Schoolvideointeractiebegeleiding in een leergemeenschap 20 juli 2021

Recent schreven collega's Lydia van Hartingsveldt en Neely Anne de Ronde in Tijdschrift voor Orthopedagogiek (TvO) een artikel over Schoolvideointeractiebegeleiding. "Svib is een individuele benadering. Wij laten echter zien hoe je het ook in een leergemeenschap kunt toepassen. Wij zien dit echt als een middel voor bewustwording en samen leren".

Samenvatting van het artikel

Passend onderwijs doet een groot beroep op de pedagogische kwa­liteiten van leraren. Leraren geven aan dat de verschillen in onderwijsbehoeften toegenomen zijn en dat problemen complexer zijn geworden. Dat raakt hun gevoelens van handelingsbekwaamheid (self-efflcacy). Er is behoefte aan ondersteuning bij het omgaan met deze diversiteit, zeker waar het gaat om gedrag.

Schoolvideointeractiebegeleiding (svib) is een effectieve manier om leraren daarbij te helpen. Svib is echter een individuele benadering. Uit onderzoek is bekend dat juist een team van col­lega's waarin nauw wordt samengewerkt, helpt om beter in te kunnen spelen op diversiteit. We hebben daarom onderzocht of svib toegepast kan worden in een leergemeenschap. Uit het onderzoek blijkt dat een svib-gemeenschap positieve effecten kan hebben, waarbij leraren zich vooral meer bewust worden van de dingen die goed gaan. 

>> klik hier om het volledige artikel te lezen. 

Meer informatie

Wil jij je verder verdiepen in Schoolvideointeractiebegeleiding? Volg dan de post-hbo Schoolvideointeractiebegeleiding bij Driestar hogeschool. Of neem contact op met Lydia van Hartingsveldt

Meer nieuws