Pesten geeft onveiligheid in de hele groep (VIDEO) 22 april 2016

Een op de negen leerlingen in het voortgezet onderwijs wordt gepest, bleek deze week uit een vragenlijst van het RIVM onder 100.000 kinderen in klas 2 en 4. Carolien Prins, orthopedagoog en psycholoog bij Driestar onderwijsadvies, schoof aan in het programma Uitgelicht van Family7 om uitleg te geven over pestgedrag in het voortgezet onderwijs.

Pesten voorkomen

Het voorkomen van pestgedrag begint bij de start van het schooljaar, vertelt Carolien. Dan beginnen de groepsprocessen. Als mentor of docent moet je dat proces positief begeleiden. Maar ook hoe we zelf, als ouders en leraren onderling, met elkaar omgaan is een voorbeeld!

Knauw in zelfvertrouwen

Waarom pesten voorkomen moet worden is duidelijk, zegt Carolien. “Jongeren die gepest worden krijgen een knauw in hun zelfvertrouwen. Ook in nieuwe contacten treden ze anderen anders tegemoet. Dit kan later, ook na de middelbare schoolperiode, een fors effect hebben. En niet alleen de gepeste is slachtoffer: pesten geeft onveiligheid in de hele groep.”

Online pesten

Wat kunnen ouders tegen online pesten doen? Carolien pleit voor het altijd bespreekbaar maken van het probleem. Ouders moeten er open voor staan, en het probleem ook kenbaar maken aan de school. Kom in actie! Als het probleem open ligt, kun je er pas wat mee doen.

Bij online pesten de smartphone van je zoon of dochter afpakken is geen oplossing, weet de orthopedagoog. Kies een open houding, en geef niet te snel je mening. Jongeren moeten wel het gevoel hebben dat ze kunnen delen wat er speelt. Zorg dat je betrokken bent bij het mediagebruik van je kind!

Bekijk hieronder het volledige gesprek. 



Meer nieuws

    • Cursus of post-hbo-opleiding: wat wordt jouw volgende stap?

      Als onderwijsprofessional ben je je leven lang gericht op leren, ook voor jezelf. Je wilt groeien als professional en dat gaat het beste als jouw persoonlijke groei, vaardigheden en kennis gecombineerd worden.

    • Online informatiebijeenkomst Taal actief 5 voor de christelijke school

      Van de veel gebruikte taalmethode Taal actief komt er een nieuwe versie; namelijk versie 5. Net zoals bij de huidige versie van Taal actief 4 is Taal actief 5 aangepast voor de christelijke en reformatorische scholen.

    • Driestar educatief gaat webwinkel volledig vernieuwen

      We hebben goed nieuws! Driestar educatief gaat haar webwinkel volledig vernieuwen.

    • Mooie scores Keuzegids voor de master Leren en Innoveren

      Studenten geven in de Nationale Studenten Enquête aan tevreden te zijn over de masteropleiding Leren en innoveren bij Driestar hogeschool die samen met de hogescholen CHE en Viaa gegeven wordt. Op vier van de vijf onderdelen scoort de master bovengemiddeld, en op één onderdeel gemiddeld. Dat is te lezen in de Keuzegids masters 2024.

    • Janneke de Jong-Slagman benoemd als lector Geletterdheid bij Driestar educatief

      Binnen het onderzoekscentrum van Driestar educatief start per 1 augustus 2024 het lectoraat Geletterdheid. Dit nieuwe lectoraat heeft als doel een bijdrage te leveren aan een positieve, inhoudsgerichte leescultuur bij zowel leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs als bij studenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Dr. Janneke de Jong-Slagman is benoemd als lector en zal leidinggeven aan dit lectoraat.