boek, ‘opdat ze hun hoop op God stellen’.

Meer informatie en bestellen

Bekijk onderstaand filmpje van de auteurs waarin ze een verdere toelichting geven op het boek. Stapstenen bestel je voor €29,95 in onze webwinkel.

Meer nieuws

  • Ontwikkeling handreikingen ‘Lesgeven in christelijk perspectief’

   Binnen het lectoraat ‘Schoolvakken en didactiek vanuit christelijk perspectief’ is gestart met de ontwikkeling van handreikingen die gebruikt kunnen worden bij seculiere lesboeken. Dit project bouwt voort op de notitie ‘Leermiddelen’ die de gezamenlijke scholen voor reformatorisch voortgezet onderwijs met Driestar educatief hebben geschreven.

  • Met elkaar in gesprek over kindermishandeling

   Praten over kindermishandeling is moeilijk. Omdat je twijfelt of je het wel goed ziet, omdat je niet weet hoe je het gesprek moet aangaan, omdat je de relatie met ouder(s) en kind goed wilt houden, omdat je je afvraagt of dit het juiste moment is. Maandag begint de Week tegen Kindermishandeling, met dit jaar als thema ‘Praat met elkaar’. Lees de tips in dit artikel.

  • De christelijke vakles: een masterclass die je les van kleur laat veranderen

   In de afgelopen periode hebben op SG Pieter Zandt verschillende docenten onder de bezielende leiding van Piet Murre (lector Schoolvakken en didactiek vanuit christelijk perspectief bij Driestar educatief) een masterclass over ‘de christelijke vakles’ gevolgd. Hoe ziet zo’n masterclass eruit en wat vinden docenten ervan?

  • Methode Wonderlijk gemaakt voorziet in behoefte

   Bijna 200 scholen zijn binnen één jaar tijd overgegaan op de nieuwste versie van Wonderlijk gemaakt. Deze methode over seksuele vorming vanuit een christelijke levensvisie voorziet daarmee duidelijk in behoefte. We zijn blij dat veel scholen aan het werk gaan met de belangrijkste boodschap van Wonderlijk gemaakt: dat elk kind er mag zijn, ongeacht wat hij of zij voelt, meemaakt of doet, vanuit het geloof dat elk kind is geschapen door God de Schepper.

  • Terugblik schoolleidersdag 2022: ontwikkel je visie, begin bij jezelf

   Op 7 oktober organiseerden de VGS, VBSO/KOC en Driestar onderwijsadvies de jaarlijkse schoolleidersdag. De opkomst en de betrokkenheid waren groot. De dag stond in het teken van visiegericht leiderschap. Er was door de dag heen veel gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Lees het verslag en bekijk de foto's als een korte terugblik.