Refojongere praat soms niet over media uit angst voor afwijzing 27 juni 2018

Dat reformatorische jongeren minder met hun ouders praten over media dan hun seculiere leeftijdsgenoten, is verklaarbaar. „De Bijbel noemt verkeerde dingen zonden. Als er online dan iets negatiefs gebeurt, praat je daar niet gemakkelijk over met je ouders.”

Henrieke Hoogendijk-van Dam, mediapedagoog en onderzoeker bij Driestar educatief, ziet naast de zorgelijke uitkomsten iets bemoedigends in het onderzoek ”Jongeren en online veiligheid”, dat woensdag naar buiten kwam. „Veel jongeren zien hun ouders nog altijd als de belangrijkste bron voor kennis als het om onlinerisico’s gaat. En bijna de helft stapt naar vader of moeder als er iets vervelends is gebeurd. De rol van ouders is nog altijd belangrijk.”

De verschillen tussen reformatorische jongeren en hun seculiere leeftijdsgenoten rond mediagesprekken met ouders noemt Hoogendijk „voorzichtig verklaarbaar.” „In de gereformeerde gezindte heerst een ander normatief kader. Wij bezien gedrag vanuit de Bijbel. Dat betekent dat we verkeerde dingen als zondig benoemen. Bij refojongeren ontstaat daarom eerder schroom om over negatieve ervaringen te vertellen dan bij seculiere jongeren."

>> Lees het volledige interview bij het Reformatorisch Dagblad

Meer nieuws

  • Aanpassing criteria voor vergoede dyslexiezorg

   Nu de leerlingen de helft van de tijd naar school gaan, betekent dit niet dat de ‘normale’ situatie van voor de sluiting van de scholen door de corona-maatregelen weer terug is. Als we de huidige criteria voor vergoede dyslexiezorg blijven hanteren, kan een leerling zeer waarschijnlijk niet aangemeld worden omdat het criterium ‘ernst’ niet voldoende kan worden onderbouwd. In dit bericht lees je hier meer over én een voorstel van Driestar educatief.

  • Verder met Engels: cursussen voor beginners en gevorderden

   Wil jij graag beter worden in Engels? Welk niveau je ook hebt, we hebben een cursus die aansluit bij jouw behoeften. Onze cursussen worden gegeven in Gouda en Amersfoort. Welke cursus past bij jou?

  • Ouderbetrokkenheid bij de dyslexiebehandeling

   Het onderzoekscentrum van Driestar educatief heeft onderzoek gedaan naar de meerwaarde van de begeleiding die dyslexiebehandelaren gaven aan ouders. De begeleiding vond plaats aan de hand van een kijkwijzer met aandachtspunten die in de literatuur als belangrijke elementen van de interactie tussen ouder en kind worden genoemd.

  • Tijdelijk extra leerkracht nodig?

   Er ontstaat langzaam weer perspectief in deze coronatijd. Basisscholen en ook middelbare scholen openen langzaam de deuren weer. De afgelopen tijd is meer dan ooit gebleken dat onderwijs een vitale sector is voor onze samenleving. Al een tijd heeft het onderwijs last van personeelstekort. Driestar onderwijsadvies biedt scholen graag ondersteuning door aanbod van interim-leerkrachten.

  • Het nieuwe nascholingsaanbod staat online!

   Verder leren: welke stap ga jij zetten? Als leraar ben je je leven lang gericht op leren, niet alleen voor je leerlingen maar ook voor jezelf. Jouw nascholing komt ten goede aan de kinderen in je klas, en aan je collega’s in je team.