Schoolleiders weer up-to-date na Directeurendag 2016 15 oktober 2016

De jaarlijkse directeurendag van VGS en Driestar managementadvies was weer een geslaagde ontmoeting. Ongeveer 130 deelnemers kwamen bij elkaar in Asperen om na te denken over de staat van de schoolleider.

Context

De eerste lezing was voor dr. Meta Kruger, lector bij Penta Nova. Zij is expert op het gebied van leiderschapsontwikkeling en in het bijzonder schoolleiderschap. Ze betoogde dat schoolleiders veel meer dan vroeger op de context moeten letten waarbinnen ze werken. Die verandert snel en daar moeten ze op inspelen. 

Inspectie

Vervolgens hield Rutger Meijer, directeur toezicht primair onderwijs, een lezing over welke eisen het nieuwe kader stelt aan de schoolleider. Hij stelde dat directeuren meer dan voorheen moeten schakelen met hun bestuur, ook als dit een vrijwilligersbestuur is. Het nieuwe onderzoekskader biedt meer ruimte voor het eigen verhaal van de school en schoolleiders hebben daarin een daarin een prominente rol.
 
Daarna was het de beurt aan schooldirecteur Hans Mijnders van de Rehobothschool in Ridderkerk. Hij vertelde in een praktijkverhaal hoe hij dat aanpakt. De nadruk ligt daarbij op nuchterheid, niet te snel denken dat iets van de overheid moet, en vooral het belang van leerlingen en ouders in het oog houden.

In een video werd getoond hoe een ouder, leerlingen en een leerkracht de rol van de schoolleider zien voor nu en in de toekomst. Bekijk deze video hieronder:

 

In het forum werd vooral doorgesproken over de rol die vrijwillige bestuurders hebben naar de inspectie toe. Daar waren best wat vragen over. Daarnaast werd doorgesproken over hoe de schoolleider het juiste zicht houdt op zijn omgeving. 

Studenten

Door drie schoolleiders in de dop (studenten van de minor Jong Management op de pabo van Driestar hogeschool) werd een oproep gedaan aan directeuren die deze minor vroeger volgden. De studenten zouden graag met hen in contact komen voor hun afstudeeronderzoek. Wilt u, als u tot de doelgroep behoort, contact opnemen met Leon de Visser, Niels Kleppe of Jan Maarten Heldoorn?
Mobiel: 06-29590154 of 06-57692964
Email: JanMaarten.Heldoorn@driestar-educatief.nl 

Workshops

In de middag waren er verschillende workshops over onder andere De schoolleider in samenspel met het bestuur en de toezichthouder, De schoolleider en integriteit, De schoolleider en gespreid of gedeeld leiderschap en De schoolleider en persoonlijk leiderschap. De dag werd afgesloten met een diner waarbij veel ruimte was voor discussie en gesprek.

Datum 2017 bekend

De evaluatie laat zien dat de waardering voor de dag als geheel hoog is, gemiddeld een ruime 8. Naast waarderende opmerkingen werd  ook regelmatig opgemerkt dat het programma van de ochtend te vol was, waardoor  bijvoorbeeld het forum niet helemaal tot zijn recht kwam. Deze opmerkingen nemen we mee bij het organiseren van een volgende editie op 6 oktober 2017.

Directeurendag-2016.jpg

Meer nieuws