Routekaart burgerschapsonderwijs beschikbaar 17 december 2020

De Tweede Kamer nam een nieuwe wet op het burgerschapsonderwijs aan, en er is geen enkele aanwijzing dat de Eerste Kamer die wet zal tegenhouden. De ruimte die veel scholen namen om het thema burgerschap nogal low profile te behandelen is er vanaf augustus 2021 niet meer. Scholen moeten aan de slag. Hoe?

Die vraag hebben wij bij Driestar educatief ook gesteld. Wat staat je als school te doen wanneer je tot nu toe weinig concreet met burgerschapsonderwijs aan de gang bent gegaan? Welke vragen komen op je af? Welke stappen moet je zetten? Waar vind je materiaal en ondersteuning? In overleg met de collega’s van VGS en KOC Diensten hebben we een routekaart opgesteld die scholen kan helpen bij het nemen van de juiste stappen.
 
Gezien het voorschrijvende karakter van de nieuwe wet (en de aangekondigde invullingen die nog volgen) zal dit voor veel scholen een ingrijpende operatie zijn. Onze onderwijsadviseurs zijn beschikbaar om daarin mee te denken. Dat denken heeft allereerst te maken met het perspectief van waaruit je deze operatie bekijkt. Wat ons betreft is dat perspectief: met de uitwerking van het burgerschapsonderwijs krijgt het christelijk-reformatorisch onderwijs een nieuwe kans om over de persoonsvorming van leerlingen na te denken. Dat heeft alles te maken met de “waarom-zijn-wij-op-aarde-vraag” van deze scholen. Persoonsvorming kun je immers niet opsluiten in een bepaald vak, of isoleren in de godsdienstles – het heeft betrekking op de hele mens en moet doortrokken zijn van de christelijke identiteit. Zo is de vraag naar vormingsonderwijs een uitnodiging om christelijk onderwijs te geven gedurende de héle schooldag.
 
Dus: welke stappen moet je als school zetten? De eerste zou kunnen zijn: open de routekaart en bestudeer ‘m. Misschien goed om de routekaart te printen en boven je bureau te hangen, of op een andere manier bij de hand te houden binnen de school. Het is maar een heel klein stapje natuurlijk, maar elke tocht begint met de eerste stappen.

Doorpraten?

Om te praten over de vraag hoe Driestar educatief je school kan ondersteunen in dit traject kun je contact opnemen met Hanna de Jong-Markus, of Henk Vermeulen.

Meer nieuws

  • Driestar onderwijsadvies en Gouwe Academie opnieuw ISO-gecertificeerd

   Onlangs heeft een externe auditor een audit uitgevoerd bij Driestar onderwijsadvies en Gouwe Academie. We zijn blij te kunnen melden dat we opnieuw het ISO-certificaat hebben gekregen!

  • Derde editie van magazine Samenspel verschenen

   De derde editie van Samenspel is verschenen! Dit magazine, boordevol nieuws en inspiratie over Samen in ontwikkeling, is verspreid onder de (erkende) opleidingsscholen die aangesloten zijn bij Samen in ontwikkeling en bij de stagescholen van Driestar hogeschool.

  • Nieuw MT Driestar onderwijsadvies

   Driestar onderwijsadvies heeft een nieuw MT. Evert de Bruin en Melinda Jansen vormen het nieuwe management. Beiden hebben ervaring in het onderwijs(advies) en werken al bij Driestar educatief.

  • Cursus of post-hbo-opleiding: wat wordt jouw volgende stap?

   Als onderwijsprofessional ben je je leven lang gericht op leren, ook voor jezelf. Je wilt groeien als professional en dat gaat het beste als jouw persoonlijke groei, vaardigheden en kennis gecombineerd worden.

  • Online informatiebijeenkomst Taal actief 5 voor de christelijke school

   Van de veel gebruikte taalmethode Taal actief komt er een nieuwe versie; namelijk versie 5. Net zoals bij de huidige versie van Taal actief 4 is Taal actief 5 aangepast voor de christelijke en reformatorische scholen.