Sociale veiligheid nu ook in ZIEN! oudervragenlijst Geplaatst op 31 oktober 2018

Ook ouders of verzorgers kunnen een ZIEN!-vragenlijst invullen. Dat is vaak een mooi aanleiding voor een oudergesprek: ouders of verzorgers kunnen hun observaties aandragen, waardoor de leerkracht een totaalbeeld krijgt van de leerling. Nieuw is dat nu ook pestbeleving en veiligheidsbeleving worden bevraagd in de oudervragenlijst.

Sociale veiligheid is een belangrijk thema op scholen. Zo moeten scholen vanaf augustus 2015 een veiligheidsbeleid voeren, een coördinator rond dit thema hebben én verplicht monitoren. Dat kan met de leerlingvragenlijst. Wil je dit thema breed oppakken, dan is het goed om te weten wat ouders van hun kind zien, zeker als het gaat om welbevinden, pestbeleving en veiligheidsbeleving.

Oudervragenlijst

In de oudervragenlijst worden dezelfde categorieën bevraagd als in de leerlingvragenlijsten en de leerkrachtvragenlijst. Zo krijg je een compleet beeld van de leerling. Ouders of verzorgers kennen het kind goed. Hun observaties zijn dan ook erg waardevol. De oudervragenlijst bestaat al langer, en wordt positief gewaardeerd door scholen en ouders. Nieuw is dat nu ook de onderdelen pestbeleving en veiligheidsbeleving zijn toegevoegd. Zo weet de leerkracht ook op deze belangrijke onderdelen wat ouders van hun kind zien.
 
De oudervragenlijst is in te vullen in Excel of op papier (PDF). De bestanden vind je onder Informatief in ZIEN! en op onze website onder het thema ZIEN! en ouders.

In gesprek met ouders

De oudervragenlijst is een mooi handvat om het gesprek met ouders en verzorgers aan te gaan over het sociaal-emotioneel functioneren van het kind. De leerkracht en de ouder/verzorger kan vanuit zijn eigen observaties vertellen hoe hij het kind ziet, vanuit dezelfde geobserveerde onderdelen en met dezelfde taal.
 
Het kan lastig zijn voor leerkrachten om in gesprek te gaan met ouders. De onderwijsadviseurs van de ParnasSys Academie helpen je er graag mee op weg. Lees meer over de scholingsmogelijkheden.

Meer nieuws

  • Gewoon lesgeven

   Als leraar ervaar je veel werkdruk. Dagelijks komen er allerlei zaken op je af die veel tijd en aandacht vragen. Dit kunnen problemen zijn die zich maar niet lijken op te lossen, of collega’s die regels en afspraken zijn vergeten. En terwijl je de plooien van de dag glad strijkt, schiet je te binnen dat je bij een vergadering of overleg wordt verwacht. ’s Avonds plof je op de bank en verzucht je: ‘Kon ik maar weer eens gewoon lekker lesgeven.’

  • Stefan Paas: nieuwe Theoloog des Vaderlands

   Tijdens de Nacht van de Theologie die 27 oktober gehouden werd, is Stefan Paas benoemd tot de nieuwe Theoloog des Vaderlands. Paas ziet de benoeming als ‘een vehikel om theologie naar de samenleving te brengen’.

  • Eetbare boekenleggers

   In de bibliotheek van Gouda, die met haar eetbare geschiedenis prachtig in het thema past, is de grootste bibliotheekcampagne van Nederland gestart.

  • Meld je nu aan voor de Grote Mediawijsheids-challenge 2018!

   Is multitasken echt zo efficiënt? Deel jij een wachtwoord met je beste vriendin? Hoe mediawijs zijn eersteklassers eigenlijk? Ontdek de mediawijsheid van de klas tijdens de jaarlijkse Mediawijsheids Challenge!

  • Hella S. Haasse: de 'Grande dame' van de Nederlandse literatuur

   Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Hella S. Haasse werd geboren. Ter gelegenheid hiervan werd in de Nieuwe Kerk te Amsterdam een gedenksteen onthuld. In het jaar 1948 zou Hella S. Haasse definitief de literatuur binnenwandelen.