Routekaart burgerschapsonderwijs beschikbaar 17 december 2020

De Tweede Kamer nam een nieuwe wet op het burgerschapsonderwijs aan, en er is geen enkele aanwijzing dat de Eerste Kamer die wet zal tegenhouden. De ruimte die veel scholen namen om het thema burgerschap nogal low profile te behandelen is er vanaf augustus 2021 niet meer. Scholen moeten aan de slag. Hoe?

Die vraag hebben wij bij Driestar educatief ook gesteld. Wat staat je als school te doen wanneer je tot nu toe weinig concreet met burgerschapsonderwijs aan de gang bent gegaan? Welke vragen komen op je af? Welke stappen moet je zetten? Waar vind je materiaal en ondersteuning? In overleg met de collega’s van VGS en KOC Diensten hebben we een routekaart opgesteld die scholen kan helpen bij het nemen van de juiste stappen.
 
Gezien het voorschrijvende karakter van de nieuwe wet (en de aangekondigde invullingen die nog volgen) zal dit voor veel scholen een ingrijpende operatie zijn. Onze onderwijsadviseurs zijn beschikbaar om daarin mee te denken. Dat denken heeft allereerst te maken met het perspectief van waaruit je deze operatie bekijkt. Wat ons betreft is dat perspectief: met de uitwerking van het burgerschapsonderwijs krijgt het christelijk-reformatorisch onderwijs een nieuwe kans om over de persoonsvorming van leerlingen na te denken. Dat heeft alles te maken met de “waarom-zijn-wij-op-aarde-vraag” van deze scholen. Persoonsvorming kun je immers niet opsluiten in een bepaald vak, of isoleren in de godsdienstles – het heeft betrekking op de hele mens en moet doortrokken zijn van de christelijke identiteit. Zo is de vraag naar vormingsonderwijs een uitnodiging om christelijk onderwijs te geven gedurende de héle schooldag.
 
Dus: welke stappen moet je als school zetten? De eerste zou kunnen zijn: open de routekaart en bestudeer ‘m. Misschien goed om de routekaart te printen en boven je bureau te hangen, of op een andere manier bij de hand te houden binnen de school. Het is maar een heel klein stapje natuurlijk, maar elke tocht begint met de eerste stappen.

Doorpraten?

Om te praten over de vraag hoe Driestar educatief je school kan ondersteunen in dit traject kun je contact opnemen met Hanna de Jong-Markus, of Henk Vermeulen.

Meer nieuws

    • Driestar educatief gaat webwinkel volledig vernieuwen

      We hebben goed nieuws! Driestar educatief gaat haar webwinkel volledig vernieuwen.

    • Mooie scores Keuzegids voor de master Leren en Innoveren

      Studenten geven in de Nationale Studenten Enquête aan tevreden te zijn over de masteropleiding Leren en innoveren bij Driestar hogeschool die samen met de hogescholen CHE en Viaa gegeven wordt. Op vier van de vijf onderdelen scoort de master bovengemiddeld, en op één onderdeel gemiddeld. Dat is te lezen in de Keuzegids masters 2024.

    • Janneke de Jong-Slagman benoemd als lector Geletterdheid bij Driestar educatief

      Binnen het onderzoekscentrum van Driestar educatief start per 1 augustus 2024 het lectoraat Geletterdheid. Dit nieuwe lectoraat heeft als doel een bijdrage te leveren aan een positieve, inhoudsgerichte leescultuur bij zowel leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs als bij studenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Dr. Janneke de Jong-Slagman is benoemd als lector en zal leidinggeven aan dit lectoraat.

    • Vijf jaar associate degree Pedagogisch Educatief Professional

      Hoera! De associate degree Pedagogisch Educatief Professional (ad-pep) bestaat vijf jaar. Studieleider Evert de Bruin: ‘De afgelopen vijf jaar laten zien dat de opleiding voorziet in een behoefte. Onderwijs en zorg raken steeds meer vervlochten en daarbinnen kan de ad-pepper een mooie rol vervullen.’

    • Save the date: lectorale rede en installatie dr. Bram Kunz

      Op Deo Volente 13 juni 2024 hoopt dr. Bram Kunz zijn lectorale rede uit te spreken in de Sint Janskerk te Gouda. Het College van Bestuur van Driestar educatief nodigt u van harte uit aanwezig te zijn bij de installatie van dr. Bram Kunz tot lector van het lectoraat "Vorming van christelijke onderwijsprofessionals in de 21ste eeuw".