Sociale veiligheid nu ook in ZIEN! oudervragenlijst Geplaatst op 31 oktober 2018

Ook ouders of verzorgers kunnen een ZIEN!-vragenlijst invullen. Dat is vaak een mooi aanleiding voor een oudergesprek: ouders of verzorgers kunnen hun observaties aandragen, waardoor de leerkracht een totaalbeeld krijgt van de leerling. Nieuw is dat nu ook pestbeleving en veiligheidsbeleving worden bevraagd in de oudervragenlijst.

Sociale veiligheid is een belangrijk thema op scholen. Zo moeten scholen vanaf augustus 2015 een veiligheidsbeleid voeren, een coördinator rond dit thema hebben én verplicht monitoren. Dat kan met de leerlingvragenlijst. Wil je dit thema breed oppakken, dan is het goed om te weten wat ouders van hun kind zien, zeker als het gaat om welbevinden, pestbeleving en veiligheidsbeleving.

Oudervragenlijst

In de oudervragenlijst worden dezelfde categorieën bevraagd als in de leerlingvragenlijsten en de leerkrachtvragenlijst. Zo krijg je een compleet beeld van de leerling. Ouders of verzorgers kennen het kind goed. Hun observaties zijn dan ook erg waardevol. De oudervragenlijst bestaat al langer, en wordt positief gewaardeerd door scholen en ouders. Nieuw is dat nu ook de onderdelen pestbeleving en veiligheidsbeleving zijn toegevoegd. Zo weet de leerkracht ook op deze belangrijke onderdelen wat ouders van hun kind zien.
 
De oudervragenlijst is in te vullen in Excel of op papier (PDF). De bestanden vind je onder Informatief in ZIEN! en op onze website onder het thema ZIEN! en ouders.

In gesprek met ouders

De oudervragenlijst is een mooi handvat om het gesprek met ouders en verzorgers aan te gaan over het sociaal-emotioneel functioneren van het kind. De leerkracht en de ouder/verzorger kan vanuit zijn eigen observaties vertellen hoe hij het kind ziet, vanuit dezelfde geobserveerde onderdelen en met dezelfde taal.
 
Het kan lastig zijn voor leerkrachten om in gesprek te gaan met ouders. De onderwijsadviseurs van de ParnasSys Academie helpen je er graag mee op weg. Lees meer over de scholingsmogelijkheden.

Meer nieuws

  • Ik zie je glimmen!

   “It’s not what you do, it’s how much love you put into the doing.” (Moeder Theresa, 1910-1997). Ik moest eraan denken bij het verhaal van Caroline, een van de studenten van de post-hbo-opleiding Jonge kind. Bij haar diplomering vertelt ze iets over de opbrengst van deze studie.

  • Nieuwe cursus dyslexie: 'continuüm van zorg remediëren'

   Myrthe gaat blij naar huis. Vandaag heeft ze eindelijk een zeven gehaald voor spelling! De afgelopen maanden heeft ze extra begeleiding gekregen van juf Jasmijn. Drie keer per week heeft ze geoefend met lastige regels. Wat zullen papa en mama trots op haar zijn!

  • Drie redenen om de Conference Primary English te bezoeken

   Enthousiaste sprekers en workshopleiders staan klaar om tijdens de Conference Primary English hun publiek mee te nemen in de wereld van Engels voor jonge kinderen. Deelnemer van vorig jaar: “Met de tips die ik kreeg in de workshop kon ik direct de volgende dag aan de slag.”

  • Snuffelen aan het telefoontoestel

   ‘Wat kun je met een smartphone allemaal doen?’ De kinderen van groep 1 van de Koningin Wilhelminaschool in Zoetermeer hoeven daar niet lang over na te denken. ‘Kijken of het gaat regenen.’ ‘Een appje sturen.’ ‘Een selfie maken.’ De school gebruikt de Stapp-methode om de kinderen te leren kritisch en wijs om te gaan met nieuwe media. DRS Magazine woonde een les bij.

  • Mooie scores voor lvo-studenten bij landelijke kennistoetsen

   Studenten van de lerarenopleidingen voortgezet onderwijs bij Driestar hogeschool scoren goed op de landelijke kennistoetsen in december. Bij meerdere vakken is de score 100%!