Sociale veiligheid nu ook in ZIEN! oudervragenlijst Geplaatst op 31 oktober 2018

Ook ouders of verzorgers kunnen een ZIEN!-vragenlijst invullen. Dat is vaak een mooi aanleiding voor een oudergesprek: ouders of verzorgers kunnen hun observaties aandragen, waardoor de leerkracht een totaalbeeld krijgt van de leerling. Nieuw is dat nu ook pestbeleving en veiligheidsbeleving worden bevraagd in de oudervragenlijst.

Sociale veiligheid is een belangrijk thema op scholen. Zo moeten scholen vanaf augustus 2015 een veiligheidsbeleid voeren, een coördinator rond dit thema hebben én verplicht monitoren. Dat kan met de leerlingvragenlijst. Wil je dit thema breed oppakken, dan is het goed om te weten wat ouders van hun kind zien, zeker als het gaat om welbevinden, pestbeleving en veiligheidsbeleving.

Oudervragenlijst

In de oudervragenlijst worden dezelfde categorieën bevraagd als in de leerlingvragenlijsten en de leerkrachtvragenlijst. Zo krijg je een compleet beeld van de leerling. Ouders of verzorgers kennen het kind goed. Hun observaties zijn dan ook erg waardevol. De oudervragenlijst bestaat al langer, en wordt positief gewaardeerd door scholen en ouders. Nieuw is dat nu ook de onderdelen pestbeleving en veiligheidsbeleving zijn toegevoegd. Zo weet de leerkracht ook op deze belangrijke onderdelen wat ouders van hun kind zien.
 
De oudervragenlijst is in te vullen in Excel of op papier (PDF). De bestanden vind je onder Informatief in ZIEN! en op onze website onder het thema ZIEN! en ouders.

In gesprek met ouders

De oudervragenlijst is een mooi handvat om het gesprek met ouders en verzorgers aan te gaan over het sociaal-emotioneel functioneren van het kind. De leerkracht en de ouder/verzorger kan vanuit zijn eigen observaties vertellen hoe hij het kind ziet, vanuit dezelfde geobserveerde onderdelen en met dezelfde taal.
 
Het kan lastig zijn voor leerkrachten om in gesprek te gaan met ouders. De onderwijsadviseurs van de ParnasSys Academie helpen je er graag mee op weg. Lees meer over de scholingsmogelijkheden.

Meer nieuws

  • Jufs in spe snuffelen tussen de tweedehandsjurken

   In het kader van duurzaamheid organiseerde de duurzaamheidscommissie van Driestar hogeschool onlangs een kledingruil: Swap, don't shop is het motto.

  • Terugblik ParnasSys Academiedag 2019

   Vorige week, op woensdag 18 april was de jaarlijkse ParnasSys Academiedag (voorheen ‘symposium Verder met ParnasSys’) weer in Gouda.

  • Aan wie geef jij 'Kikker is kikker'?

   Wie kent hem niet: Kikker van Max Velthuijs. Tijdens de leesbevorderingscampagne Geef een prentenboek cadeau is de klassieker Kikker is kikker te koop voor maar €2 en kun je het boek ook doneren voor een goed doel.

  • Samen met het jonge kind

   Kleuters kunnen jou geweldig nadoen, dus geef ze iets geweldigs om na te doen. Hoe we op een gewone lesdag mooie dingen leerden.

  • Meer door minder. De boodschap van een nieuwe lector.

   De installatie van Piet Murre tot lector ‘Schoolvakken en didactiek’ op donderdagmiddag 11 april 2019 is ingebed in een symposium met mensen uit het primair en voortgezet onderwijs, mbo en hbo. Mooi, want daar gaat het om: Piet wil vanuit het onderzoekscentrum een bijdrage aan de praktijk leveren.