Positieve COTAN-beoordeling voor ZIEN!-leerlingvragenlijsten! Geplaatst op 6 juni 2018

De digitale leerlingvragenlijsten van ZIEN! voor leerlingen in groep 5-8 zijn op alle onderdelen positief beoordeeld door de Commissie Testaangelegenheden Nederland (COTAN). Daar zijn we erg blij mee, het is een bevestiging voor gebruikers dat ze een kwalitatief goed instrument in handen hebben!

Het gaat om de leerlingvragenlijsten ZIEN! Leerling 5-8 Leer- en leefklimaat en ZIEN! Leerling 5-8 Sociale vaardigheden. De verantwoordingen van deze vragenlijsten zijn in december 2016 ingediend bij COTAN. Daarop hebben we nu een reactie ontvangen.

Beoordeling

De beoordeling zie je in de tabellen hieronder. De volledige beoordeling en toelichting op de beoordeling kun je bekijken op de website www.cotandocumentatie.nl (toegankelijk voor abonnees en proefabonnees).

tabel-1-zien.jpg
tabel-2-zien.jpg
Tabel-3-zien.jpg

Monitoring sociale veiligheid en inspectie

De bevestiging dat het een valide en betrouwbaar instrument is, is belangrijk. De vragenlijst Leer- en leefklimaat kan (in combinatie met de aanvullende vragenlijst Veiligheidsbeleving) onder andere worden ingezet voor de verplichte monitoring sociale veiligheid. Daarvoor moet je een valide en betrouwbaar instrument gebruiken, en dat is ZIEN! dus!

De vragenlijsten geven (in combinatie met de leerkrachtvragenlijsten) een goed beeld van de sociale competenties van de leerlingen. Ook dat is één van de indicatoren waarop de inspectie beoordeelt. We zijn er blij mee dat de COTAN heeft bevestigd dat je met ZIEN! een mooi instrument in handen hebt, met goede uitgangspunten, die je kunt gebruiken om taal te geven aan het sociaal functioneren van de leerlingen.

Kwartet

Een vragenlijst invullen helpt je gedrag in kaart te brengen. Je wilt ook werken aan wat je signaleert, en ook de leerlingen taal geven om samen te praten over hun gedrag. Het nieuwe kwartetspel van ZIEN! is daarvoor een prachtig middel. Lees er meer over in dit artikel.

Meer weten?

Gebruik je ZIEN! of de leerlingvragenlijsten nog niet, maar zou je er graag eens meer over willen weten? Op de website van ZIEN! vind je meer informatie over de leerlingvragenlijsten van ZIEN!, de inzet van de vragenlijsten voor de monitoring sociale veiligheid of het in kaart brengen van de sociale competenties.

Meer nieuws