Rekentoetsen en woordenschat 30 mei 2017

Veel rekenzwakke leerlingen scoren te laag op een Cito LVS-rekentoets vanwege hun gebrekkige woordenschat.

We hebben een inventarisatie van de nieuwe LVS-rekentoetsen gemaakt (versie 3.0). Woorden die mogelijk niet (zo goed) gekend worden hebben we weer op een lijst gezet, zodat je je leerlingen goed kunt voorbereiden op hun rekentoets.

Zo ga je te werk

  1. Neem eerst voor jezelf de geïnventariseerde woorden van jouw jaargroep door en schrap die woorden waarvan je zeker weet dat jouw rekenzwakke leerlingen die beslist wel kennen, of waarvan je vindt dat die  niet relevant zijn voor het wel of niet goed begrijpen van een opgave.
  2. Behandel vervolgens de overgebleven woorden, bijvoorbeeld tijdens je woordenschatlessen, enkele weken voorafgaande aan de rekentoets. Doe dit checkend. Dat wil zeggen dat je eerst nagaat of een woord al dan niet gekend wordt bij een rekenzwakke leerling.
  3. De woorden die je behandeld hebt, herhaal je na een aantal dagen om na te gaan of ze er echt goed in zitten.

Doorkijkje

in het lijstje hieronder zijn de woorden van toets E5 weergeven. Voor de woorden van M3 tot en met E5 kun je terecht bij Kees Geluk. De woorden van de toetsen M6 en verder hebben we nog niet, omdat die tests ons nog niet ter beschikking stonden. Zodra we die gereed hebben, melden we dat.
 
Toets E5, taak 1
plattegrond (18)
korfbaltoernooi (19)
toetsenbord (23)
muis (23)
bonnummer (23)
muesli (26)

Toets E5, taak 2
verdubbelen (2)
sponsorloop (7)
jamfabriek (14)
museum (15)
recept (22)
gelijkzetten (24)
vooruitzetten (24)

Toets E5, taak 3
eindtijd parkeren (12)

Neem ook eens een kijkje op onze website

Meer nieuws

    • Cursus of post-hbo-opleiding: wat wordt jouw volgende stap?

      Als onderwijsprofessional ben je je leven lang gericht op leren, ook voor jezelf. Je wilt groeien als professional en dat gaat het beste als jouw persoonlijke groei, vaardigheden en kennis gecombineerd worden.

    • Online informatiebijeenkomst Taal actief 5 voor de christelijke school

      Van de veel gebruikte taalmethode Taal actief komt er een nieuwe versie; namelijk versie 5. Net zoals bij de huidige versie van Taal actief 4 is Taal actief 5 aangepast voor de christelijke en reformatorische scholen.

    • Driestar educatief gaat webwinkel volledig vernieuwen

      We hebben goed nieuws! Driestar educatief gaat haar webwinkel volledig vernieuwen.

    • Mooie scores Keuzegids voor de master Leren en Innoveren

      Studenten geven in de Nationale Studenten Enquête aan tevreden te zijn over de masteropleiding Leren en innoveren bij Driestar hogeschool die samen met de hogescholen CHE en Viaa gegeven wordt. Op vier van de vijf onderdelen scoort de master bovengemiddeld, en op één onderdeel gemiddeld. Dat is te lezen in de Keuzegids masters 2024.

    • Janneke de Jong-Slagman benoemd als lector Geletterdheid bij Driestar educatief

      Binnen het onderzoekscentrum van Driestar educatief start per 1 augustus 2024 het lectoraat Geletterdheid. Dit nieuwe lectoraat heeft als doel een bijdrage te leveren aan een positieve, inhoudsgerichte leescultuur bij zowel leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs als bij studenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Dr. Janneke de Jong-Slagman is benoemd als lector en zal leidinggeven aan dit lectoraat.