Stapstenen: Godsdienstige vorming in een nieuwe context 4 november 2021

Godsdienstige vorming voltrekt zich in een nieuwe context. Daarom hebben Bram Kunz en Jan van Doleweerd het boek Stapstenen geschreven. Een boek dat leraren wegwijs maakt in het godsdienstonderwijs en wil inspireren om werk te maken van de vorming van leerlingen in de wereld van nu.

De wereld buiten verandert

De wereld binnen en buiten de christelijke school verandert voortdurend. De samenleving is de afgelopen vijftig jaar sterk is veranderd. Christenen zijn een minderheid geworden. Voor velen in onze samenleving is in God geloven slechts een privézaak. 

De wereld binnen verandert

Maar ook binnen de school is het veranderde culturele klimaat is merkbaar in de klas. Bovendien zijn leerlingen van christelijke scholen geen kopie van eerdere generaties.  Al jong komen leerlingen in aanraking met invloeden van buitenaf. Ook is er sprake van innerlijke secularisatie. 

Opdat ze hun hoop op God stellen

Ook dagen de auteurs christelijke leraren uit zich blijvend op deze opdracht te bezinnen. Met het boek willen Kunz en Van Doleweerd helpen om in deze tijd het christelijke ideaal van de godsdienstige vorming uit te dragen: leerlingen inleiden en inwijden in het christelijk geloof, zodat ze Jezus Christus volgen. Dat is dan ook het motto van het boek, ‘opdat ze hun hoop op God stellen’.

Meer informatie en bestellen

Bekijk onderstaand filmpje van de auteurs waarin ze een verdere toelichting geven op het boek. Stapstenen bestel je voor €29,95 in onze webwinkel.

Meer nieuws

  • Als stuurman ben je onderdeel van de bemanning

   “In een adbij is de abt degene aan wie meer is toevertrouwd en aan wie meer mag worden opgevorderd,” vertelde Wil Derkse tijdens de masterclass Lessen uit de Benedictijnse stuurmanskunst. “Maar hij hoeft het niet alleen te doen. Als stuurman ben je onderdeel van de bemanning en hoef je niet alles te kunnen.”

  • Zonder gids geen doel – save the date

   Binnenkort verschijnt Gidsen, een christelijke schoolpedagogiek. Op het jaarlijkse symposium Christelijk leraarschap van Driestar educatief besteden we aandacht aan het gedachtegoed van Gidsen, omdat we denken dat het verschijnen van Gidsen een belangrijk moment voor het onderwijs is. Save the date dus: woensdagmiddag 26 januari 2022 in de St. Janskerk te Gouda.

  • Nieuw dyslexieprotocol – de belangrijkste veranderingen op een rij

   Je hebt het vast al wel gehoord: per 1 januari 2022 gaat het nieuwe protocol 3.0 van het NKD (Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie) in!

  • Nieuwe uitgave Leeslamp-serie

   ‘Gevaar in de bergen’, geschreven door Bert Wiersema is het nieuwe deeltje in de serie ‘de Leeslamp’. Het betreft hier een leesboek, dat spannend is, maar met een laag AVI-niveau, speciaal geschreven voor de moeilijk lezende of dyslectische leerling.

  • Gezocht: onderwijsinnovators met liefde voor taal

   Denk jij wel eens aan het verbeteren van het taalonderwijs op je school maar weet je niet goed hoe? En zoek je naar manieren om je collega’s ook enthousiast te maken voor taalbeleid? Dan past de post-hbo-opleiding Taalcoördinator bij jou. We starten in januari 2022 met een nieuwe groep.