Pesten geeft onveiligheid in de hele groep (VIDEO) 22 april 2016

Een op de negen leerlingen in het voortgezet onderwijs wordt gepest, bleek deze week uit een vragenlijst van het RIVM onder 100.000 kinderen in klas 2 en 4. Carolien Prins, orthopedagoog en psycholoog bij Driestar onderwijsadvies, schoof aan in het programma Uitgelicht van Family7 om uitleg te geven over pestgedrag in het voortgezet onderwijs.

Pesten voorkomen

Het voorkomen van pestgedrag begint bij de start van het schooljaar, vertelt Carolien. Dan beginnen de groepsprocessen. Als mentor of docent moet je dat proces positief begeleiden. Maar ook hoe we zelf, als ouders en leraren onderling, met elkaar omgaan is een voorbeeld!

Knauw in zelfvertrouwen

Waarom pesten voorkomen moet worden is duidelijk, zegt Carolien. “Jongeren die gepest worden krijgen een knauw in hun zelfvertrouwen. Ook in nieuwe contacten treden ze anderen anders tegemoet. Dit kan later, ook na de middelbare schoolperiode, een fors effect hebben. En niet alleen de gepeste is slachtoffer: pesten geeft onveiligheid in de hele groep.”

Online pesten

Wat kunnen ouders tegen online pesten doen? Carolien pleit voor het altijd bespreekbaar maken van het probleem. Ouders moeten er open voor staan, en het probleem ook kenbaar maken aan de school. Kom in actie! Als het probleem open ligt, kun je er pas wat mee doen.

Bij online pesten de smartphone van je zoon of dochter afpakken is geen oplossing, weet de orthopedagoog. Kies een open houding, en geef niet te snel je mening. Jongeren moeten wel het gevoel hebben dat ze kunnen delen wat er speelt. Zorg dat je betrokken bent bij het mediagebruik van je kind!

Bekijk hieronder het volledige gesprek. Meer nieuws

  • Bereikbaarheid tijdens de zomervakantie

   Tijdens de zomervakantie is Driestar educatief vier weken volledig gesloten, van week 30 tot en met 33. Als je in die periode contact zoekt met Driestar educatief geldt het volgende:

  • PLG helpt bij vormgeven les

   Een professionele leergemeenschap (PLG) van docenten kan hen helpen om hun lessen meer expliciet vorm te geven vanuit christelijk perspectief, zo blijkt uit een pilotonderzoek van het onderzoekscentrum van Driestar educatief.

  • Studiemiddag jeugdliteratuur 25 september

   Op 20 maart zou de studiedag gehouden worden over het thema ‘Lezen is kiezen’. Door de coronacrisis moesten we de bijeenkomst annuleren.

  • Lesvoorbeelden vanuit christelijk perspectief

   Het kan een behoorlijke opgave zijn om een gewone vakles te geven vanuit een christelijk perspectief, zonder dat het gekunsteld wordt.

  • Taalpunt NL wordt Kapitaal

   De vo-methode Nederlands Taalpunt NL wordt volledig herzien en verdient daarom een nieuwe naam. Om tot een goede naam te komen, zetten we een prijsvraag uit onder alle leerlingen van de reformatorische vo-scholen. Dat leverde maar liefst 248 inzendingen op!