SoVa-spellen en -boeken gekoppeld aan Zien!-vaardigheden 4 juni 2019

Er bestaan tientallen spellen en boeken die geschikt zijn om de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen te stimuleren. Maar met welk spel oefen je met je klas precies de vaardigheden die je extra wilt stimuleren?


Vanuit de Zien!-dimensies hebben we een koppeling gemaakt met tientallen spellen en boeken. Dit recent uitgebreide en vernieuwde overzicht is beschikbaar in Zien!. Het spellenoverzicht en het boekenoverzicht zijn duidelijke en praktische overzichten voor leerkrachten die graag de sociale vaardigheden en de Zien!-dimensies willen behandelen in de klas op een speelse manier.

SoVa-spellen

sova-spellen.png
Het spelen van een SoVa-spel is een mooie, speelse manier om kinderen te laten oefenen met sociale vaardigheden. Er zijn coöperatieve spellen, waarbij samenwerken het belangrijkst is. Voor samenwerken heb je alle vaardigheden nodig, waardoor je er veel van kunt leren. Er zijn bijvoorbeeld ook spellen die gaan over gevoelens, waarbij het inlevingsvermogen van de kinderen kan worden versterkt.

>> Download het spellenoverzicht

SoVa-(prenten)boeken

In het boekoverzicht zijn losse (prenten)boeken te vinden en een aantal boekenseries, zoals de serie ‘Kikker’ en de serie ‘Rikki’. In deze boeken worden verschillende sociale vaardigheden uitgewerkt, die je kunt bespreken met je groep. Deze boeken kunnen worden voorgelezen aan de kinderen of ze kunnen ze zelf lezen. De boeken sluiten aan bij de Zien!-dimensies.

>> Download het boekenoverzicht

Aan de slag

De spellen en boeken staan op alfabetische volgorde beschreven in de overzichten. Er is een duidelijke opbouw in het document, waardoor duidelijk is voor welke leeftijd het boek of spel geschikt is, wat de speeltijd is, of het individueel/in een groepje of klassikaal geschikt is en met een link waar het spel of boek kan worden gekocht.
Het speloverzicht en het boekoverzicht kun je beiden ook vinden onder ‘Informatief’ op het startscherm van Zien!, onder het kopje ‘Sova-methoden/materialen/prentenboeken.

Meer informatie

Wil je met je team aan de slag om de mogelijkheden van het werken met spellen en boeken optimaal te benutten? We komen graag naar jullie toe voor inspirerende teambijeenkomsten. Daarin verbinden we de activiteiten en werkvormen met de pedagogische vaardigheden van Patterson, die beschreven staan in de handelingssuggesties.
Voor meer informatie, klik hier.
 

Meer nieuws

  • Uitslag Studiekeuze123 - 81% (zeer) tevreden!

   Ruim de helft van de eerstejaars studenten krijgt spijt van zijn studiekeuze. Met Studiekeuze123.nl neemt het hoger onderwijs actie om te zorgen voor betrouwbare en objectieve informatie. De uitslagen voor dit jaar zijn weer bekend.

  • Cadeautip voor leerlingen 10-14 jaar en ouder

   Op zoek naar een boekje om aan de leerlingen van jouw school mee te geven, bijvoorbeeld als cadeau voor het examen of voor het afscheid van groep 8? Denk eens aan het boek "Waarom ben jij gereformeerd? De geloofsbelijdenis voor tieners." Het boek legt in eenvoudige taal belangrijke delen van de Nederlandse Geloofdsbelijdenis uit.

  • Voorwaarden inzet BOUW! ONL, op zorgniveau 3

   BOUW! is een uniek computergestuurd interventieprogramma waarmee leesproblemen bij risicoleerlingen in groep 2 t/m 4 kunnen worden voorkomen.

  • NIEUW - Prentenboek Stijn blust de brand

   Stijn wil graag filmpjes kijken op de tablet, maar mama vindt dat nu niet goed. Boos gaat hij naar buiten: saai! Dan is daar Isa, die een leuk plan heeft…

  • Word specialist op het gebied van ouderbetrokkenheid

   Word jij specialist op het gebied van ouderbetrokkenheid? Dat kan met onze post-hbo-opleiding Coördinator ouderbetrokkenheid! In de achterliggende jaren is het belang aangetoond van betrokkenheid van ouders bij school en omgekeerd. In deze opleiding leer je hoe je de wederzijdse betrokkenheid kunt vergroten en wat je hierin kunt betekenen voor je school!